to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ιδιωτικοποίηση της πλατείας Ομονοίας

Ενδεικτική της αντίληψης της δημοτικής αρχής για τον δημόσιο χώρο η εμπορική εκμετάλλευση της πλατείας Ομονοίας, αφού ένα κομμάτι της «ιδιωτικοποιείται» από νόμιμους καταπατητές οι οποίοι καταλαμβάνουν επί πληρωμή τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, που όλο και λιγοστεύει


Μια πλατεία πολυδιαφημισμένη. Μια πλατεία που, υποτίθεται, θα αφορούσε τους ανθρώπους και όχι την επικοινωνιακή προβολή του δημάρχου της Αθήνας. Μια πλατεία που τελικά μόνο πλατεία δεν είναι.

Μια πλατεία που την παραμικρή σύνδεση δεν έχει ούτε με αυτή τη λογική του «Μεγάλου Περιπάτου». Μια πλατεία αφιλόξενη, αισθητικά νεκρή, που, σε τελική ανάλυση, έχει να «πουλήσει» μονάχα ένα αδιάφορο σιντριβάνι.

Σχεδόν αδιάβατη πριν πέσει ο ήλιος η πλατεία Ομονοίας. Δίχως ίχνος σκιάς, μια τσιμεντένια έκταση που κοιτάς να προσπεράσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ούτε ένα δέντρο δεν βλέπεις να περίσσεψε από την «ανάπλαση» του κέντρου της Αθήνας για την πλατεία.

Ούτε μια ουασινγκτόνια δεν του περίσσεψε του Κώστα Μπακογιάννη για την Ομόνοια. Ούτε μια ζαρντινιέρα δεν έμεινε για την πλατεία.  Όπως δεν του περίσσεψε ούτε ένα παγκάκι. Ούτε καν από αυτά που ξήλωσε στην πλατεία Βικτωρίας δεν περίσσεψε ένα για την Ομόνοια.

Αφιλόξενη και εχθρική για τους ανθρώπους την ημέρα η πλατεία Ομονοίας. Μόνο μετά τη δύση του ήλιου θα δεις κόσμο γύρω από το σιντριβάνι να κάθεται στα μαρμάρινα πεζούλια και σε κάτι μεταλλικούς κυλίνδρους που αποτελούν και τη μοναδική διακόσμηση του χώρου τις ώρες που η ζέστη δεν τον κάνει ανυπόφορο.

Όλα αυτά μέχρι χθες. Γιατί τα έργα που εκτελούνται πλέον στην πλατεία Ομονοίας μαρτυρούν πως το μαρτύριο των περαστικών θα λάβει σύντομα τέλος. Τέντες ετοιμάζονται να μπουν, ξύλινα δάπεδα θα τοποθετηθούν και μια σειρά από τραπεζοκαθίσματα θα απλωθούν δίπλα στο σιντριβάνι.

Και τον καφέ, και το αναψυκτικό, και το ποτό του θα μπορεί να απολαύσει πλέον ο κόσμος στην πλατεία Ομονοίας. Κι αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις σαν άνθρωπος την πλατεία, θα πρέπει να πληρώσεις τον επιχειρηματία που νοίκιασε τον χώρο από τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ενδεικτική της αντίληψης της δημοτικής αρχής για τον δημόσιο χώρο η εμπορική εκμετάλλευση της πλατείας, που, αδιαφορώντας να προσφέρει έστω και τα ελάχιστα στους κατοίκους της πόλης, επιλέγει να νοικιάσει τον χώρο σε ιδιώτες που μονοπωλιακά θα πουλάνε σκιά και κάθισμα στους πολίτες.

Με λίγα λόγια, ένα κομμάτι της πλατείας Ομονοίας «ιδιωτικοποιείται» από νόμιμους καταπατητές οι οποίοι καταλαμβάνουν επί πληρωμή τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, που όλο και λιγοστεύει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)