to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 02.09.2020

Διεθνή

Αντίποινα Τραμπ κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, επειδή ερευνά τις πράξεις αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα κυρώσεις κατά της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ/CPI) Φατού Μπενσούντα (στη φωτ. επάνω). "Κάθε πρόσωπο ή οντότητα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει υλικά" την εισαγγελέα "εκτίθεται επίσης σε κυρώσεις", δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έχοντας ήδη εξαπολύσει επίθεση άνευ προηγουμένου εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον Ιούνιο οικονομικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Δικαστηρίου προκειμένου να το αποθαρρύνει να ασκήσει διώξεις σε Αμερικανούς στρατιώτες για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

ΤΟ ΔΠΔ είχε αποδοκιμάσει τότε μια "σειρά επιθέσεων άνευ προηγουμένου" σε βάρος του, υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία του.

"Σήμερα περνάμε από τα λόγια στις πράξεις", είπε ο Πομπέο κατηγορώντας το ΔΠΔ για "παράνομες προσπάθειες να υπαχθούν οι Αμερικανοί στη δικαιοδοσία του, τονίζοντας ότι "το ΔΠΔ συνεχίζει δυστυχώς να στοχοθετεί Αμερικανούς".

Εκτός από την εισαγγελέα Φατού Μπενσούντα, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον περιλαμβάνεται και ο Πακίσο Μοτσοτσόκο, επικεφαλής στο Τμήμα Δικαιοδοσίας, Συμπληρωματικότητας και Συνεργασίας.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη, αποφάσισε σε δεύτερο βαθμό τον Μάρτιο να εγκρίνει την έναρξη διενέργειας έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν παρά την αντίθεση της κυβέρνησης Τραμπ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)