to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:23 | 04.09.2020

Κοινωνία

Αθώος ο Ηλίας Γκιώνης, κατέπεσαν οι κατηγορίες που του φόρτωσαν αστυνομικοί

Δεν πέρασε η αστυνομική κατασκευή με τα οποία σύρθηκε στα δικαστήρια ο Ηλίας Γκιώνης - Το δικαστήριο τον αθώωσε από τις κατηγορίες για «απειλή και εξύβριση» που του είχαν φορτώσει αστυνομικοί - Στις 23/8 αστυνομικοί εξαπέλυσαν εναντίον του ομοφοβική επίθεση και όταν αντέδρασε προχώρησαν σε σύλληψή του - Προηγήθηκε κάλεσμα αλληλεγγύης στο οποίο ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου. Το παρών έδωσαν η Ανοιχτή Πόλη και η ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Διαβάστε όσα είπαν τις προηγούμενες ώρες ο δικηγόρος του Ηλία και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.


(Φωτογραφία εξωφύλλου: Β. Σκούφας)
 
Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής, Ηλίας Γκιώνης, γιατί «τόλμησε» να ζητήσει τον λόγο απέναντι σε ομοφοβικά σχόλια που του απηύθυναν αστυνομικοί ένα βράδυ που περπατούσε στα Εξάρχεια. «Δες έναν άντρακλα που περνάει» είπαν και εκείνος αντέδρασε λέγοντας - το αυτονόητο- ότι αυτό αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο. Τελικά του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση, που ευτυχώς κατέπεσαν σήμερα στο δικαστήριο, το οποίο τον κήρυξε αθώο από τις κατηγορίες.

«Δικαίωση όχι μόνο για μένα - Συνεχίζουμε γιατί εκκρεμεί η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς»

Αμέσως μετά την αθώωσή του, ο Ηλίας Γκιώνης μίλησε στους δημοσιογράφους (TPP):

«Νιώθω δικαίωση και όχι μόνο για εμένα, αλλά για πάρα πολλά άτομα από εμάς που έχουμε δεχθεί βία και δεν αντιδράσαμε ποτέ. Δεν τελειώνει εδώ όμως, συνεχίζουμε γιατί εκκρεμεί και η ΕΔΕ που έχει γίνει για τους αστυνομικούς. Μάλιστα, ο ένας αστυνομικός που κατέθεσε σήμερα ήταν αυτός που ξεκίνησε τη βία εναντίον μου. Για μέρα τώρα ξεκινάνε όλα, από εδώ και πέρα, σαν Ηλίας, όποιον άνθρωπο σέρνουν άδικα σε δικαστήρια θα είμαι έξω μαζί με κόσμο για να τον στηρίξω».

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια (βρείτε παρακάτω ολόκληρο το κάλεσμα), στο οποίο και ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου: «Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε».

Το παρών στη συγκέντωση έδωσε και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Η αθώωση του Ηλία ήταν μια νίκη για όλους όσους διεκδικούμε μια πόλη ανοιχτή που μας χωράει όλες και όλους, για μια πόλη που δεν έχει χώρο για διακρίσεις μίσους και αόρατους ανθρώπους. Στην Ανοιχτή Πόλη δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι μόνο μια τέτοια πόλη μπορεί να είναι αληθινά ασφαλής, μια πόλη όπου περπατάμε, δημιουργούμε, ερωτευόμαστε, διασκεδάζουμε και ονειρευόμαστε ελεύθερα».

Με χθεσινή της ανακοίνωση-κάλεσμα και η ΛΟΑΤΚΙ Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε στο πλευρό του Ηλία (βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση παρακάτω) και καταδίκασε την αστυνομική αυθαιρεσία. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Την 23.08.2020 ο 22χρονος Ηλίας Γκιώνης ντύθηκε όπως ακριβώς ήθελε και βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο του προς το σπίτι του διασταυρώθηκε με 6 αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι είδαν στην εμφάνισή του κάτι που τους προκάλεσε γέλιο [...]. Ειδικά αυτοί δεν δύναται να ενεργούν κατά την προσωπική τους βούληση, ούτε να εφαρμόζουν τους νόμους κατά το δοκούν επιλέγοντας να αγνοούν λόγου χάρη τον αντιρατσιστικό ν. 4285/2014. Ναι, ειδικά όταν κάποιος είναι αστυνομικός, τότε δεν έχει δικαίωμα να γελάσει με τον Ηλία, να χλευάσει τον Ηλία και να «παίξει κορώνα – γράμματα» τη σύλληψή του. Αντιθέτως, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όποιον τυχόν εμποδίσει τον Ηλία να περάσει από μπροστά του, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα ρατσιστικής βίας και όχι να την ασκεί ή να την υποκινεί».

