to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τα… πανηγύρια το σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις καμπύλες εξέλιξης της μετάδοσης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, την καμπύλη των ημερήσιων διαπιστωμένων κρουσμάτων και την αθροιστική καμπύλη από την εμφάνισή της νόσου μέχρι σήμερα, διαπιστώνει αβίαστα 6 παρατηρήσεις που συστηματικά αποσιωπώνται και αποκρύπτονται από την κυβερνητική προπαγάνδα:


Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις καμπύλες εξέλιξης της μετάδοσης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, την καμπύλη των ημερήσιων διαπιστωμένων κρουσμάτων και την αθροιστική καμπύλη από την εμφάνισή της νόσου μέχρι σήμερα, διαπιστώνει αβίαστα 6 παρατηρήσεις που συστηματικά αποσιωπώνται και αποκρύπτονται από την κυβερνητική προπαγάνδα:

Ο ημερήσιος αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων την άνοιξη, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, καμία ημέρα δεν ξεπέρασε τα 90.
Σήμερα, μετά την υποτροπή της νόσου το καλοκαίρι, ο αριθμός των ημερήσιων διαπιστωμένων κρουσμάτων κινείται συστηματικά σε τριψήφιους αριθμούς, με κάποιες μέρες να έχει πλησιάσει και τα 300 κρούσματα. 
Τέλος Μαίου με αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των κρουσμάτων είχε σχεδόν μηδενιστεί.
Η νόσος υποτροπίασε το καλοκαίρι, περί τα μέσα Ιουλίου, μετά το άνοιγμα των συνόρων.
Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας μέχρι σήμερα τριπλασιάστηκαν, σε σχέση με τα αντίστοιχα συνολικά κρούσματα που υπήρχαν πριν την υποτροπή της νόσου. Συγκεκριμένα ενώ τον Ιούλιο είχαμε περί τα 4.000 συνολικά διαπιστωμένα κρούσματα, σήμερα ο αριθμός πλησιάζει τα 12.000.
Στις καμπύλες, οι διεθνείς οργανισμοί που παρουσιάζουν τα σχετικά στοιχεία σημειώνουν για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που κάνουν λίγα τεστ, ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των διαπιστωμένων, λόγω του περιορισμένου αριθμού ελέγχων.

Εντωμεταξύ, η ελληνική προπαγάνδα στα κανάλια της γνωστής λίστας Πέτσα, επιχαίρει και θριαμβολογεί για μια ακόμη μεγάλη κυβερνητική επιτυχία, επειδή τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα εμφανίζουν μια μικρή κάμψη, έχοντας πέσει κάτω των 200.

Το γεγονός ότι τελείωσαν τα τεστ στα δημόσια εργαστήρια, που σημαίνει ότι όποιος θέλει να ελεγχθεί πρέπει να πληρώσει σε ιδιωτικό εργαστήριο ούτε αναφέρεται, ούτε σχολιάζεται, ούτε και συσχετίζεται με την ελαφρά μείωση των καθημερινά διαπιστωμένων κρουσμάτων.

Η οποία εμφανίζεται ως άλλη μια μεγάλη κυβερνητική επιτυχία.

Όποιος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν λέει όλη την αλήθεια.

Σχέδιο έχουν και το εφαρμόζουν καθημερινά με τον κωδικό: «Παραπληροφόρηση».

Απλώς αυτό δεν είναι σχέδιο ούτε για την καταπολέμηση της πανδημίας, ούτε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Είναι σχέδιο για την προστασία της κυβερνητικής εικόνας.

Με δυο λόγια είναι επικοινωνιακό σχέδιο παραπληροφόρησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με τα εξής χαρακτηριστικά:

