to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:24 | 14.08.2020

Πολιτική

Συνεχίζει τις αλλαγές πορείας το Oruc Reis - Χωρίς απτό αποτέλεσμα το συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (όλες οι εξελίξεις)

Συνεχίζει τα πήγαινε-έλα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πλησιάζοντας το όριο του 28ου μεσημβρινού, με την ελληνική κυβέρνηση να τρέχει κυριολεκτικά πίσω από τις εξελίξεις - Στα τέλη Αυγούστου παραπέμπεται ο «κατάλογος κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.


Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε για μια ακόμη φορά πορεία το απόγευμα της Παρασκευής 14/8 και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ - Συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Μετά από 4,5 ώρες ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ το απόγευμα της Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να αποδώσει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά. «Καταρτίζεται» ο κατάλογος κυρώσεων, «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα» σύμφωνα με τον Ν. Δένδια. Ένα χλιαρό «επείγουσα ανάγκη για μείωση των εντάσεων» απέφερε η συνάντηση του Ν.Δένδια με τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε εκ νέου την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την «ελληνικότητα» του Καστελόριζου και διεμήνυσε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει απτόητο να πλέει στην Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στον γάλλο πρόεδρο Μακρόν ενώ παράλληλα ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα ενώ είχε συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Το παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο που μεγαλοποίησε ο Ερντογάν

Το γεγονός ότι η Αγκυρα με την αποστολή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πολεμικών σκαφών, παίζει με τη φωτιά, επιβεβαιώθηκε προχθές, ευτυχώς όχι με δραματικό τρόπο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις» σημειώθηκε πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος».

fregata-lhmnos-thumb-large--2

Κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, συμμετείχε η φρεγάτα «Λήμνος» στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας

Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προέβη χθες σε λεονταρισμούς λέγοντας «είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο "Ορούτς Ρέις" αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού Γαλλίας και Ελλάδας , στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Η πορεία του Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο, με τη θέση του στις 4.15 το απόγευμα της Παρασκευής 14/8, όπως καταγράφεται από το Marinetraffic.com

Φωτ. από την κοινή ελληνογαλλική άσκηση που διένειμε την Πέμπτη το ΓΕΕΘΑ

Oι σημαντικότερες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου:

Γερμανία: Η «ανησυχητική κατάσταση» στην Αν. Μεσόγειο επίκεντρο των συνομιλιών Μέρκελ-Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τις χθεσινές τηλεφωνικές συνομιλίες της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις οποίες συζητήθηκε η «ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

«Ανησυχητικές οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που νωρίς το απόγευμα θα έχει συνομιλίες στη Βιέννη με τον Eλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος φθάνει αυτή την ώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα για την σημαντική συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, όπως ανέφερε η Αθήνα.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ - ΜΠΕ, σε δηλώσείς του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στη στάση της Τουρκίας, επεσήμανε ότι «η τουρκική πολιτική - μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Νέα εμπρηστική δήλωση Ερντογάν: Αν συνεχίσουν τις προκλησεις, θα λάβουν ακόμη πιο ισχυρή απάντηση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στον πνεύμα όλων των προηγούμενων ημερών, προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα αφήσουμε χωρίς απάντηση την παραμικρή επίθεση σε πολιτικά πλοία μας. Δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση και το ‘Kemal Reic’ έδωσε απάντηση. Αν συνεχίσουν, θα λάβουν ακόμη πιο ισχυρή απάντηση», δήλωσε στον ίδιο προκλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο επεισόδιο που φέρεται να έλαβε χώρα χθες μεταξύ της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος - Αιγύπτου, εξέτασαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα.

Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και τονίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ζάκι εξέφρασαν τη βούληση των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε δε, η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος - Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Νετανιάχου: Κοινά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα Ελλάδας και Ισραήλ

Ως μία έκφραση της μεγάλης φιλίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Χαίρομαι που σε βλέπω. Παρακαλώ μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» είπε ο κ. Νετανιάχου υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Νίκο Δένδια, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Ν. Αναστασιάδης: Απροσάρμοστη στη σύγχρονη εποχή η Τουρκία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μία παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. διαδέχεται την άλλη, από πλευράς Τουρκίας: Ενέργειες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο συνεχώς επικαλείται η Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από Κύπρο και την Ελλάδα.

Φρένο από την ΕΕ στις διεκδικήσεις Ερντογάν

Tην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επανέλαβε επίσης την καταδίκη της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Όπως τόνισε στον κ. Ερντογάν, ο απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των υφιστάμενων διενέξεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρακολουθεί στενά  την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Γερμανίδα Καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συντηρεί τα σενάρια ο Ερντογάν: «Βαρύ τίμημα αν επιτεθούν στο Ορούτς Ρέις, σήμερα πήραν απάντηση»

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να κρατά υψηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. «Σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση», τόνισε ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς την Αθήνα, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς τι εννοεί.

Ενώπιον των μελών του AKP, με αφορμή τη 19η επέτειο της ίδρυσης του κόμματός του, ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.

Όπως τονίζει η Hurriyet, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Τους είπαμε αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Μακρόν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ευθεία επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν

Ευθεία επίθεση Ερντογάν στον γάλλο πρόεδρο για τα πλοία στη Μεσόγειο, αλλά και για το Λίβανο: Μια «χώρα που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι»

Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα σήμερα τη γαλλική απόφαση για παρουσία δύο πολεμικών πλοίων σε κοινή άσκηση με το ελληνικό ναυτικό, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι».

Ο τούρκος πρόεδρος κατά τ' άλλα δήλωσε πως η λύση στη διένεξη για τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή. Θα έχει συνομιλίες με Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ για τις εντάσεις στη Μεσόγειο

Μήνυμα στήριξης από Μακρόν - Η Γαλλία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μεσόγειο

Την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες, οι οποίες θα πρέπει να σταματήσουν για να υπάρξει διάλογος μεταξύ των γειτονικών χωρών και συμμάχων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Στον λογαριασμό του γάλλου προέδρου στο Twitter αναρτήθηκε μάλιστα και σχετική ανακοίνωση στα ελληνικά:

Η «Καθημερινή» διαψεύδει περίτρανα τον Μητσοτάκη

Με τον πλέον σαφή τρόπο η «Καθημερινή» διαψεύδει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Τι αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας, συναντά τον Μπ. Νετανιάχου και τον υπ. Εξωτερικών

Η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ν. Δένδια με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ

Ο υπ. Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη. «Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Διάγγελμα Μητσοτάκη και συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι

Σε δήλωσή του το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός τονίζει πως «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ενώ επισημαίνει καταληκτικά πως «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη θα έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές»

«Nα μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα»

«Nα μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό «στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα».

«Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν ακόμα οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;».

Συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι

Σημειώνεται ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας τηλεφωνικά, όπως και με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, με τον οποίο συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από μεταξύ τους συνάντηση.

tags: ORUC REIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)