to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:09 | 03.09.2020

Διεθνή

HΠΑ: Σκηνές φρικτής αστυνομικής βίας πριν τη δολοφονία 41χρονου μαύρου

Η οικογένεια του Ντάνιελ Προυντ, μαύρου που πέθανε από ασφυξία στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, ενώ ήταν γυμνός, δεμένος και ακινητοποιημένος, ζήτησε να απονεμηθεί δικαιοσύνη - Μόλις χθες, Τετάρτη, ένας ακόμα νεαρός μαύρος σκοτώθηκε στην Ουάσινγκτον από πυρά αστυνομικού, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ιστορικές κινητοποιήσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.


Ο 41χρονος Ντάνιελ Προυντ πέθανε από ασφυξία στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο όταν αστυνομικοί που τον προσήγαγαν του έβαλαν, καταμεσής του δρόμου, μια κουκούλα στο κεφάλι και στη συνέχεια πίεσαν το κεφάλι του επί 2 λεπτά στο πεζοδρόμιο, όπως καταγράφεται σε βίντεο που δημοσιοποίησαν η οικογένειά του και ακτιβιστές την Τετάρτη 2/9/2020.

Ο Ντάνιελ Προυντ πέθανε νοσηλευόμενος στις 30 Μαρτίου, εφτά ημέρες μετά το περιστατικό,  όταν αποφασίστηκε να βγει από τη μηχανική υποστήριξη. 

Ο θάνατος του Ντ. Προυντ συνέβη δυο μήνες πριν τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στη Μινεάπολις από αστυνομικούς που πυροδότησε μήνες διαδηλώσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο τα περιστατικά του θανάτου και του βασανισμού του έλαβαν ευρεία δημοσιότητα μόλις χθες, όταν η οικογένειά του διένειμε το σοκαριστικό οπτικό υλικό, το οποίο προέρχεται από τις κάμερες που έφεραν πάνω στο σώμα τους οι αστυνομικοί: 

Νέα δολοφονία μαύρου πολίτη στην Ουάσιγκτον

Σύμφωνα με τις αρχές, αστυνομικοί μετέβησαν λίγο μετά τις 16:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας) στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης για να ερευνήσουν πληροφορίες για «οπλισμένους άνδρες μέσα σε όχημα».

«Όταν προσέγγισαν το όχημα, κάποιοι άρχισαν να τρέχουν για να διαφύγουν και ένας αστυνομικός έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου», σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θεωρούμε ότι το πρόσωπο αυτό οπλοφορούσε εκείνη τη στιγμή», ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι επιτόπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο όπλα.

Το θύμα ήταν «νεαρός Αφροαμερικανός», δήλωσε στα ΜΜΕ ο Τρέιον Γουάιτ, τοπικός αιρετός, ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες τις οποίες φόραγαν οι αστυνομικοί.

«Δεν θα περάσει έτσι, μην αφήσετε τα μέσα ενημέρωσης να μαυρίσουν αυτή την υπόθεση», τόνισε το τοπικό παράρτημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»), καλώντας σε διαδήλωση.

Η υπόθεση καταγράφεται έπειτα από μήνες διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας στις ΗΠΑ, και δύο ημέρες αφού αστυνομικοί στο Λος Άντζελες σκότωσαν έναν Αφροαμερικανό που κυκλοφορούσε με ποδήλατο.

Kαι ο Τραμπ απειλεί να κόψει  την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πόλεις όπου επικρατεί «ανομία» 

 Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε χθες Τετάρτη μνημόνιο με το οποίο απειλεί να αναστείλει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πόλεις όπου επικρατεί η «ανομία», ανάμεσά τους το Σιάτλ, το Πόρτλαντ, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα επιτρέψει τα δολάρια των φορολογουμένων να χρηματοδοτούν πόλεις που αφήνονται να μετατραπούν σε ζώνες ανομίας», αναφέρει το κείμενο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

...ενώ ο υπ. Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι... «δεν υπάρχουν ρατσιστικές δολοφονίες άοπλων μαύρων»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έριξε λάδι στη φωτιά δηλώνοντας πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει συστημικός ρατσισμός στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, χαρακτηρίζοντας «ψευδές αφήγημα» ότι πολλοί άοπλοι μαύροι πυροβολούνται από λευκούς αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω πως έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 60 χρόνια», είπε χθες Τετάρτη (ώρα Αμερικής) ο Μπαρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του CNN, Γουλφ Μπλίτζερ.

«Ακούγοντας τους Αμερικανούς αριστερούς σήμερα, θα πίστευε κανείς ότι δεν προχωρήσαμε καθόλου», τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Πιστεύω ότι το αφήγημα ότι η αστυνομία βρίσκεται σε κάποια επιδημία πυροβολισμών άοπλων μαύρων είναι απλά ένα ψευδές αφήγημα. Το γεγονός είναι πως είναι πολύ σπάνιο για έναν άοπλο Αφροαμερικανό να πυροβολείται από έναν λευκό αστυνομικό».

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)