to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δίκαιη μετάβαση, χωρίς ορυκτά καύσιμα, με δικαιοσύνη για τις τοπικές κοινωνίες

Δήλωση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με την ψηφοφορία για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.


Εγκρίθηκε χθες (Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, 2020) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα για τον Κανονισμό για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να επιλέγουν την στάση της αποχής στην τελική ψηφοφορία. Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την αντίρρησή της στη χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων, καθώς εμπεριέχουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού της οικονομίας σε έργα που δεν ευθυγραμμίζονται με την κλιματική ουδετερότητα και τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

«Στηρίξαμε την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ταμείου, αλλά και την ανάγκη δικαιότερης κατανομής τους που θα ωφελούσαν χώρες όπως η Ελλάδα και περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, όμως  οι τροπολογίες αυτές δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές»

Παράλληλα, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την μη υιοθέτηση κριτηρίων δικαιότερης κατανομής των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, στήριξαν με τροπολογίες τους την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ταμείου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών καθώς και την ανάγκη δικαιότερης κατανομής τους. Για τον λόγο αυτό, επανέφεραν στην Ολομέλεια δύο τροπολογίες, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειών με υψηλή ανεργία και των κρατών – μελών που αποφασίζουν για την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, που θα ωφελούσαν χώρες όπως η Ελλάδα και περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Οι τροπολογίες αυτές, πέτυχαν ευρύτερη εθνική συναίνεση ωστόσο δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσουν να διεκδικούν ένα ισχυρότερο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και περισσότερα χρήματα για τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη δήλωση – αιτιολόγηση ψήφου των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο θέτει τα θεμέλια για ένα νέο προσανατολισμό στο ζήτημα της ενέργειας και για τον αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πόρων σε επενδύσεις που υποστηρίζουν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις οικονομίες των ανθρακικών και λιγνιτικών περιφερειών.

Η σημερινή μας αποχή στην τελική ψηφοφορία για τον Κανονισμό για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης υπογραμμίζει την αντίρρηση μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ορυκτών καυσίμων, διότι εμπεριέχουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού της οικονομίας σε έργα που δεν ευθυγραμμίζονται με την κλιματική ουδετερότητα και τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή μας για τη μη υιοθέτηση κριτηρίων δικαιότερης κατανομής των πόρων του Ταμείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηρίξαμε με τροπολογίες μας την ανάγκη αύξησης των πόρων του Ταμείου, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των περιφερειών, αλλά και την ανάγκη δικαιότερης κατανομής τους. Για το λόγο αυτό, επαναφέραμε στην Ολομέλεια 2 τροπολογίες, με στόχο την αύξηση της χρηματοδότησης των περιφερειών με υψηλή ανεργία και των κρατών-μελών που αποφασίζουν την εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, που θα ωφελούσαν χώρες όπως η Ελλάδα και περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Δυστυχώς, οι τροπολογίες αυτές, παρότι πέτυχαν ευρύτερη εθνική συναίνεση, δεν υιοθετήθηκαν.»

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

-Δημήτρης Παπαδημούλης

-Πέτρος Κόκκαλης

-Κώστας Αρβανίτης

-Αλέξης Γεωργούλης

-Στέλιος Κούλογλου

-Έλενα Κουντουρά

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)