Όποτε τα πράγματα πηγαίνουν καλά, όπως την άνοιξη, την επιτυχία την πιστώνεται η κυβέρνηση, η οποία πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει.
Όποτε τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, όπως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, την αποτυχία τη χρεώνονται πάντα οι άλλοι. Για την υποτροπή της νόσου δηλαδή το καλοκαίρι: α) δεν φταίει ο πρωθυπουργός που διαφήμιζε από την ειδυλλιακή Σαντορίνη την Ελλάδα ως δήθεν ασφαλή τουριστικό προορισμό, λες και αυτό δεν μπορούσε να ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη, όπως και συνέβη, β) δεν φταίει το χωρίς σχέδιο και προφυλάξεις άνοιγμα των συνόρων, που για ένα μήνα σχεδόν έμειναν ανοικτά χωρίς ελέγχους,  γ) δεν φταίει η υποχώρηση στις απαιτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και των πλοιοκτητών, δ) δεν φταίει καν το γεγονός ότι από το άνοιγμα των συνόρων και μετά, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή που ξεκίνησε το πάρτι της αθρόας εισόδου κρουσμάτων στη χώρα, τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της νόσου ελήφθησαν περί τις αρχές Αυγούστου. Αντίθετα, φταίνε: α) οι νέοι που είναι ανεύθυνοι και βγαίνουν τα βράδια, β) οι πολίτες που δεν έχουν φιλότιμο και στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε διακοπές ή και για να πάνε στις δουλειές τους, γ) οι παραθεριστές που είναι απρόσεκτοι γιατί έχουν το θράσος το καλοκαίρι να πάνε για μπάνιο.
Στην αποτυχία δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική για να αναλάβει την ευθύνη. Υπάρχει μόνο προσωπική ευθύνη καθενός μας. Η πολιτική της κυβέρνησης αναφέρεται μόνον όταν τα αποτελέσματα είναι καλά. Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή μιας win win πολιτικής, όπου η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη, παρά μόνον όταν κερδίζει.
Όποτε τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, όποτε δηλαδή υπάρχει επιδείνωση της εξάπλωσης της νόσου, όπως σήμερα, κατά ένα μαγικό τρόπο εξαφανίζονται τα τεστ. Οπότε, κατά έναν αντίστοιχα μαγικό τρόπο, μειώνονται και τα διαπιστωμένα κρούσματα. Είναι τότε που τα πληρωμένα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον θρίαμβο της κυβερνητικής πολιτικής, που κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία.
Το κακό με την επικοινωνιακή αντιμετώπιση μιας επικίνδυνης, ισχυρά μεταδοτικής  και θανατηφόρου πανδημίας δεν είναι ότι εν μέσω αρρώστιας, ύφεσης, ανεργίας και απειλής των εθνικών μας συμφερόντων, η κυβέρνηση κατασκευάζει αιτίες για να πανηγυρίσει. Δεν είναι κακό να χαίρεται κανείς και να σκορπά χαρά στους γύρω του.

Αυτό που είναι πραγματικά κακό, είναι ότι η κυβέρνηση προστατεύει διαρκώς τη δημόσια εικόνα της, βάζοντας στην άκρη την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κι αυτό που είναι ακόμη χειρότερο, είναι ότι με τα πανηγύρια τους δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ύφεσης της νόσου. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί, με δεδομένο ότι έρχεται ένα φθινόπωρο δύσκολο και απειλητικό, όπου η νόσος αναμένεται να επιδεινωθεί και ως προς τη μεταδοτικότητα, αλλά και ως προς τη θνητότητα.

Η εικόνα για την πραγματική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα έρχεται από το εξωτερικό. Μας τη δίνουν τα κράτη που επλήγησαν βαριά από την πανδημία και έχουν εμπειρία στην αντιμετώπισή της, όπως οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί. Οι οποίοι μας έχουν υποβαθμίσει πλέον στην κατηγορία των επικίνδυνων χωρών, υποχρεώνοντας όσους έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και επιστρέφουν, σε καραντίνα 14 ημερών.

Αν, επιπλέον της επικοινωνιακής πολιτικής, συνυπολογιστεί και η «πολιτική των παγουρίνων» με την οποία ανοίγουν τα σχολεία, με τους χιλιάδες μαθητές να στοιβάζονται στα θρανία δυο δυο, στις ίδιες με πέρσι στενές αίθουσες που φέτος όμως θα έχουν περισσότερους μαθητές, αφού τους αύξησαν από 22 στους 25 ανά αίθουσα, με μόνο μέτρο την υποχρέωση χρήσης μάσκας ακόμη και σε 6άχρονα παιδιά, στα οποία όμως θα μοιράζουν… πολύχρωμα παγουρίνα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολο φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση, αντί να φροντίσει ώστε οι μαθητές να μη συνωστίζονται στα σχολεία, αφού είναι γνωστή και διαπιστωμένη η σχέση του συνωστισμού με τη μετάδοση της νόσου, αντί δηλαδή να εξασφαλίσει ώστε στις σχολικές αίθουσες να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές που θα τηρούν τις μεταξύ τους αποστάσεις, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, ήδη ετοιμάζεται να τους κατηγορήσει που σε τέτοιες συνθήκες συνωστισμού θα αρρωστήσουν, επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη ότι είναι απρόσεκτοι ή ανεύθυνοι και δεν θα φορούν καλά τη μάσκα επί 5 ή 6 ώρες στο σχολείο…

Μια κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την πλαστή εικόνα ευφορίας που η ίδια κατασκευάζει, βάζοντας συστηματικά τη δημόσια εικόνα της πάνω και από τη δημόσια υγεία, δεν είναι μια σοβαρή κυβέρνηση.

Είναι μια κυβέρνηση για τα… πανηγύρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)