to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:35 | 25.08.2020

Πολιτική

Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας πως «συνεδριάζει επιτέλους η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και μήνες».


Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «δυστυχώς δεν προσκλήθηκε κανένας ειδικός από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση. Δε συνιστά συζήτηση η ανάγνωση του κειμένου της χθεσινής συνέντευξης τύπου από την υπουργό Παιδείας. Δεν καλέστηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί που είναι οι ειδικοί της εκπαίδευσης και δίνουν την καθημερινή μάχη στα σχολεία».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε οποιαδήποτε προετοιμασία για την έναρξη της χρονιάς και την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αντίθετα, τον Ιούλιο η μόνη μέριμνα της κας Κεραμέως ήταν η ψήφιση του νόμου υπέρ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων. Λίγο νωρίτερα είχε θεσμοθετήσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις των δημοτικών σχολείων. Και πού είχατε το νου σας τον Αύγουστο, όταν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο; Στον κομματικό έλεγχο των Διευθυντών Εκπαίδευσης».

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως για την υπουργό Παιδείας η λύση είναι «2 πάνινες μάσκες, το πλύσιμο των χεριών και… το παγουρίνο. Φυσικά και πρέπει να τηρηθούν όσα προτείνουν οι ειδικοί. Αλλά αρκούν; Δεν ακούσαμε κουβέντα για την τήρηση των αποστάσεων και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη».

«Τα σχολεία θα ανοίξουν με την ίδια μαθητική πυκνότητα που είχαν τα περασμένα έτη, χωρίς καμία βελτίωση στην κτιριακή υποδομή, χωρίς πρόσθετες αίθουσες, χωρίς πρόσθετους εκπαιδευτικούς, με μια γενικόλογη αναφορά σε προσλήψεις αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένους αριθμούς».

Ειδική αναφορά έκανε στην επικοινωνιακή και επικίνδυνη χρήση του μέσου όρου των 17 μαθητών ανά τάξη από την υπουργό Παιδείας, υπογραμμίζοντας πως παρέλειψε να αναφέρει πως σε ολόκληρη την Ελλάδα 997.000 μαθητές, δηλαδή το 75% του μαθητικού πληθυσμού, φοιτούν σε τάξεις που υπερβαίνουν τους 17 μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από τον Ιούνιο, πρότεινε τη λειτουργία τμημάτων 12-15 μαθητών.

«Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Μπορούσαν να εξευρεθούν χώροι με τη συνδρομή των δήμων και άλλων φορέων. Η ευθύνη είναι σοβαρή. Ελπίζω, να μην υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους».

Συμπλήρωσε επίσης πως «σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας απαιτούνται 10 εκατ. € επιπλέον ημερησίως, για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο. Νούμερα στο βρόντο, ιλιγγιώδη ποσά, που αντιστοιχούν σε πάνω από 200 χιλιάδες αναπληρωτές, πολύ πολύ περισσότερους από όσους σήμερα υπηρετούν, και παρατίθενται μόνο για να τρομοκρατήσουν».


Αλχημεία με τα νούμερα είναι και η αναφορά σε 100 εκ. για την επέκταση του Ολοήμερου, την ίδια ώρα που κόψατε ακριβώς το ίδιο ποσό από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Καμία επέκταση δεν υπάρχει, αφού, άλλωστε, επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε ότι τα σχολεία οφείλουν να καλύπτουν όλα τα αιτήματα των γονέων για ολοήμερο.

Όσον αφορά τη Cisco, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «δεν ακούσαμε παρά μόνο ευχαριστίες. Έχουμε ζητήσει να κατατεθεί η συμφωνία της με το ελληνικό δημόσιο στη Βουλή. Ακόμα δεν κατατέθηκε. Δεν έχει ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία, για μια τόσο σοβαρή σύμβαση, η οποία μάλιστα λειτούργησε με προβλήματα. Γιατί άραγε; Κρύβει το υπουργείο κάτι; Και με την ευκαιρία: θα διατηρηθεί ο νόμος για τις "live" κάμερες μες την τάξη, που καταργήθηκε στην πράξη από τους εκπαιδευτικούς; Δεν ακούσαμε κάτι. Θα παραμείνει αυτή η πηγή έντασης»;

Τι λέει το υπουργείο για την ανάγκη θερμομέτρησης μαθητών και εκπαιδευτικών; Θα βοηθήσει; Να γιατί θέλουμε τη γνώμη των ειδικών. «Ούτε ακούσαμε οτιδήποτε για τα προσφυγόπουλα και την εκπαίδευσή τους. Που και αυτό είναι ένα ειδικό τμήμα του πληθυσμού, ευάλωτο στην πανδημία».

Ανακεφαλαιώνοντας: δεν υπήρξε προετοιμασία και πλάνο από το υπουργείο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβριο, παρά ότι γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα θα ερχόταν και το συζητούσαμε από το Μάιο. Η πολιτική ευθύνη είναι μεγάλη. Η θέση των μαθητών από τις αρχές Σεπτέμβρη -δεν θα παίξω το παιχνίδι με τις ημερομηνίες- είναι στις τάξεις, με τους δασκάλους τους. Και δυστυχώς, το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο έχασε τρεις μήνες, αλλά αποτυγχάνει ακόμα και τώρα να λάβει σοβαρά μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)