to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 18.09.2020

Πολιτική

Π. Πέρκα – Κ. Βέττα: Καμία απάντηση από Χατζηδάκη στη συνάντηση για τις επικείμενες απολύσεις στο Ορυχείο Προσηλίου

Οι επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης έχουν γίνει ήδη αισθητές στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.


Όπως δηλώνουν οι Καλλιόπη Βέττα, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης και Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Φλώρινας, οι επιπτώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της βεβιασμένης πολιτικής της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση είναι η μείωση της δραστηριότητας στο Ορυχείο Προσηλίου. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο έχει ανακοινώσει την απόλυση 38 εργαζομένων σε σύνολο 76 για το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων της με τη ΔΕΗ.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση των Κ. Βέττα και Π. Πέρκα:

«Για την επίλυση του ζητήματος έχουν γίνει επανειλημμένες κρούσεις, ερώτησή μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Κυβέρνησης και πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 17.9.2020 με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκη, τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ, τους Βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Περιφερειάρχη, τους δημάρχους της περιοχής, τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Κοζάνης και αντιπροσωπεία των εργαζομένων. 

Δυστυχώς όμως δεν δόθηκε κάποια δεσμευτική απάντηση από την κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηδάκης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος και έδωσε μια ασαφή απάντηση ότι θα εξεταστεί το θέμα την επόμενη εβδομάδα. Ο δε, κ. Μουσουρούλης δεν παρευρέθηκε καν στη συνάντηση.

Ενημερώνουμε τον κ. Χατζηδάκη ότι η βίαιη απολιγντιποποίηση που έχει εξαγγείλει έχει άμεση επίπτωση στις θέσεις εργασίας και οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν ήδη τις συνέπειες. Όταν πρώτα ενεργείς και μετά σχεδιάζεις δημόσιες πολιτικές τότε το μόνο που απομένει να κάνεις ως κράτος είναι να δρας πυροσβεστικά και να επιχειρείς να λύσεις τα θέματα ad hoc. Πρακτικές, που δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η πολιτική δεν μπορεί να σχεδιάζεται με μοναδικό κριτήριο την ανάλυση/ σύγκριση κόστους οφέλους αλλά επιβάλλεται να λαμβάνει υπόψη της και άλλα κριτήρια (κοινωνικά, εργασιακά). Σε διαφορετική περίπτωση δεν μιλάμε για δημόσιες πολιτικές της πολιτείας αλλά για πρακτικές μιας ιδιωτικής εταιρίας.

Επειδή οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και επειδή οι απολύσεις αυτές οφείλονται σε αποφάσεις της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λύσει το θέμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)