(φωτογραφίες: Alexandros Gasteratos – ΤPP)

Όσα είπαν τις προηγούμενες ώρες ο δικηγόρος του Ηλία και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού

Ο Γιώργος Ζήσης, δικηγόρος του Ηλία Γκιώνη και ο Κωνσταντίνος Μαουσίδης Ζηργάνος, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και δικηγόρος, μίλησαν λίγες ημέρες πριν στο Τhe Ρress Ρroject για τα όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ηλία Γ. την Κυριακή περίπου στις 16:45 ο Ηλίας δέχτηκε μια παρόμοια ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική αντιμετώπιση από άνδρες των ΜΑΤ στη διασταύρωση των οδών Βαλτετσίου και Τρικούπη όπου σταθμεύει μόνιμα μια διμοιρία. «Πριν ο Ηλίας φτάσει στη διασταύρωση συνειδητοποίησε ότι κάποιοι από τους Αστυνομικούς τον έδειχναν και γελούσαν, μιλούσε ο ένας στον άλλο και έλεγε ‘’κοίτα ρε ποιος περνάει, δες ρε έναν άντρακλα που περνάει, κοίτα ρε θα χάσεις το θέαμα’’.

Ο Ηλίας φτάνοντας κοντά τους ρώτησε αν συμβαίνει κάτι και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για να λάβει την απάντηση ‘’δεν απευθυνόμαστε σε εσάς’’. Τους είπε ‘’Μα με κοροϊδεύετε τόση ώρα. Δεν γίνεται στο 2020 να περπατάει ένας άνθρωπος στο δρόμο και να σχολιάζουν την ομοφυλοφιλία του, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου του ή το πώς ντύνεται. Αυτό που κάνετε αντιτίθεται στον αντιρατσιστικό νόμο, είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα και δεν είναι δυνατόν να δέχομαι τέτοιου είδους κακοποίηση από Αστυνομικά όργανα που υποτίθεται πως βρίσκονται εδώ για να με προφυλάσσουν ακριβώς από αυτού του είδους τις λεκτικές επιθέσεις. Θα ήθελα τα ονόματα σας προκειμένου να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας γι’ αυτό που συμβαίνει’’. Κατόπιν κάλεσαν τον επικεφαλής της διμοιρίας και ο Ηλίας εξήγησε τι συνέβη, εξηγεί στο ΤPΡ ο Γιώργος Ζήσης περιγράφοντας την αρχή του περιστατικού.

Η συνέχεια είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να αντιδράσει στην αυθαιρεσία των Αστυνομικών δυνάμεων. «Ο επικεφαλής της διμοιρίας όταν του ζητήθηκαν τα στοιχεία των ανδρών που τον χλεύαζαν του απάντησε πως δεν μπορούν να δοθούν, διότι πρέπει να κάνει αίτηση. Ο Ηλίας συμφώνησε και τους είπε πως θα καταγράψει τον αριθμό κυκλοφορίας της κλούβας, την ημερομηνία και την ώρα για να μπορεί να βρεθεί ποιοι ήταν σε υπηρεσία εκείνη τη στιγμή. Μόλις έβγαλε το κινητό του ο επικεφαλής διέταξε να του κάνουν έλεγχο.

