to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 16.09.2020

Πολιτική

Ζάεφ «καρφώνει» Μητσοτάκη: Άλλαξε στάση και έδωσε μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στη αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη χώρα του από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός πείθοντας μάλιστα και τον Εμάνουελ Μακρόν ο οποίος δεν ήταν και τόσο θετικός - Δείτε το σχετικό βίντεο


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας, ενώ θα λάβει μέρος στην «24η στρογγυλή τράπεζα με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει το περιοδικό "Economist". Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης - όπου συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» -, ωστόσο οι... ειδήσεις προέκυψαν από τις δηλώσεις του βορειομακεδόνα πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη χώρα μας. 

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ: «Σήμερα η ΝΔ δίνει μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

 ΣΥΡΙΖΑ: Ελπίζουμε να μην κρυφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εμφανιστεί στη Βουλή για να υπερασπιστεί τις συμφωνίες που σύναψε με τη Βόρεια Μακεδονία

«Έδωσε μάχες για τη Βόρεια Μακεδονία ο Κυρ. Μητσοτάκης» είπε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την άφιξή του

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατά την άφιξή του στην χώρα μας μίλησε στο euronews με πάρα πολύ καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «καρφώνοντας» τον μάλιστα αναφέροντας ότι από την ώρα που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας μόνο θετικά λόγια είχε για την Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει απόταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.»

(«Μεταμορφώσαμε μια συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη και τη φιλία σε μια συμμαχία, μέσω της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της χώρας μας στην επερχόμενη ενταξιακή διαδικασία με την Ευρ. Ενωση», το σχόλιο Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη) 

We have transformed the partnership based on trust and friendship into an alliance with our country's membership in NATO, and Greece remains a strong lobbyist and supporter of our country in the upcoming negotiation process with the European Union.

Ερωτώμενος μάλιστα για τη σχέση του με τον έλληνα πρωθυπουργό άφησε να εννοηθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει στάση απέναντι στη Βορεια Μακεδονία. Ανέφερε συγκεκριμένα:«Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός. Επικοινωνήσαμε επίσης όταν ελήφθησαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και μου εξήγησε ότι η επιστημονική επιτροπή της Ελλάδας είναι αυστηρή, ότι δεν ήταν πολιτικά τα μέτρα που ελήφθησαν.»

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκύραςλέγοντας ότι «το θέμα είναι σημαντικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία. Καταρχάς, εγώ είμαι ο Ζόραν Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και την πετύχαμε μέσα από το διάλογο, προσπαθώντας να δεχθούμε και να προστατεύσουμε τον εταίρο της άλλης πλευράς. Στηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα πλοία και στηρίζω την επιτροπή για την αποκλιμάκωση του προβλήματος.»

Ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στην απόλυτη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Νικολαΐδης: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πως ο πατριδοκάπηλος κ. Μητσοτάκης, είπε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα θέσει βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες της Βόρειας Μακεδονίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Εκμεταλλευόμενος τις εθνικές ευαισθησίες των πολιτών, τους εξαπάτησε με μόνο στόχο να κλέψει την ψήφο τους. Σήμερα τιμά την Συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει έμπρακτα τους γείτονες μας. Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας: "Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται"».

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά «Μακεδονομάχος, σήμερα «βορειομακεδονομάχος» ο κ. Μητσοτάκης

Καυστικό είναι το σχετικό σχόλιο της Κουμουνδούρου το πρωί της Τετάρτης:

"Αφού ανέβηκε στο κύμα των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού λοιδόρησε όσους την υπέγραψαν, αφού φλόμωσε τους ψηφοφόρους του στα ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα εμφανίζεται έτοιμος να κάνει «δουλειές» με τη Βόρεια Μακεδονία.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρίστανε τον «Μακεδονομάχο, σήμερα μάθαμε διά στόματος του κ. Ζάεφ πως τώρα έχει γίνει «βορειομακεδονομάχος» και δίνει μάχες υπέρ της γειτονικής χώρας στην Ευρώπη.

Καλωσορίζουμε τον κ. Μητσοτάκη στον ρεαλισμό που πραγματικά συμβάλει στη σταθερότητα και ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και περιμένουμε τις επόμενες μέρες τα επιχειρήματα τόσο του ίδιου όσο και όλων των βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία που κατέθεσαν χθες το βράδυ.

Τον ευχαριστούμε που προσχωρεί στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μόνη συμφέρουσα λύση, η οποία μας έβγαλε από το διπλωματικό τέλμα δεκαετιών.

Τέλος θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι σε κάτι έχει συνέπεια. Επιβεβαιώνει καθημερινά στους Έλληνες πολίτες ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από τη χώρα".

Με πληροφορίες από documentonews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)