to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Ν.Δ. θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν».


Τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης επιχειρείται μια σχεδιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της Δεξιάς. Αυτή η επιλογή της Ν.Δ. δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Πίσω από ένα προσωπείο φιλοτεχνημένο από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα -και όχι μόνο- ο κ. Χατζηδάκης υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών και της πολιτικής περιβάλλοντος:

Η χαριστική βολή στα δάση είναι η ακύρωση των δασικών χαρτών με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20, με πρόσχημα την επίλυση των αντιρρήσεων και την ενσωμάτωση νόμιμων πράξεων του Δημοσίου. Ομως οι πράξεις του Δημοσίου ενσωματώνονται και αναμορφώνουν τον κυρωμένο δασικό χάρτη σύμφωνα με τον 3889/10 (άρθρο 20), ενώ η επιτάχυνση των επιτροπών αντιρρήσεων επιλυόταν άμεσα με τις προσλήψεις δασολόγων-δασοπόνων, που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης πάγωσε το 2019!

Η Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στο 55% της έκτασής της αναρτημένους και στο 44% κυρωμένους δασικούς χάρτες, ενώ στο υπόλοιπο 45% έτοιμους χάρτες για ανάρτηση. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη συνταγματική υποχρέωση Δασολογίου, η Ν.Δ. μάς φέρνει ξανά στο μηδέν, ναρκοθετώντας και το Κτηματολόγιο και ανοίγοντας νέο θέμα καταδίκης και προστίμων από την Ε.Ε.

Η Ν.Δ. νομοθέτησε με τον 4685/20 (προφανέστατα αντισυνταγματικά) να εξαιρεθούν από τον δασικό χάρτη περιοχές με πράξεις και έγγραφα αμφιβόλου εγκυρότητος (όπως τα πληροφοριακά έντυπα για τον δασικό ή μη χαρακτήρα), ενώ έχει κριθεί το αντίθετο ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ξεκαθάρισε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή.

Με δικαιολογία τις αντιρρήσεις για το 7% των αναρτημένων χαρτών ακυρώνει τους κυρωμένους χάρτες (δηλαδή το 93% των αναρτημένων), όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, κλείνοντας το μάτι σε καταπατήσεις, αλλοιώσεις του δασικού χαρακτήρα και αυθαιρεσίες, ακόμα και στα αναντίρρητα και αδιαμφισβήτητα σημεία των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Από την άλλη ακυρώνει τις αποφάσεις των επιτροπών αντιρρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, το έργο των δασικών υπηρεσιών αλλά και τις αντιρρήσεις και τα έξοδα που έκαναν οι πολίτες.

Τελικά οι δασικοί χάρτες παραπέμπονται στις καλένδες, η ελληνική ύπαιθρος μένει χωρίς ένα εργαλείο ανάπτυξης και κράτους δικαίου και αναμένονται νέες ακυρώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς κυρωμένους χάρτες δεν προχωράνε ούτε οι υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Συστηματική απαξίωση των δημόσιων δασικών υπηρεσιών με πάγωμα των εγκεκριμένων προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ (200 για το 2019) και των προσλήψεων του προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών (350 τριετείς συμβάσεις έργου για το 2019-2022) και μη επαναπροκήρυξη των ετήσιων συμβάσεων δασολόγων και δασοπόνων για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες αλλά και του προγράμματος των νέων επιστημόνων για τις δασικές υπηρεσίες.

Απαξίωση της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ-2863 /Β/2019), ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εγκριθεί από το ΠΔΕ και ιδιαίτερα των πιλοτικών σχεδίων πρόληψης πυρκαγιάς στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας και των έργων αναβάθμισης και καθαρισμού, και άρα αναζωογόνησης, των δασικών οικοσυστημάτων. Μια ολιστική πολιτική πρόληψης, η οποία σε συνδυασμό με την ΚΥΑ Γεροβασίλη-Φάμελλου (181752/2-5-19, ΦΕΚ 1525/Β) για τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, δημιουργούσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πλαίσιο πρόληψης και καλής διακυβέρνησης με συντονισμό υψηλής υπεραξίας, όπως ζητούσε και η Ε.Ε.

Η καθυστέρηση των καινοτόμων δράσεων αυτού του σχεδίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα στις μικτές ζώνες δάσους-κατοικίας, τουριστικών και περιαστικών οικιστικών πυκνώσεων και άτυπων οικισμών, όπου η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου, η μίξη των δασικών και οικιστικών χρήσεων και η αυθαιρεσία, σε συνθήκες ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Πάγωμα της πρώτης Δασικής Στρατηγικής για την Ελλάδα, που συντάχθηκε με πλήρη διαβούλευση και συμμετοχή όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των δασών και της ελληνικής περιφέρειας (ΦΕΚ 5351/Β/2018), μιας μεγάλης μεταρρύθμισης αξιοποίησης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία εργασίας και οικονομικού προϊόντος ύψους 1% του ΑΕΠ και την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας της υπαίθρου.

Η διακοπή χωρίς επαναπροκήρυξη και χωρίς αξιολόγηση και αξιοποίηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος των 5.066 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης δασοπροστασίας, που για 18 μήνες έδωσε άριστα αποτελέσματα στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, με καθαρισμούς και έργα σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, το οποίο με την ανάληψη της διακυβέρνησης πάγωσε η Ν.Δ. χωρίς να το αντικαταστήσει με κανένα μέτρο ή δράση, αφήνοντας έτσι εργατικό και τεχνικό δυναμικό, έμπειρο και εξοπλισμένο, στην αδράνεια και τα δασικά οικοσυστήματα ακάλυπτα, αφύλακτα και γεμάτα καύσιμη ύλη.

Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι έχουμε ξαναγυρίσει στο μηδέν όσον αφορά τον χαρακτηρισμό, την προστασία και την αξιοποίηση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Για άλλη μία φορά μια κυβέρνηση της Δεξιάς καταδικάζει τη χώρα μας στην οπισθοδρόμηση και ακυρώνει τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου προστασίας των δασών μας.

Ενας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ.


*Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)