to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 30.08.2020

Πολιτική

Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης - Επίθεση Ερντογάν στην ηγεσία της Ελλάδας και της Γαλλίας

Νέο επεισόδιο κατά την είσοδο του αμερικανικού Β-52 στο Αιγαίο - Μπαράζ Navtex για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα - Επίθεση του Τούρκου προέδρου στην ηγεσία της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετά το σόου στην 98η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης», για την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τις τουρκικές δυνάμεις στη Μάχη του Ντουμπλουπινάρ


Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης δεν υπάρχει τις τελευταίες ώρες σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίαο καθώς η Τουρκία εξέδωσε νέες navtex δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο (ΕΔΩ οι εξελίξεις μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 29/8), ενώ άλλο ένα περιστατικό έντασης καταγράφηκε -αυτή τη φορά- στο διεθνή εναέριο της Ελλάδας με αφορμή τη ΝΑΤΟική δραστηριότητα «ALLIED SKY».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το ΓΕΕΘΑ για το επεισόδιο με την πτήση του Β-52 των ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, το ΓΕΕΘΑ απάντησε στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας με αφορμή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του, ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το αμερικανικό βομβαρδιστικό, αναφέροντας ότι «με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν».

Όπως ανακοινώθηκε, το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52 παρελήφθη νοτίως της Χίου από 4 ελληνικά F-16 προκειμένου να το συνοδεύσουν στην πτήση του εντός των FIR Αθηνών και Σκοπίων, σύμφωνα με τη σχεδίαση, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας «ALLIED SKY», που μεταξύ άλλων είχε ως σκοπό την επίδειξη των ισχυρών συμμαχικών δεσμών των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση-απάντηση του ΓΕΕΘΑ, «κατά τη σχεδίαση της ΝΑΤΟικής δραστηριότητας ALLIED SKY η πιθανότητα εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας είχε προβλεφθεί και γνωστοποιηθεί στους Συμμάχους μας και είχαν ληφθεί από το ΓΕΕΘΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισής της».

Και προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Παρά τα συμφωνηθέντα και τις σχετικές διαβεβαιώσεις, κατά την είσοδο του Β-52 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά μαχητικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική, αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, εξακολούθησαν την πτήση τους πλησίον του αμερικανικού αεροσκάφους το οποίο παρέλαβε σύμφωνα με τη σχεδίαση η ελληνική τετράδα F-16.

Δύο ζεύγη αεροσκαφών F-16 BLK 52+, τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στην περιοχή γι' αυτόν το λόγο, αναγνώρισαν, αναχαίτισαν και εξεδίωξαν από το FIR ΑΘΗΝΩΝ τα τουρκικά αεροσκάφη».

«Τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών», σχολιάζει περαιτέρω το ΓΕΕΘΑ.

Όπως προσθέτει: «Με τέτοιου είδους πειρατικές συμπεριφορές, οι επιχειρησιακές δυνατότητες επικράτησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όχι μόνον, δεν πρόκειται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, όπως απεδείχθη και κατεδείχθη προς όλους τους ενδιαφερομένους με την πρόσφατη μαζική, αφανή, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχή μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή 8 μαχητικών της ΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Τετραμερή Πρωτοβουλία Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ιταλίας και στην πρώτη επιχειρησιακή δράση της με την επωνυμία EUNOMIA, η οποία έλαβε χώρα από 26 έως 28 Αυγούστου στο FIR Λευκωσίας».

Επίθεση Ερντογάν στην ηγεσία της Ελλάδας και της Γαλλίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα "άπληστους και ανίκανους" τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεσούσης της έντασης μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και του Παρισιού στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν ενώ σήμερα η Τουρκία γιορτάζει την Ημέρα της νίκης, εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922.

"Ο ελληνικός λαός δέχεται τι μπορεί να του συμβεί εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε αξιωματικούς στην Άγκυρα.

"Ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;", πρόσθεσε.

"Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες (...) Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;", δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές και εκβιασμούς»

Την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας μετά την ευρωπαϊκή προειδοποίηση για κυρώσεις αν συνεχιστούν οι τουρκικές έκνομες ενέργειες και δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτέμβρη κλιμάκωσε σήμερα (Κυριακή 30/8/20) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του στο πλαίσιο των εορτασμών στη γειτονική χώρα της 98ης επετείου της «Ημέρας της Νίκης» των τουρκικών δυνάμεων στη Μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές, και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών» αλλά «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, o Ερντογάν και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του, των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα. «Τα σημαντικά επιτεύγματά μας σε διαφορετικούς τομείς, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» έγραψε ο Ερντογάν, στο βιβλίο μνήμης του μαυσωλείου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υποδεχτούμε το 2023, οπότε και θα γιορτάσουμε την 100η επέτειο από την ίδρυση της δημοκρατίας μας, ως μία πιο δυνατή, πιο ανεξάρτητη και με περισσότερη ευημερία, χώρα, σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» πρόσθεεσε.

Σε ανακοίνωση παράλληλα που εξέδωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε τα εξής: «Με τη νίκη στις 30 Αυγούστου [1922] διακηρύχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για ακόμη μία φορά, ότι τα εδάφη αυτά, είναι η παντοτινή πατρίδα μας. Δεν είναι τυχαίου ότι αυτοί που προσπάθησαν να μας αποκλείσουν από την ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από 100 χρόνια».

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι πολεμικές ιαχές

Η κλιμάκωση που επιδιώκει η Τουρκία είναι φανερή και στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όπως τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν άργησε να έρθει στα λεγόμενα του Οκτάι πως αποτελεί αιτία πολέμου η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ.

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή, την παραμονή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμα τρεις μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο. Παράλληλα ο ακροδεξιός εταίρος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε θέμα Δωδεκανήσων, τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου, ενώ για την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα είπε ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία.

Ν. Δένδιας: Διάλογος δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου

"Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου", τονίζει από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Real News και σημειώνει χαρακτηριστικά πως η "Η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της μάταιης προσπάθειας, της δημιουργίας τετελεσμένων, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα αποδεχθεί την εις βάρος της παρανομία"

Όπως άλλωστε σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της, καθώς μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ "μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία".

Επισημαίνει πως είναι καλοδεχούμενη η "διάθεση της Γερμανίας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η γείτονα", προσθέτει όμως πως "μέχρι στιγμής η συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά κενές και προσχηματικές τις δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο".

"Για να υπάρξει διάλογος απαιτείται αποκλιμάκωση και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του αυτονόητου αυτού πλαισίου".

Όπως τονίζει, η Ελλάδα εργάζεται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της μέσω του διαλόγου, υπό τους κανόνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο. "Θα συνεχίσουμε να καλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα και των λοιπών κρατών στον περίγυρό της. Να σταματήσει να αποτελεί μια θλιβερή παραφωνία στην περιοχή μας και να εργαστεί για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία όλων των λαών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής", αναφέρει.

Ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζει τις συμφωνίες για ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο "ισορροπημένες¨και "σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας οι οποίες προάγουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις μεταξύ γειτονικών χωρών" και "εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον".

"Καθιστούν, δε, προφανή τη διαφορά ανάμεσα στο πώς επιλέγει η χώρα μας αλλά και οι άλλες χώρες της περιοχής μας, να επιλύει τις διαφορές και στο πώς η Τουρκία εμμένει στη συστηματική παραβατική της συμπεριφορά", αναφέρει και προσθέτει πως και οι δύο συμφωνίες μετά την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας, θα κατατεθούν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο ίδιος θα ενημερώσει σχετικά τον γενικό γραμματέα του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες κατά την προσεχή συνάντησή τους την επόμενη Παρασκευή.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)