to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ξαναμπαίνει στο παιχνίδι

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία καταρρέει. Θα μου πείτε, το 15,2% ύφεση οφείλεται στο lockdown. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να θωρακίσει την οικονομία, την αγορά, την εργασία, την κοινωνία.


Μάλιστα, στην αρχή μας διαβεβαίωναν ότι η ύφεση στο τέλος του 2020 θα είναι μηδενική.  Όπως μας έλεγαν ότι δεν θα έχει πρόβλημα ο τουρισμός.

Με τον τουρισμό να πέφτει στα βράχια, την ανεργία να εκτοξεύεται, τα λουκέτα να πέφτουν βροχή, οι νεοφιλελεύθερες αποτυχημένες εμμονές επανέρχονται ως «απάντηση στην κρίση». Εργασία λάστιχο, εργοδοτική αυθαιρεσία, απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, μισοί μισθοί, κομμένες συντάξεις, δικαιώματα στα σκουπίδια.

Δεν είναι έκπληξη. Αυτό ξέρουν να κάνουν, αυτό θα κάνουν. Και να είστε σίγουροι, τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα θα φροντίσουν να κάνουν το ψάρι κρέας. Επίσης αυτό ξέρουν, αυτό θα κάνουν.

Έλα όμως που αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βαθιά ύφεση και κρίση την οικονομία, στο σκοτάδι και στην απόγνωση την κοινωνία, που δεν αντέχει ξανά να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος της πανδημίας, όπως έκανε με τα Μνημόνια.

Αν σ’ αυτά προσθέσουμε τους ακραίους ερασιτεχνισμούς σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και την αδικαιολόγητη αδράνεια στα εθνικά που έχει οδηγήσει στη σημερινή κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, καταλαβαίνουμε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ βαρύς. Και η χώρα, οι πολίτες χρειάζονται εναλλακτική.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ.  Ένα κόμμα που βγήκε από μια εκλογική ήττα, με υψηλά ποσοστά μεν, με σαφές έλλειμμα συγκροτημένης στρατηγικής και παρέμβασης δε. Η εσωστρέφεια και οι διαφωνίες -κάποιες υπαρκτές και παραγωγικές, άλλες που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες και φραξιονισμούς- στέρησαν πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις.

Ο αναγκαίος εσωτερικός διάλογος για θέματα ιδεολογικού προσανατολισμού, σχεδίου και στρατηγικής παρεξέκλινε από την ουσία του. Κι αυτή η στασιμότητα αποτυπώνεται και στις έρευνες που δείχνουν φθορά της Ν.Δ. που δεν μεταφράζεται σε κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ανανέωση και ανασύνταξη, και μάλιστα άμεσα, μπορεί να γίνει ο καταλύτης για να ξαναμπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι.

Με τον Δ. Τζανακόπουλο, που έχει πλούσια πείρα πολιτική και οργανωτική αλλά και γνώση του κόμματος, και τη βαριά ευθύνη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στον Π. Σκουρλέτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι θα αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο στελεχών.

Με τις κινήσεις που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τομεαρχών και εκπροσώπησης του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας μοιάζει να στέλνει ένα μήνυμα: με νέα και έμπειρα στελέχη και το τιμόνι αριστερά.

Σχέδιο που θα πετύχει εάν οι αλλαγές στα πρόσωπα συνοδευτούν από τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου γύρω από την ηγεσία, επιστροφή στις τοπικές οργανώσεις, ένταξη νέων μελών με ρόλο και ευθύνες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)