Έδωσε την ταυτότητα του την οποία κουβαλούσε επάνω του, του έκαναν σωματικό έλεγχο και του έψαξαν την τσάντα τόσο εξονυχιστικά που έσκισαν μέχρι και τη φόδρα προκειμένου να βρουν κάτι για να τον συλλάβουν. Δεν βρέθηκε όμως τίποτα. Παρόλα αυτά του είπαν να περιμένει λίγο και του ανακοίνωσαν πως θα προσαχθεί και θα υποβληθεί μήνυση εναντίον του για απειλή και εξύβριση, ενώ προηγουμένως τους άκουγε να διαπραγματεύονται και να συζητάνε για το ‘’αν αξίζει να ασχοληθούν μαζί του ή όχι’’ και να αναρωτιούνται ποιος απ’ όλους θα πάει για τη μήνυση». Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Ηλία Γ. αναφέρει μόνο το εξής: «Άγνωστος άνδρας περπατούσε μπροστά μας, μας ρώτησε γιατί τον κοιτάμε και αίφνης άρχισε να φωνάζει ‘’ναι, εγώ είμαι πούστης, εγώ μπορώ να το λέω αλλά εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το λες. Θα δείτε τι θα σας κάνω’’».

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ζήσης «Αυτή είναι η κατάθεση του ενός αστυνομικού που τελικά πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Η εξύβριση και η απειλή όμως δεν εξηγείται πουθενά πώς στοιχειοθετήθηκαν. Εξύβριση δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που το επιβεβαιώνει αυτό. Για την απειλή, όπως καταλαβαίνουμε, το ‘’θα ήθελα να απευθυνθώ στους ανωτέρους σας’’ παραφράστηκε σε ‘’θα δείτε τι θα σας κάνω’’. Δεν εξηγήθηκε πουθενά πώς ο Αστυνομικός ένιωσε πραγματικό τρόμο και φόβο ώστε να στοιχειοθετηθεί η απειλή ή πώς 7 Αστυνομικοί των ΜΑΤ με βαρύ εξοπλισμό φοβήθηκαν πως ένα παιδί 22 χρονών θα τους κάνει κάτι, ενώ ήδη τον είχαν ψάξει και δεν είχαν βρει τίποτα επάνω του. Επίσης κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κατέθεσε μόνο ο ένας αστυνομικός. Ποιον απείλησε και ποιον εξύβρισε; Έναν τελικά ή όλους; Ούτε ο επικεφαλής της διμοιρίας κατέθεσε, ούτε προτάθηκε κάποιος άλλος μάρτυρας, και φυσικά δεν παρουσιάστηκαν και στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο δικηγόρος του ακτιβιστή «Τον μετέφεραν στο ΑΤ Εξαρχείων και τον έβαλαν πρώτα σε ένα κελί το οποίο ήταν χωρίς παράθυρο, χωρίς φως, και ο Ηλίας έβλεπε ανάβοντας έναν αναπτήρα. Μέσα σε αυτό το χώρο που ήταν φανερά βρώμικος και με δυσοσμία αποχέτευσης υπήρχαν δυο τσίγκινα παγκάκια με δυο πάρα πολύ βρώμικες κουβέρτες που χρησιμεύουν ως κρεβάτια, η τουαλέτα στον χώρο ήταν μέχρι επάνω με λύματα, ο νεροχύτης ήταν σπασμένος και δεν υπήρχε βρύση. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει και όλα αυτά τα έβλεπε με τον αναπτήρα. Μετά από μια ώρα έντονων διαμαρτυριών τον πήραν από εκεί και τον έβαλαν σε ένα αυτοσχέδιο κρατητήριο που έχουν δημιουργήσει, στις σκάλες που οδηγούν κάτω στα κρατητήρια. Τον είχαν στον χώρο ανάμεσα στις πόρτες που χωρίζουν το υπόλοιπο αστυνομικό τμήμα από τα κρατητήρια. Κοιμήθηκε δηλαδή στις σκάλες, σε ένα τμήμα στο οποίο δεν φορούσε κανείς μάσκα και γάντια. Αυτό το διαπίστωσα κι εγώ πηγαίνοντας. Από τις 9 μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής που παρέμεινα εκεί, οι μόνοι που φορούσαν μάσκα ήμασταν εγώ και ο Ηλίας».

