to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 13.08.2020

Διεθνή

Για «διάλογο» μιλάει ο Ερντογάν, ευθεία επίθεση στον Μακρόν για Μεσόγειο και Λίβανο

Ευθεία επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο για τα πλοία στη Μεσόγειο και το Λίβανο: Μια «χώρα που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι» - Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θα έχει συνομιλίες με Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ για τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο


Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, την ώρα που η Γαλλία έδωσε σήμερα σαφές μήνυμα με την παρουσία δύο γαλλικών πλοίων σε κοινή άσκηση με την Ελλάδα στην Ανατ. Μεσόγειο και εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Άγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων.

Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο».

Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα σήμερα τη γαλλική απόφαση, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι».

Επίθεση στον Μακρόν και για το Λίβανο

«Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.

Μολονότι ο τούρκος πρόεδρος δεν μετέβη προσωπικά στη Βηρυτό, έστειλε εκεί την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό Εξωτερικών του.

Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία.

Κατά τ' άλλα «διάλογος και διαπραγμάτευση»

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

Θα έχει συνομιλίες με Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμα πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα «δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της».

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας διεξάγοντας έρευνες για ενεργειακές πηγές νότια του Καστελλορίζου (Μεΐς στα τουρκικά), όμως η Άγκυρα αρνείται να παραδεχθεί πως το νησί αυτό, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της, περιορίζει το πεδίο δράσης της.

«Το να διεκδικείς θαλάσσια κυριαρχία χρησιμοποιώντας το νησί Μεΐς, που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και στα 580 χιλιόμετρα από τη μητροπολιτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά», ισχυρίσθηκε σήμερα ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)