to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 01.09.2020

Κοινωνία

Ωράρια - «λάστιχο» για όσους μπήκαν σε καραντίνα επιβάλλει η κυβέρνηση

Δωρεάν υπερωρίες δώρο στους εργοδότες ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση: Μέχρι και τρεις ώρες επιπλέον την ημέρα θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν προηγουμένως τεθεί σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, χωρίς να δικαιούνται προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία!


Μπήκες σε καραντίνα; Θα δουλέψεις υπερωρίες. Αυτό προβλέπει διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θα κυρώνονται νέα και παλαιά μέτρα στήριξης εργαζομένων ή και γονέων. Tη σχετική πληροφορία δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή» και η συντάκτριά της Ρούλα Σαλούρου, που εξειδικεύεται σε θέματα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Αναλυτικά, μέχρι και τρεις ώρες επιπλέον την ημέρα θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν προηγουμένως τεθεί σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ. Αντιθέτως η καταβολή του μισθού όπως και η κάλυψη των εισφορών από τον εργοδότη θα γίνεται κανονικά. Για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Στη φθινοπωρινή αυτή δέσμη μέτρων, ένα από τα οποία είναι και η υπερωρία για όσους έχουν μπει σε καραντίνα, περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για περισσότερους από 500.000 εργαζόμενους και ανέργους, καθώς μαύρα σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας για τη διαφαινόμενη έκρηξη ανεργίας.

Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει αυτή τη ρύθμιση, τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της:

Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση.

Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!

Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο.

Την προειδοποιούμε να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)