Τα καλέσματα

Με αίτημα την αθώωση του Ηλία Γκιώνη φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια στην Ευελπίδων (κτίριο 3)
 
Αναλυτικά το κάλεσμα, το οποίο μπορείτε επίσης να το βρείτε και στη σχετική εκδήλωση στο facebook:

«Την Κυριακή το απόγευμα 23 Αυγούστου, ο φίλος μας και ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Ηλίας Γ. δέχτηκε λεκτική ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς, καθώς περπατούσε στα Εξάρχεια. «Γυρίστε, ρε, να δείτε τι φοράει. Μαλάκες, θα χάσετε το θέαμα. Δείτε έναν άντρακλα που περνάει, ρε, δείτε» ήταν έναν από τα απαξιωτικά σχόλια που ακουσε. Διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε τα στοιχεία τους, γιατί δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τον προσβάλλουν για τη σεξουαλικότητα και την έκφραση φύλου του. Εκείνοι εντελώς ανενδοίαστα, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, τον συνέλαβαν. Τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασε ένα βράδυ σ’ ένα αφόρητο και βρώμικο περιβάλλον. Του απέδωσαν κατηγορίες για απειλή και εξύβριση. Πρόκειται για χυδαία ψεύδη και στημένο κατηγορητήριο που μόνο στόχο έχει να ταλαιπωρήσει έναν άνθρωπο και να τον τιμωρήσει, επειδή δε σιώπησε.

«Η αστυνομία με συνέλαβε επειδή υπερασπίστηκα τον εαυτό μου. Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου απέναντι στη βία που οι ίδιοι μου άσκησαν, εκείνη τη βία που στοχεύει στην ταυτότητά μου ως ομοφυλόφιλο άτομο που κυκλοφορεί με ξανθά μαλλιά, ξανθό μουστάκι, κοντό σορτσάκι, πουκαμίσα, ψάθινο καπέλο και ψάθινα παπούτσια. Επειδή τόλμησα να κυκλοφορώ στην κοινωνία, να εκφράζομαι ακριβώς όπως αισθάνομαι και, εν τέλει, να υπάρχω. Με συνέλαβαν διότι αντέδρασα στην ομοφοβική, σεξιστική και ρατσιστική πραγματικότητά τους· αντέδρασα στο χλευασμό και την αδικία. Η αστυνομία με συνέλαβε διότι δεν είμαι «άντρακλας» δήλωσε ο Ηλίας, αναφερόμενος στο συμβάν.

Δίπλα στην απερίγραπτη στάση των αστυνομικών, πρέπει να υπογραμμιστεί και η διαφαινόμενη μεροληψία της έδρας του αυτοφώρου, η οποία εκφράστηκε με ένταση απέναντι στον Ηλία και το συνήγορο του, έδειξε απροθυμία να δώσει την αναβολή που ζητήθηκε για να μελετηθεί η δικογραφία και τελικά υποχρεώθηκε να τη δώσει, επειδή έλειπε ο μάρτυρας αστυνομικός.

Ο Ηλίας δεν είναι ένοχος. Ένοχοι είναι οι αστυνομικοί που ενσαρκώνουν σε εμετικό βαθμό το πρότυπο της τοξικής αρρενωπότητας, προσβάλλοντας, εκφοβίζοντας και παραβιάζοντας με τη συμπεριφορά τους τα σώματα μας και τις ταυτότητες μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκες, θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα υφίστανται σεξιστικά, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια από τους ένστολους μπράβους του Χρυσοχοίδη. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους δρόμους της πόλης και ειδικά στα Εξάρχεια που έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη, οι ζωές μας δεν είναι ασφαλείς. Κινδυνεύουν διαρκώς από την αστυνομική αυθαιρεσία. Την έχουμε βιώσει αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε την αστυνομική δυστοπία και να παραμερίσουμε την επιθυμία μας να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς να μας παρενοχλούν και χωρίς να μας εκδικούνται γι’ αυτό που είμαστε.

Ο Ηλίας δεν είναι μόνος. Καμία/ κανένα δεν είναι μόνη/ο

Καλούμε ατομικότητες και συλλογικότητες του φεμινιστικού, ΛΟΑΤΚΙ+ και αντιφασιστικού κινήματος σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο φίλο μας, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στις 9πμ, κτίριο 3 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Απαιτούμε την άμεση αθώωση του Ηλία.

Κάτω τα χέρια από τα σώματα και τις ζωές μας».

