to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 08.09.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Με επιλογή της κυβέρνησης η κρίση περνά πάνω από την «πλάτη» εργαζομένων και μικρών επιχειρήσεων (βίντεο)

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πολιτική απραξίας σε επιλεγμένους τομείς, αλλά και συγκεκριμένων μέτρων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, που επιδεινώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης για τους εργαζόμενους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επεσήμανε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.


 Άσκησε, επίσης, έντονη κριτική για την έλλειψη τεστ για τον ιό και την εμπλοκή συγκεκριμένων ιδιωτών, ενώ υπέδειξε ως ορθή πρακτική την προμήθεια ατομικών θρανίων με προστατευτικά, όπως έγινε για τους μαθητές στην Ιταλία. Σε σχέση με τα εθνικά θέματα, θεώρησε ότι είναι μεγάλη έλλειψη η μη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και η χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής με στόχο την ειρηνική διευθέτησή τους. Ως προς τον «χουντικής» έμπνευσης αντισυνταγματικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη τολμήσει να τον εφαρμόσει. Τέλος, τόνισε ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγεννήσει την ελπίδα και μια νέα προοπτική για τη χώρα.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Για άλλη μια φορά πάμε να πατήσουμε στην πλάτη των εργαζομένων για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης

«Θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανάσχεσης σε μια, ούτως ή άλλως, δυσμενή κατάσταση. Το έχασε αυτό η κυβέρνηση. Θα πληρώσουμε τις συνέπειες της κατάρρευσης λόγω της καθυστερημένης πολιτικής της και λόγω της απραγίας της, ενώ υπήρχαν δυνατότητες. Τι να το κάνεις όταν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας; Και τι συζητάμε αυτή τη στιγμή; Συζητάμε εάν τις υπερωρίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τις πληρώνονται ή να τις συμψηφίσουμε με το αναγκαστικό lockdown των προηγούμενων μηνών. Αυτό είναι απαράδεκτο. […] Για άλλη μια φορά πάμε να πατήσουμε στην πλάτη των εργαζομένωνγια να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης, όταν η κυβέρνηση κάνει τα λιγότερα δυνατά».

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «στραγγαλίζει» και τη μικρή επιχείρηση

«Τη “στραγγαλίζει” τη μικρή επιχείρηση. Γι’ αυτό και εμείς είχαμε προτείνει, σε αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι να καλυφθούν από τα λεφτά που υπήρχαν. Δεν είναι μόνο οι ανάγκες τους, είναι και η αγοραστική τους δύναμη. Είναι και καταναλωτές. Θα αγόραζαν από τη μικρή επιχείρηση της γειτονιάς τους. […] Θα κλείσει το μαγαζί της γειτονιάς. Μήπως το θέλουν; Μήπως το θέλουν κάποιοι ισχυροί οικονομικοί κύκλοι και η κυβέρνηση το αποδέχεται παθητικά; Δηλαδή μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς, για να συγκεντρωθεί στην εναπομείνασα, μικρότερη, πίτα, μεγαλύτερη οικονομική ισχύ σε λιγότερους»;

Η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει εάν δεν υπήρχαν τα 37 δισ. ευρώ «μαξιλαράκι»

«Η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει εάν δεν υπήρχαν τα 37 δισ. ευρώ “μαξιλαράκι” και δεν θα μπορούσε να είχε δανειστεί χαμηλότοκα, διότι οι αγορές έχουν την ασφάλεια ότι υπάρχουν στην άκρη τα λεφτά που τους χρωστάμε. […] Τα σημάδια από την ελληνική οικονομία προ κορονοϊού ήταν καθοδικά, είχαμε μπει στην ύφεση και στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και στο πρώτο αυτού του έτους. Μετά από 2,5 χρόνια σταθεροποίησης και ανοδικής πορείας».

