to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:26 | 12.09.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία για το άνοιγμα των σχολείων με καλύτερους όρους (βίντεο)

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία με την υπεύθυνη στάση της στην πρώτη φάση της πανδημίας, για να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων με καλύτερους όρους προστασίας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας,Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.


Ο Πάνος Σκουρλέτης εστίασε στις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και στην ολιγωρία που οδηγεί σε ελλείψεις μασκών στα σχολεία -ακόμη και των αναγκαίων τεστ στα νοσοκομεία-αλλά και στις διακρίσεις που αναδεικνύονται από την απαίτηση διεξαγωγής τεστ, ως προϋπόθεση για να εγγραφούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα. Θύμισε επίσης προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα, όπως τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία αύξησε τον ανώτερο επιτρεπόμενο αριθμό τους. Αναφερόμενος στις τραγικές εξελίξεις στην Μόρια, τόνισε ότι αυτό που έγινε ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού στον καταυλισμό. Συγκρίνοντας την εικόνα της χώρας το 2015, όπου παρά την πολύ μεγαλύτερη διέλευση προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, είχε λάβει εύσημα για τη διαχείριση του προβλήματος, με τη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ότι τώρα η χώρα μας έφτασε να είναι κατάπτυστη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Για το άνοιγμα των σχολείων και τις κυβερνητικές ολιγωρίες

-        «Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ λίγες οι περιπτώσεις σχολείων που έχουν λάβει αυτό το αυτονόητο μέτρο, δηλαδή τα plexiglass σε κάθε θρανίο. Και ρωτάω. Όταν έκλεισαν τα σχολεία στις αρχές του καλοκαιριού, θα έπρεπε το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Υπουργείο Παιδείας, να καταρτίσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης μιας τέτοιας ενέργειας; Ακούω γι’ αυτό το περίφημο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, που ήρθε να καταργήσει το πιο πετυχημένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπήρξε στην Αυτοδιοίκηση εδώ και 20 χρόνια, το “ΦιλόΔημος”. Μέσα εκεί δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη Πρόσκληση για να θωρακιστούν τα σχολεία»;

-        «Άκουσα ότι στη Θεσσαλονίκη 27.000 μάσκες γύρισαν πίσω ως ακατάλληλες. Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα και δεν θα υπάρχουν μάσκες, απ’ ότι φαίνεται. Διότι η ΚΕΔΕ ανέλαβε τελευταία στιγμή να κάνει ένα διαγωνισμό. Και μπράβο σε έναν άλλο δήμαρχο, στο Χαλάνδρι, ο οποίος, πρώτος αυτός είχε πει αν θυμάστε, ο κ. Ρούσσος, ότι “εμείς με δικά μας χρήματα θα εξασφαλίσουμε τις μάσκες”. Τον σταμάτησαν. Τελικά, ο άνθρωπος, επειδή κατάλαβε πως λειτουργεί αυτή η “άριστη” κυβέρνηση, πήγε και τις προμηθεύτηκε μόνος του και θα υπάρχουν».

-        «Είναι μοναδικό το παράδειγμα. Πως,την πετυχημένη στάση της ελληνικής κοινωνίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, την κατέστρεψε. Χάνοντας όλο το προηγούμενο διάστημα, από το να προετοιμαστούμε. Θα σας πω ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο τραγικά είναι τα πράγματα. Τεστ θα κάνουν οι καθηγητές που θα μπουν στα σχολεία; Γιατί άκουσα ότι τα προσφυγόπουλα, για να τα γράψουν στη Ριτσώνα στο σχολείο, τούς ζητούν -στα προσφυγόπουλα, είναι και υποκρισία- να φέρουν πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τεστ κόβιντ. Τα υπόλοιπα παιδάκια; Και να σας πω και κάτι άλλο. Ξέρετε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον Άγιο Σάββα αναβλήθηκαν όλα τα χειρουργεία, διότι δεν υπήρχαν τεστ»;

-        «Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που πάρθηκε απόφαση να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών μέσα στα σχολεία. Αυξήθηκαν οι αναπληρωτές έτσι ώστε να υπάρχει μία καλύτερη αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων; Δεν έγιναν αυτά. […] Ο κ. Ξανθός, ένας πετυχημένος υπουργός Υγείας, κατ’ επανάληψη έχει καταθέσει  συγκεκριμένες προτάσεις μήνες τώρα. […] Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία αρκέστηκε σε μια αντιφατική πολιτική. Δεν μπορεί να τσακώνεται ο υπουργός Εσωτερικών με την υπουργό Παιδείας για το αν θα δοθούν δωρεάν οι μάσκες ή όχι. Θυμόσαστε ότι είπαν ότι είναι ατομική ευθύνη της κάθε οικογένειας»;

Για τη Μόρια και τη διαχείριση του μεταναστευτικού

-        «Το 2015, με περίπου ένα εκατομμύριομετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοιπέρασαν τότε από τη χώρα, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα απ’ ότι τώρα. Θυμάμαι ότι είχε έρθει ο Πάπας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Θυμάμαι ότι οι γιαγιάδες στη Λέσβο είχαν προταθεί για Νόμπελ. Εικόνες οι οποίες τιμούσαν τη χώρα μας για τη διαχείριση ενός μεγάλου, παγκόσμιου, προβλήματος και αναδείκνυαν  την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των Ελλήνων. Τώρα είμαστε κατάπτυστοι, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παρέλαβε την Μόρια -προβληματική μεν- με 5.000 κόσμο, την έφτασε 28.000 για να καταλήξει 13.000, τώρα που συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα. Αυτό, ήταν περίπου προαναγγελμένο ότι θα γινόταν».

-        «Εμείς δεν είχαμε τέτοιες καταστάσεις, δεν είχαμε πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, δεν είχαμε δυνάμεις καταστολής. […] Μιλάμε με τον κόσμο, πήγε εκεί και αντιπροσωπεία του κόμματός μας. […] Πρόγραμμα αποσυμφόρησης δεν υπήρξε, γι’ αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Και ξέρετε γιατί δεν υπήρξε; Διότι η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την ίδια της τη ρητορική, που είχε καλλιεργήσει ως αντιπολίτευση και βρέθηκαν χιλιάδες στελέχη στις τοπικές κοινωνίες και είπαν να μη γίνει μια ισόρροπη κατανομή του προσφυγικού και μεταναστευτικού φορτίου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)