to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ετοιμάζουν πογκρόμ για την πρώτη κατοικία

Στη σκιά των όσων συμβαίνουν στα βασικά μέτωπα της επικαιρότητας (κορωνοϊός, ελληνοτουρκική ένταση κ.λπ.) η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί νόμους που στην κυριολεξία θα ξετινάξουν τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς. Η κατάργηση στην πράξη του νόμου Κατσέλη είναι ένας από αυτούς και δυστυχώς όχι ο μοναδικός.


Η ύφεση της περιόδου 2009 - 2015 γιγάντωσε το ιδιωτικό χρέος. Και οι «νοικοκυραίοι» έγιναν ζήτουλες καθώς μέγα μέρος του εισοδήματός τους ή χάθηκε ή (για όσους είχαν ακόμη δουλειές) ή στήριξε... ακουσίως τον κρατικό προϋπολογισμό .

Η κληρονομιά των κόκκινων δανείων και το τεράστιο πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αντιμετωπίστηκαν με τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος αναθεωρήθηκε από τον Γιώργο Σταθάκη. Είναι γεγονός ότι οι διαβόητοι «θεσμοί» και η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέμειναν με μανία την τελευταία πενταετία να καταργηθεί ο νόμος, να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και να αντιμετωπιστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» (σημ.: πρόκειται για κακόηχο εφεύρημα των νεοφιλελεύθερων).

Και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού προσέφερε ως δόλωμα το «τυράκι» της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων για 9 μήνες, υποχρεώνει με ηλεκτρονική δήλωση 70.000 και πλέον ιδιοκτήτες, για τους οποίους εκκρεμεί η κύρια δίκη βάσει του νόμου Κατσέλη, να ζητήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον επανακαθορισμό των δικασίμων (μέσα σε χρόνο dt) και να υποβάλουν γραπτές προτάσεις καταργώντας την εξέταση μαρτύρων. Ουσιαστικά καταργεί το καθεστώς προστασίας των προσωρινών μέτρων που εκτείνονταν σε μεγάλο βάθος χρόνου

Θα υποχρεώνονται πλέον -με τον νέο πτωχευτικό- οι μη δυνάμενοι να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο να μεταβιβάζουν «οικειοθελώς» το σπίτι τους στην τράπεζα, να μένουν ως νοικάρηδες πληρώνοντας ενοίκιο που θα καθορίζεται από το υπ. Οικονομικών και ύστερα από 12 χρόνια να το αγοράζουν στην τότε εμπορική αξία. Εν τω μεταξύ όσα θα έχουν πληρώσει σε ενοίκια δεν θα μειώνουν το οφειλόμενο ποσόν ούτε κατά το κεφάλαιο ούτε κατά τους τόκους. Και αυτήν την κλοπή ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «τέλος των πλειστηριασμών»!

Η διψήφια ύφεση προοιωνίζεται νέα έκρηξη του ιδιωτικού χρέους. Όποιος όμως κατασκευάζει τέτοιους νόμους σε τέτοιους καιρούς δεν είναι μόνο κοινωνικά ανάλγητος. Είναι επικίνδυνος και για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)