to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 13.09.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η λογική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία είναι άδικη και προκλητική

«Η Μόρια είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη - Η λυση είναι η αναλογική μετεγκατάσταση ολων των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη. Και αυτό πρέπει να είναι εθνικό μας αίτημα. Μαζί με μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική που να αποσυμφορεί την πίεση στις πυλες εισόδου, την Ελλάδα και την Ιταλία»


Συνέντευξη στην εκπομπή «Κάρτα Μέλους» στο Κανάλι της Βουλής παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, το πρωί του Σαββάτου, ενόψει της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

«Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια ενιαία αγορά, που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, δεν έχει κανένα μέλλον. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να είναι ένα ‘κλαμπ’ που συζητούν οι 27 και στο τέλος αποφασίζει η Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «όσοι είναι υπερ της ανάγκης της ευρωπαϊκής ενοποίησης και μιας πολιτικής ενοποίησης οφείλουν κυρίως να επισημαίνουν τις ελλείψεις της ΕΕ». «Αν δεν τρέξει για να γίνει πιο ισχυρή στην παγκόσμια σφαίρα, και όχι να παραμείνει ένας πολιτικός νάνος, τότε θα διαλυθεί», εκτίμησε.

Αναφερθείς στις «ανισότητες που υπήρχαν πριν την κρίση του Covid 19», σημείωσε ότι «είδαμε να εντείνονται μέσα στην πανδημία, και φάνηκε πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί σε όλα τα κράτη μέλη ένα ενιαίο σύστημα υγείας -μέχρι τώρα δεν ήταν καν ευρωπαϊκό θέμα συζήτησης!». «Απαιτείται, λοιπόν, περισσότερη κοινωνική πολιτική, στήριξη των πολιτών, των ευπάθών ομάδων και των ανέργων», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κορονοϊός έχει επιφέρει σεισμικές επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία και στην οικονομία, και ακόμη δεν έχουμε δει πότε θα είναι το τέλος της περιπέτειας. Βλέπουμε όμως τις πρώτες αρνητικές συνέπειες στο δημόσια βίο και μια ύφεση σοκ στην οικονομία. Μας περιμένει, λοιπόν, δύσκολος χειμώνας», υπογράμμισε. Ο Δημ. Παπαδημούλης στηλίτευσε και το γεγονος ότι η ΕΕ δεν επένδυσε στην έρευνα και στα εμβόλια, αλλά αντίθετα «αφέθηκαν αυτά σε μεγάλες φαρμακευτικές, που λειτούργησαν μόνο με γμώμονα το κέρδος».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε και το πόσο ατελής είναι τελικά η ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής». «Η λογική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία είναι άδικη και προκλητική. Αυτός που προκαλεί λέγεται Ερντογάν. Και ο προκαλλούμενος δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά όλη η ΕΕ. Απαιτούμε, λοιπόν, να δείξει μεγαλύτερη έμπρακτη αλληλεγύη στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας», τόνισε.

Μάλιστα, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «ειδικά σε αυτό το ζήτημα, παρά τις διαφορές μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουμε ενώσει δυνάμεις, και πετύχαμε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ε/Κ την ερχόμενη Τρίτη  ένα κοινό ψήφισμα, που θα στείλει ηχηρό μήνυμα απέναντι στην Τουρκία. Αυτό φαίνεται ήδη από τον τίτλο του ψηφίσματος για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας». Και στηλίτευσε το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν «δεν έχει πει κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα», υπενθυμίζοντας βέβαια πως «η Γερμανία κερδίζει πολλά από το εμπόριο όπλων με την Τουρκία».

«Αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή ο Ερντογάν είναι ο προκαλλών και μάλιστα κάνει πολεμικές δηλώσεις που μυρίζουν μπαρούτι, η λίστα των κυρώσεων προς την Τουρκία είναι ο μοναδικός μοχλός πίεσης. Η ΕΕ πρέπει να πει ‘ως εδώ και μη παρ’ έκει’, αλλά δεν το έχει πει. Με ισχυρή, ενεργή ελληνική συμβολή, η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια πολιτική βασισμένη και στο καρότο και στο μαστίγιο. Αλλά μέχρι τώρα, μόνο καροτόσουπα απεναντι στην Τουρκία!»

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε επί του θέματος ότι «η πολιτική της Ελλάδας διαχρονικά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και μέχρι σήμερα δεν είναι εναντίον του διαλόγου, αλλά αντίθετη στις προκλήσεις, τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά». «Θέση της Ελλάδας είναι οι διερευνητικές συνομιλίες, με στόχο συμφωνία με την Τουρκία στη βάση διεθνούς δικαίου, αλλιώς συνυποσχετικό και προσφυγή στην Χάγη. Και αυτή είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», συμπλήρωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε: «Ξέρετε, για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού λύση δεν είναι ο πόλεμος, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία επιδιαιτησιας αμερικανικής ή γερμανικής. Η λύση οφείλει να είναι ειρηνική λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ούτε, βέβαια, λύση είναι η κούρσα των εξοπλισμών. Προφανώς χρειαζόμαστε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, αλλα η εμπειρία έχει δείξει ότι τα εξοπλιστικά είναι… εκτροφείο σκανδάλων!».

Ο Δημ. Παπαδημούλης ανέδειξε και τις ευθύνες της ΕΕ στο προσφυγικό όπου «δεν προέβη την έμπρακτη αλληλεγγύη, και που δεν επιβάλλει αναλογική μετεγκατάσταση όλων των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη -όχι δηλαδή μετεγκατάσταση μόνο από τα νησιά στην ενδοχώρα για να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών». «Δυστυχώς, τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος. Και δυστυχώς, ήρθε τώρα η τραγωδία στην Μόρια για να δείξει ότι η ΕΕ επιμένει να λέει ‘το πρόβλημα έξω από την αυλή μου’. Εδώ, εμείς πρέπει να πιέσουμε», είπε. «Με τρομάζει η αγριότητα, ο μισανθρωπισμός και η απανθρωπιά. Η Μόρια είναι ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε μόνο τι τράβηξαν οι δικοί μας γονείς και παππούδες από την προσφυγιά. Η λυση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι, επαναλαμβάνω, η αναλογική μετεγκατάσταση ολων των προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη. Και αυτό πρέπει να είναι εθνικό μας αίτημα. Μαζί με μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική που να αποσυμφορεί την πίεση στις πυλες εισόδου, την Ελλάδα και την Ιταλία», επισήμανε.

«Στους παραπάνω τομείς πρέπει η Ευρώπη να κάνει περισσότερα. Και στην Ελλάδα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ωφελεί ούτε ο εξωραϊσμός ούτε και ο στουρνθοκαμηλισμός», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης, ενώ επέκρινε και το «έλλειμμα ενημέρωσης των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω». «Το άλλα μέσα και άλλα έξω δεν είναι καλή στάση», προσέθεσε.

Απαντώντας, στο μεταξύ, στην ερώτηση για το πώς λειτούργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν μέσω Covid 19, ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «από αρχές Μαρτίου απεκατέστησε τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως λειτουργίας, με ένα μεικτό σχήμα λειτουργίας όπου λίγοι ευρωβουλευτές μετέχουν από τις Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι ψηφίζουμε, συμμετέχουμε εξ αποστάσεως». «Το σημαντικό για τους πολίτες, όμως, θα επαναλάβω, δεν είναι το πώς λειτουργήσαμε, αλλά η μεγάλη ύφεση στην οικονομία μας και η εκτόξευση της ανεργίας και των ανισοτήτων», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)