to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 03.09.2020

Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: «Ούτε μία ώρα απλήρωτη δουλειά»

"Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει «περίπου» εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα", τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που στο στόχαστρο της κυβέρνησης φαίνεται ότι μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων όσων εργαζόμενων τέθηκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»


Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τη μερική οπισθοχώρηση Βρούτση, ο οποίος όμως επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. «Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

Φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Βρούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. Την ίδια ώρα σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.

Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει « περίπου» εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα.

Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων.

Η οπισθοχώρηση στο θέμα των απλήρωτων υπερωριών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», πριν καν δημοσιευτεί η επίμαχη ΠΝΠ σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους και μπαίνουν σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν εντεκάωρο, με τρεις ώρες άμισθης υπερωρίας, ο Γ. Βρούτσης ανέκρουσε πρύμναν και προχωράει σε αλλαγές.

Η Έφη Αχτσιόγλου είχε καλέσει από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση. «Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση» σημείωνε μεταξύ άλλων χτες η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Βρούτσης βρίσκεται έκθετος. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας είχε αναγκαστεί να πάρει πίσω και το σκόιλ ελικικού μετά από την κοινωνική κατακραυγή για τα εκατομμύρια δώρο σε ιδιοκτήτες πλατφορμών.

Κίνδυνος για «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων

Η αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου στην περικοπή του δώρου Χριστουγέννων έχει να κάνει με «διαρροές» των τελευταίων ωρών, σύμφωνα με τις οποίες το σχέδιο Βρούτση φέρεται να προβλέπει ότι το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων που βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με το ποσοστό που του αναλογεί για όσον καιρό οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και το υπόλοιπο θα το καταβάλει το κράτος, αλλά κουτσουρεμένο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με ανάλογο τρόπο θα γίνει και ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)