to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 16.09.2020

Πολιτική

ΚΕΔΕ: Στην κυβέρνηση η ευθύνη για τις «XL» μάσκες στα σχολεία

Αποκλειστικά στην κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για το «μπάχαλο» με τις υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ενώ με ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι είχε ενημερώσει τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας για το λάθος μέγεθος των μασκών «χωρίς να εισακουσθεί».


Μάλιστα, η ΚΕΔΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση απόπειρα μετακύλισης ευθυνών. «Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν "μπαλάκι" στο κρυφτούλι ανευθυνο-υπεύθυνων γραφειοκρατών».

«Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών», υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ, εγκαλώντας το υπουργείο για κωλυσιεργία στην αποστολή των νέων προδιαγραφών. Η αποστολή των νέων προδιαγραφών «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο κ. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ότι «υπήρξε μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών, καθώς το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού (ΚΕΔΕ) και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών».

Από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υποστηρίζει ότι «η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ' αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην Κ.Ε.Δ.Ε. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η ΚΕΔΕ σημειώνει για τις μάσκες ότι στην επιτροπή του διαγωνισμού, για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων «συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ηθικό να γίνεται προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών, όταν η ΚΕΔΕ, ενημέρωσε τους αρμόδιους του Υπ. Υγείας για το μέγεθος των μασκών, χωρίς να εισακουστεί», τονίζει το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων.

tags: ΚΕΔΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)