to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 18.09.2020

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Σημαντική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που θα πάρει η Ελλάδα

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες της ΝΔ κρύβεται μια σημαντική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,63 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα με τη μορφή επιχορηγήσεων»


Με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα θα λάβει 1,63 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία και επισυνάπτεται, για την εκτιμώμενη κατανομή των επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη βάση των κριτηρίων κατανομής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου 20201, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τριάδα των χαμένων χωρών μαζί με την Πολωνία και την Ισπανία.

Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό ανέρχεται στα 16,24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση 1,63 δισ. ευρώ -περίπου 10%- σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν τον Μάιο, που οδηγούσε σε επιχορηγήσεις ύψους 17,87 δισ. ευρώ για την Ελλάδα2.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν έρχονται να διαψεύσουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, καταδεικνύοντας σαφή χειροτέρευση των επιχορηγήσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα προς όφελος άλλων χωρών, όπως η Γερμανία (επιπλέον 1,172 δισ. και συνολικά 22,717 δισ.), η Γαλλία (επιπλέον 5, 227 δισ. και συνολικά 37,394 δισ.) και η Ιταλία (επιπλέον 2,076 δισ. και συνολικά 65,456 δισ.) - στους κερδισμένους ακόμη και η Τσεχία, που είδε απροσδόκητα αύξηση κατά σχεδόν 50% (από τα 4,678 δισ. στα 6,745 δισ.). Πιστοποιούν επίσης την ανεπαρκή παρουσία και διαπραγμάτευση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συμφώνησε στην αλλαγή των κριτηρίων κατανομής επί ζημία της Ελλάδος και συνεπακόλουθα στη μείωση του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την χώρα, αποκρύπτοντας το από τον ελληνικό λαό.

Σημειώνεται πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόκειται για το ‘βαρύ πυροβολικό’ του Μηχανισμού Ανάκαμψης –“Next Generation EU”-, μέσω του οποίου θα χορηγηθούν τα 312,5 από τα 390 δισ. των επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δημ. Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συντονιστής εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε τα εξής:

«Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες της ΝΔ κρύβεται μια σημαντική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,63 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα με τη μορφή επιχορηγήσεων. Αυτό προκύπτει από τις επίσημες εκτιμήσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο και επισυνάπτεται. Η αποδοχή από τον κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της αλλαγής των κριτηρίων που πρότεινε η Κομισιόν οδηγεί σε απώλεια 1,63 δις. ευρώ επιχορηγήσεων για την Ελλάδα, προκαλώντας ζημία στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για αυτή την αρνητική εξέλιξη καθώς και για το ότι την απέκρυψε από τον ελληνικό λαό».

Στο ακόλουθο link η ανακοίνωση της Κομισιόν: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-respons...

Ακολουθεί πίνακας με συγκριτική παράθεση της εκτιμώμενης από την Κομισιόν κατανομής των επιχορηγήσεων αφενός βάσει της πρότασης της Κομισιόν και αφετέρου βάσει της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)