«Προετοιμασία» με τις κρατικές δομές να μην έχουν τεστ για τον ιό και να τις κατευθύνουν σε συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο;

«Βλέπω εικόνες από το εξωτερικό, από τη γειτονική μας Ιταλία, η οποία δυστυχώς χτυπήθηκε άγρια το προηγούμενο διάστημα, με κάτι ωραίαπλεξιγκλάς σε ατομικά θρανία. Εδώ δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτά; […] Η κα υπουργός τι κάνει; Τσακώνεται με τον κ. Θεοδωρικάκο για το αν οι μάσκες θα είναι δωρεάν ή όχι, για να καταλήξουν ορθώς ότι πρέπει να δίνονται δωρεάν; Τι κάνει η κυβέρνηση; Ο κ. Μαγιορκίνης είναι “ντίλερ” συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου και έχουμε προεκτυπωμένες φόρμες που καλούν τις δημόσιες δομές να παραγγείλουν από συγκεκριμένη εταιρία τεστ και δεν υπάρχουν τεστ στις κρατικές δομές; Και το λέμε αυτό προετοιμασία»;

Μεγάλο έλλειμμα η μη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα

«Βρισκόμαστε σε μια διαρκή ένταση, το γνωρίζουμε αυτό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αποφάσισε καθυστερημένα να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο, ενώ για ένα πολύ μεγάλο πρώτο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, παρακολουθούσε παθητικά  μια προαναγγελθείσα, κλιμακούμενη, στρατηγική έντασης εκ μέρους του κ. Ερντογάν. […] Πρέπει να έχεις μια στρατηγική διαλόγου, ειρηνικής προοπτικής, αλλά, βεβαίως,  που θα υπερασπίζεται τα εθνικά σου συμφέροντα. Στις στιγμές που βρισκόμαστε χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια και η μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση. Το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είναι ένα μεγάλο έλλειμμα στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των εθνικών ζητημάτων».

Να μη τολμήσουν να εφαρμόσουν τον αντισυνταγματικό νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι άλλα είναι τα ζητήματα των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι, για παράδειγμα, αυτά που έχει επιβάλλει ο κ. Χρυσοχοΐδης, με την απαγόρευση του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Και θα έχουμε μια οξύτατη σύγκρουση στο πεδίο αυτό. Να μη τολμήσει να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Αυτός ο χουντικής έμπνευσης νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις».

Με συλλογικό τρόπο, με μια δυναμική ομάδα, για τις ρηξικέλευθες προτάσεις που έχει ανάγκη ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Με ενδιαφέρει με συλλογικό τρόπο να έχουμε μια δυναμική ομάδα και κυρίως δυναμικές, ουσιαστικές, ρηξικέλευθες προτάσεις. Αυτό είναι το ζήτημα, αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος. Έτσι κατακτάς την αξιοπιστία σου, έτσι ανατρέπεις τους συσχετισμούς. […] Στην προοπτική ενός χρόνου αρκετά μεγάλου (σ.σ. για τη διεξαγωγή του συνεδρίου) θα έπρεπε να δούμε νέες χρεώσεις, ανακαταμερισμούς. Η Κεντρική Επιτροπή μας, όπως έχει το καταστατικό δικαίωμα, αποφάσισε για την εκλογή νέου γραμματέα, όλοι του ευχηθήκαμε, όλοι θα τον στηρίξουμε, δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι θέματα πολιτικών ζητημάτων, εκεί που νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει πολλά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη δύναμη που μπορεί να ξαναγεννήσει την ελπίδα και μια νέα προοπτική για τη χώρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να κερδίσει την χαμένη αξιοπιστία του, γιατί αυτό ήταν τελικά το θέμα της ήττας των εκλογών, σε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι από το 32% που απέσπασε. Αυτό σημαίνει μια πολύ συστηματική δουλειά, μια συνεχή παρουσία, προτάσεις οι οποίες θα “πατάνε” και στην προηγούμενη εμπειρία, αλλά θα μπορούν να απαντούν και στα σημερινά προβλήματα κι αυτό πρέπει να επιβεβαιώνεται καθημερινά. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να αποτελέσει εκείνη τη δύναμη που μπορεί να ξαναγεννήσει την ελπίδα και μια νέα προοπτική για τη χώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)