to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 18.09.2020

Οικονομία

Τ. Καραγιάννη: Σε αμφισβήτηση συνολικά η ικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί Πανδημία και επιπτώσεις στην Οικονομία

“Πέρα από το φιάσκο με τις μάσκες, εδώ τίθεται σε αμφισβήτηση συνολικά η ικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τη πανδημία τόσο σε επίπεδο προστασίας της δημόσιας Υγείας όσο και στο επίπεδο των οικονομικών επιπτώσεων στην Οικονομία”, τόνισε η Αναπληρ. Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία , Τάνια Καραγιάννη, μιλώντας στοΚόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4, στην εκπομπή της Ευγενείας Χατζηγεωργίου.


“Το έχουμε πει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από εμπροσθοβαρή μέτρα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από γενναίες δόσεις ρευστότητας την ώρα μάλιστα που το 60% και πλέον αυτών δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Η κατανάλωση πρέπει να ενισχυθεί, συνεπώς πρέπει να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζόμενων και οι θέσεις εργασίας”. “Δεν μπορεί όμως να ισχυρίζεται κανείς, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ότι στηρίζεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μέτρα του τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής όταν όλη η Ευρώπη αξιοποιεί μοντέλα του τύπου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ούτε μπορείς να λες ότι στηρίζεις το εισόδημα των εργαζόμενων εξαγγέλλοντας μέτρα τα οποία είτε αφορούν πολύ λίγους είτε δεν έχουν κανένα πραγματικό εισοδηματικό όφελος για τους περισσότερους”, επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι “δεν μπορείς να πείσεις κανέναν ότι σκοπεύεις να στηρίξεις την εργασία, όταν το Σάββατο το εξαγγέλλεις και τη Δευτέρα περνάς νόμο στη Βουλή, νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεις τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής άδειας για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα”.

Αναφερόμενη στο ζήτημα του τρόπου με τον οποίο έχει διαχειριστεί ως σήμερα η Κυβέρνηση την Πανδημία, ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρα αντιφατικά που ακυρώνουν το ένα το άλλο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε από την μια να μιλάμε για αποστάσεις και από την άλλη να επιτρέπουμε τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, ούτε να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι έχει πάρει μέτρα για τα σχολεία και είτε καταλήγουμε στο φιάσκο με τις μάσκες ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση εξ αρχής να χορηγήσει δωρεάν τις μάσκες στους μαθητές -όπως άλλωστε παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό- είτε να καταλήγουμε στο ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να οργανώσει τα επόμενα βήματα”.

“Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς επαρκές σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας, με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές από πέρσι. Τα τμήματα δεν έσπασαν σε μικρότερα, ακόμα και σε περιοχές που υπήρχε η δυνατότητα”. Αναρωτώμενη τι απέγιναν οι κενοί χώροι σχολικών μονάδων που προέκυψαν από τις μαζικές συγχωνεύσειςκατά την πρώτη περίοδο των Μνημονίων κατέληξε ότι “Είναι σαφές ότι ήταν πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην σπάσει κανένα τμήμα ακόμα κι εκεί που υπήρχε η δυνατότητα”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι να περιμένουμε από την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξη Τσίπρα, το ερχόμενο ΣΚ στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι  “μπορούμε να περιμένουμε την πρόταση άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για τη διάσωση της Οικονομίας, των εργαζόμενων και των ΜμΕ, αλλά και την τοποθέτηση αναφορικά με τον ισχυρό ρόλο που πρέπει να παίζει το Κράτος στην Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις Υποδομές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει επιτέλους να παίξει θετικά το ρόλο του στον κύκλο της Οικονομίας”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)