Καταδίκασε το περιστατικό η ΛΟΑΤΚΙ+ Ομάδα του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε και αυτό με τη σειρά του σε συμπαράσταση

Η ανακοίνωση της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ομοφοβική επίθεση αστυνομικών κατά του Ηλία Γκιώνη έχει ως εξής:

«Σύνταγμα της Ελλάδας: «Άρθρο 5, παρ. 1: Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας περιλαμβάνει καθημερινές μας κινήσεις, που τις κάνουμε τόσο αυτονόητα, που ξεχνούμε ότι συνιστούν άσκηση συνταγματικού δικαιώματος: τι ιστοσελίδα θα ανοίξω για να ενημερωθώ, τι φαγητό θα φάω, τι ρούχο θα φορέσω... Αν πιστεύω στο Θεό, αν ακολουθώ κάποιο κόμμα, αν συμμετέχω σε μια διαδήλωση, αν ακολουθώ κάποιον στο Facebook… Τι μουσική θα ακούσω, τι βιβλίο ή εφημερίδα θα αγοράσω...

Την 23.08.2020 ο 22χρονος Ηλίας Γκιώνης ντύθηκε όπως ακριβώς ήθελε και βγήκε στο κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο του προς το σπίτι του διασταυρώθηκε με 6 αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι είδαν στην εμφάνισή του κάτι που τους προκάλεσε γέλιο. Όταν -και επειδή- τους ζήτησε το λόγο, οι παραπάνω αστυνομικοί άσκησαν αναίτια και δυσανάλογη εξουσία εναντίον του, υποβάλλοντάς τον σε αναίτιο σωματικό έλεγχο, προσάγοντάς τον στο Α.Τ. Εξαρχείων και ασκώντας του εντέλει δίωξη για δήθεν εξύβριση και απειλή. Κρατήθηκε για 1 ημέρα και η δίκη του εκκρεμεί να διεξαχθεί την 04.09.2020.

Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας θα μπορούσε να ισχυριστεί βέβαια κάποιος οτι είναι και το να γελάσει κανείς με ό,τι βρίσκει αστείο. Όμως η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα/έκφραση/χαρακτηριστικά φύλου, ή η αναπηρία του καθενός, δεν μπορεί επουδενί να αποτελούν πεδίο αστεϊσμών και γέλωτα από κανέναν και δη από εκείνους τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους, στους οποίους έχει ανατεθεί η ευθύνη της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Ειδικά αυτοί δεν δύναται να ενεργούν κατά την προσωπική τους βούληση, ούτε να εφαρμόζουν τους νόμους κατά το δοκούν επιλέγοντας να αγνοούν λόγου χάρη τον αντιρατσιστικό ν. 4285/2014. Ναι, ειδικά όταν κάποιος είναι αστυνομικός, τότε δεν έχει δικαίωμα να γελάσει με τον Ηλία, να χλευάσει τον Ηλία και να «παίξει κορώνα – γράμματα» τη σύλληψή του. Αντιθέτως, έχει την υποχρέωση να συλλάβει όποιον τυχόν εμποδίσει τον Ηλία να περάσει από μπροστά του, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα θύματα ρατσιστικής βίας και όχι να την ασκεί ή να την υποκινεί.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα: ο θεμελιώδης ρόλος της αστυνομίας είναι η άνευ όρων προστασία του κάθε ανθρώπου και όχι η ρατσιστική έκφραση. Εκτιμούμε, ότι ανάμιξη των αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις, όπως η ρατσιστική, ομοφοβική και σεξιστική επίθεση, αλλά και η εκμετάλλευση της θέσης εξουσίας τους για την καταπίεση και την προσβολή του Ηλία Γκιώνη, αποδεικνύουν δυστυχώς για άλλη μια φορά, ότι η παρούσα κυβέρνηση αποδέχεται την αστυνομική αυθαιρεσία που πηγάζει από την ελλιπή εκπαίδευση και εκδηλώνεται με χυδαιότητα, αφήνει στο απυρόβλητο τέτοιες συνειδητά ρατσιστικές συμπεριφορές ως υπόγειο αντάλλαγμα στις δικές της, κυβερνητικές υπερβάσεις νομιμότητας και τις διατεταγμένες παράνομες καταστολές.

Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει και αυτή την αστυνομική αυθαιρεσία, δηλώνει την απερίφραστη συμπαράστασή της στον Ηλία Γκιώνη και συνεχίζει να αγωνίζεται για την εξάλειψη όμοιων εγκλημάτων».

Με πληροφορίες από το The Press Project - βρείτε το διαδικτυακό κάλεσμα στο facebook, εδώ.

tags: ΛΟΑΤΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)