to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:15 | 27.08.2020

Πολιτική

Χρ. Γιαννούλης: Η ασφαλής λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών απαιτεί ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού

«Η ασφαλής λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών απαιτεί το διαχωρισμό των νηπίων σε μικρότερα τμήματα, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και του βοηθητικού, τη διενέργεια συστηματικών τεστ στους εργαζόμενους και την επαρκή χορήγηση μέσων προφύλαξης. Τίποτα λιγότερο από αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, που στόχο έχει την φροντίδα και την προστασία των παιδιών»


Δήλωση του Χρ. Γιαννούλη για το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων:

«Την 1 Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα και η κυβέρνηση σύμφωνα με τις εξαγγελίες της αρμόδιας Υπουργού, έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία τους σε καθημερινή βάση, για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται, χωρίς κανέναν περιορισμό στις δυναμικότητες αλλά με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών.

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα μέτρα που μάλιστα θα τηρηθούν και αυστηρά. Θα περίμενε κανείς να ακούσει για μείωση των νηπίων, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, μεταξύ τους, πρόσληψη επιπλέον παιδαγωγικού προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν περισσότερα ολιγομελή τμήματα,  χρηματοδότηση των Δήμων για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες,  εξασφάλιση ότι υπάρχει επαρκές βοηθητικό προσωπικό για την καθαριότητα και τέλος συστηματική εξέταση των εργαζομένων, ειδικά μετά την επάνοδό τους από την καλοκαιρινή άδεια.

Αντ΄ αυτών όμως η κυβέρνηση επέλεξε ως μέτρα: τη χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών να είναι προαιρετική, την υποχρεωτική χρήση της μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς, τον διαχωρισμό των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα και την ειδική μέριμνα για τη σίτιση!

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η μόνη ισχυρή ασπίδα κατά του ιού φαίνεται να είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, είναι πραγματικά παράδοξο να λειτουργούν καθημερινά δομές παιδικής φροντίδας και προστασίας της χώρας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, χωρίς αυτή την βασική προϋπόθεση.

Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών με το πλήρες δυναμικό τους, όπως πριν την πανδημία, ελλοχεύει κινδύνους πρωτίστως για τα νήπια αλλά και τους εργαζόμενους. Να θυμίσω ότι η καθηγήτρια Α. Λινού είχε χαρακτηριστικά δηλώσει αναφερόμενη στη λειτουργία της εκπαίδευσης: «Είναι τεράστιος συγχρωτισμός και η μάσκα δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα βοηθήσει αλλά δεν θα το λύσει πλήρως. Γι αυτό είχα προτείνει επανειλημμένα κάθε δήμος κάθε σχολείο να ψάξει μέσα στο ίδιο το σχολείο αν υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται ως αίθουσες ώστε να σπάσουν τα πολύ μεγάλα τμήματα».

Η ασφαλής λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών απαιτεί το διαχωρισμό των νηπίων σε μικρότερα τμήματα, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και του βοηθητικού, τη διενέργεια συστηματικών τεστ στους εργαζόμενους και την επαρκή χορήγηση μέσων προφύλαξης. Τίποτα λιγότερο από αυτά δεν μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, που στόχο έχει την φροντίδα και την προστασία των παιδιών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)