to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 11.09.2020

Πολιτική

Κ. Αραβανίτης: Η Μόρια, το Κλειδί & η πλατεία Βικτωρίας είναι η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό

Στο Κόκκινο και την εκπομπή «Οικονομία στο Κόκκινο» μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία -GUE/NGL, έδωσε στον Στάθη Σχινά την εικόνα από την αυτοψία του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που, με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετέβη στο νησί της Λέσβου.


«Αυτό που ζούμε σήμερα στο νησί είναι μία μεγάλη καταστροφή, μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δεν αφορά μόνο στους πρόσφυγες αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό. Το νησί έχει κοπεί στα δύο γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στρέφει φτωχούς απέναντι σε φτωχούς, φοβισμένους απέναντι σε φοβισμένους. Η κυβέρνηση επενδύει αλλά και εκβιάζει με λογική κλειστών δομών· προσπαθεί να πει στους πολίτες εδώ “ή θα το δεχτείτε ή θα λιώσετε”. Θέλω να σας πώς πως μέχρι χθες το βράδυ οι πρόσφυγες δεν είχαν ούτε νερό ούτε τροφή. Δεν υπάρχουν ούτε βασικοί κανόνες υγιεινής. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση».

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική που κρύβεται πίσω από αυτή τη διαχείριση:

«Αυτό που πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι υλοποιείται το αφήγημα του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά για προστασία/ προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο κύριος Σχοινάς, από το ελικόπτερο - γιατί δεν κατέβηκε κάτω να δει τους προσφυγές, τους εργαζόμενους στις δομές και στα ΜΜΕ, τους τοπικούς παράγοντες - είδε από ψηλά το πολιτικό του αφήγημα. Αυτή είναι η πολιτική της “ασπίδας” που υπηρετεί ο Μητσοτάκης κ η ακροδεξιά νομενκλατούρα της ΕΕ· που θέλει να δημιουργήσει κλειστές δομές – φυλακές μετατρέποντας ουσιαστικά τη χώρα σε ένα απέραντο κρατητήριο.

Ο ευρωβουλευτής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

«Εδώ ακριβώς είναι η ουσιαστική και καθοριστική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας μας, GUE/NGL, όπου συγκρουόμαστε και έχουμε μικρές νίκες - όπως οι δηλώσεις της Γιόχανσον εχθές, - απαιτώντας η Ευρώπη να πάρει αυτό που της αναλογεί στην κρίση που η ίδια και οι σύμμαχοί της δημιούργησε από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη. Δεν είμαστε και δε θέλουμε να είμαστε η “ασπίδατης Ευρώπης”. Θέλουμε να είμαστε η ασπίδα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Αυτό θέλουμε, αυτό υπερασπιζόμαστε».

Σε ό,τι αφορά την αντίληψη της ΝΔ για τις κλειστές δομές, ο Κώστας Αρβανίτης θύμισε ότι αυτές αντιβαίνουν στις αρχές του Κράτους Δικαίου:

«Η αρμόδια Επίτροπος κα Γιόχανσον χθες είπε ξεκάθαρα πως η Κομισιόν και η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστές δομές, γιατί αντίκεινται στο Κράτος Δικαίου και τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ. Όταν εγώ προσωπικά κατήγγειλα το φράγμα που αγόρασε η κυβέρνηση ως πολιτική απάτη, λέγανε “Ο Αρβανίτης δεν είναι πατριώτης”. Τώρα να πάρουν το πανάκριβο φράγμα που αγόρασαν, και να πιάνουν καλαμάρια. Είναι απατεώνες πολιτικοί, με πολιτική  ντιλ, συμφωνιών και «δουλειών». Ο Μηταράκης κάνει «δουλίτσες» στην πλάτη προσφύγων και στον φόβο του πληθυσμού. Να τονίσω ότι ο Μηταράκης δεν τόλμησε να πάει στο Κλειδί Σερρών να δει τί έφτιαξε. Μια κλειστή μονάδα με συνθήκες απαράδεκτες, με 38 βαθμούς χωρίς κλαδί σκιάς, ελάχιστο νερό, κακή τροφή. Χώμα, ήλιος, σκηνές στο πουθενά. Αυτό είναι το αφήγημα της κλειστής δομής. Και θέλουν να τους κρατήσουν εδώ μην τυχόν κάποιοι πάνε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό άλλωστε μας κατηγορούσαν. Ότι με την πολιτική μας προωθούσαμε τους πρόσφυγες στην ΕΕ και δεν εξυπηρετούσαμε τα σχέδιά της».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό:

«Ο Μητσοτάκης εκτελεί συγκεκριμένη πολιτική. Θυμίζω το σόου του Έβρου, όπου η φον ντερ Λάιεν μας έλεγε “Είστε η ασπίδα της ΕΕ” αλλά δεν κατηγορούσε τον Eρντογάν που χρησιμοποιούσε τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης. Παίζουν το παιχνίδι του παραλόγου, ή μάλλον της απόλυτα οργανωμένης λογικής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντανακλαστικά ψευτοπατριωτισμού και ασπίδας. Το μεγάλο κομμάτι της Λέσβου είναι το δημοκρατικό νησί που ξέρουμε. Ρίχνουν όμως στον μύλο του ακροδεξιού ακροατηρίου τους πολύ φαρμάκι. Με τη λογική που προσπαθούν να περάσουν “Η κλειστές δομές ή θα ζήσετε με αυτή την κατάσταση μέσα στον Covid” προκαλούν τον πληθυσμό. Να σας πω εδώ ότι τέσσερεις μέρες μετά δεν έχει έρθει στο νησί ο ΕΟΔΥ! Μόνο ΜΑΤ στείλανε. Προσπαθούν να προκαλέσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό».

Ενώ μίλησε και για τις αποκαλυπτικές δηλώσεις της Γιόχανσον, που αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει να κρατήσει τους πρόσφυγες στη χώρα:

«Η κυρία Γιόχανσον μας είπε πως μέχρι τώρα που μιλάμε η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων, και δε ζήτησε μέχρι τώρα ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αυτό μας αποδεικνύει ότι ο Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει να τους κρατάμε».

Τόνισε ακόμη πως η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακούγεται για να πληροφορούνται οι πολίτες την αλήθεια για την πραγματική πολιτική της ΝΔ:

«Η φωνή μας πρέπει να εκλαϊκεύεται και να περνάει στον κόσμο. Η διαχείριση του προσφυγικού ήταν εντελώς διαφορετική με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 4 χρόνια ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία μία με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, μία με το προσφυγικό, κέρδισε μια με προσφυγικό κέρδισε τις εκλογές. Ενάμιση χρόνο τώρα όμως, αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό. Από το Κλειδί μέχρι τη Μόρια, μέχρι την πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Κώστας Αρβανίτης αποκάλυψε πως με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ & ευρωομάδας της Αριστεράς, ετοιμάζεται αποστολή κλιμακίου ευρωβουλευτών από 4 πολιτικές ομάδες στη Λέσβο:

«Εντός δεκαημέρου, φυσικά με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ και GUE/NGL, θα επισκεφθεί το νησί μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών από την Αριστερά, το Renew, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, για να δουν πώς πραγματικά είναι η κατάσταση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)