to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 13.08.2020

Διεθνή

Ειρηνευτική συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ: Σταματάει η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ - Αντιδράσεις από την Παλαιστίνη

Σε ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει στην πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, κατέληξαν σήμερα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Ισραήλ, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ - Η συμφωνία δίνει "λευκή επιταγή" για τη συνέχιση της κατοχής, υποστηρίζει η Χαμάς


Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«Τεράστια πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο Μεγάλων φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Η συμφωνία δίνει "λευκή επιταγή" για τη συνέχιση της κατοχής, υποστηρίζει η Χαμάς

Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό» και συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της «κατοχής» της Παλαιστίνης, υποστηρίζει η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συμφωνία αυτή είναι απορριπτέα και καταδικαστέα. Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό αλλά θεωρείται συνέχιση της άρνησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς η οποία έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ στο παρελθόν.

«Η Χαμάς εκτιμά ότι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον (παλαιστινιακό) λαό και όχι να συνάπτουμε σχέσεις με τον κατακτητή», όπως αποκαλούν πολλοί Παλαιστίνιοι το Ισραήλ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ είναι «λευκή επιταγή» για το Ισραήλ, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η Χαμάς διατηρεί στενές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται σε αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έκτακτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής κυβέρνησης συγκαλεί ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε εκτάκτως απόψε την παλαιστινιακή διοίκηση προκειμένου να συζητηθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινωθεί η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής σε αυτήν την ειρηνευτική συμφωνία, την οποία ήδη απέρριψε η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει "οποιαδήποτε πρωτοβουλία" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις τους.

Ικανοποίηση στην Αίγυπτο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)