to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:54 | 12.09.2020

Διεθνή

Κύπρος: Έσπευσε να δηλώσει παρουσία ο Πομπέο

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η απόφαση του Μάικ Πομπέο να πραγματοποιήσει το Σάββατο το ταξίδι του στη Λευκωσία ήρθε κάπως αιφνιδιαστικά γεγονός που δίνει τροφή τη σεναριολογία περί αμερικανικής απάντησης στο πρόσφατο ταξίδι Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο


Επίσκεψη - εξπρές στην Κύπρο πραγματοποίησε το Σάββατο 12/9 ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, βρέθηκαν επί τάπητος η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων και τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών καλωσόρισε, και μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος N. Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γίνεται σε μία στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε μια στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, έστω και σύντομη, έχει ως στόχο να στείλει πολλαπλά μηνύματα σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο. «Ένα από τα ερωτηματικά που προκύπτουν σε σχέση με το ταξίδι Πομπέο στη Λευκωσία αφορά τη χρονική συγκυρία. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θέλει να δώσει απάντηση στο πρόσφατο ταξίδι Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο. Δεν αποκλείεται η παρουσία του Ρώσου υπουργού να επίσπευσε και το ταξίδι Πομπέο», τονίζει η κυπριακή εφημερίδα. 

Κοινή άσκηση με Ειδικές Δυνάμεις Ναυτικού των ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι, στην Κύπρο, για να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά, βρίσκονται από σήμερα δύο ταχύπλοα σκάφη (Combatant Craft Medium transport vessels) των Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι ασκήσεις ξεκινούν από σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου και εντάσσονται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ασκήσεις αφορούν σε συνεργασία για θέματα διοικητικής μέριμνας και ναυσιπλοΐας.

Νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά βόρεια της Κύπρου

Στο μεταξύ, άλλη μία Navtex εξέδωσε η Τουρκία, με ισχύ από τις 12 έως 14 Σεπτεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή στη Μεσόγειο, βόρεια της Κύπρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά, μεταδίδει το CNN Turk.

Ειδικότερα, οι συντεταγμένες της τουρκικής Navtex είναι:

TURNHOS N/W : 1134/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-09-2020 16:24)
TURNHOS N/W : 1134/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 12-14 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY SADRAZAMKÖY AREA:
35 36.55 N – 032 29.80 E
35 11.82 N – 033 00.85 E
35 26.50 N – 033 18.23 E
35 50.73 N – 032 46.80 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 141500Z SEP 20.

Νωρίτερα την Παρασκευή, μεροληπτική είχε χαρακτηρίσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χθεσινή τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του Νότου (MED7), στην Κορσική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)