to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η παρρησία της συγγνώμης

Άρθρο του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό φύλλο των Νέων, σχετικά με τη φονική κακοκαιρία στην Εύβοια


Με το πέρας των κρίσιμων ωρών αρχίζει το μέτρημα των πληγών, και όσο περισσότερες είναι, τόσο πιο δύσκολα είναι τα άρθρα, όπως τούτο, και οι τοποθετήσεις. Για τον λόγο αυτό, μετά από πρωτοφανείς τραγωδίες με βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σαν τη χθεσινή στην Εύβοια, καλό θα είναι οι σχετικές δηλώσεις να γίνονται με παρρησία, ύστερα από ενδελεχή και φιλτραρισμένη σκέψη.

Η παρρησία ωστόσο, το να εκφράζει κάποιος δηλαδή με ειλικρίνεια και θάρρος την άποψη και την πιθανή μεταμέλειά του, είναι λέξη που μοιάζει διαχρονικά άγνωστη στα κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Έναν χρόνο πριν, οι συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά ειδικά οι Ευβοιώτες και οι Ευβοιώτισσες που είχαν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές με την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων ενός πλούσιου οικοσυστήματος από τις πυρκαγιές, πίστεψαν, δικαιολογημένα, τις εξαγγελίες μίας νέας κυβέρνησης που (έλεγε πως) ήθελε να τα αλλάξει όλα στην Πολιτική Προστασία.

Το πολιτικό "τάξιμο" όμως της ΝΔ από το μέτωπο της φωτιάς τον προηγούμενο Αύγουστο, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, δεν είχε προηγούμενο. Διατράνωναν πως δρόμοι, γεφύρια και αντιπλημμυρικά έργα θα ξεκινήσουν σύντομα, έναν χρόνο αργότερα όμως οι Ευβοιώτες και οι τουρίστες μόνο την κυβερνητική ανυπαρξία διαπιστώνουν.

Ερχόμενοι στο σήμερα, έχοντας θρηνήσει ανθρώπινες ζωές ακόμα και νέων παιδιών στην τραγωδία της Εύβοιας με τις πλημμύρες, η σύγκριση μεταξύ καταστροφών στην προσπάθεια «μπαλώματος» της κυβερνητικής ανεπάρκειας από τον αρμόδιο Υπουργό κρίνεται το λιγότερο ντροπιαστική.

Η ανεπάρκεια της ΝΔ δεν διορθώνεται ούτε με προκλητικές δηλώσεις περί δικαιολογημένης μη λειτουργίας του 112, ούτε με επικοινωνιακά τρικ για το βουλιαγμένο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και του αόρατου νόμου περί αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουμε συνειδητά να μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, επιλέγουμε να μην τυμβωρηχήσουμε σε πτώματα νεκρών όπως, δυστυχώς, έκανε σε πολλές περιπτώσεις η ΝΔ. Παράλληλα, περιμένουμε σοβαρές κινήσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδίως για την επούλωση των πληγέντων της πολύπαθης Εύβοιας.

Βλέποντας, ωστόσο, ότι η πολυδιαφημιζόμενη αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, για την καλύτερη θεωρητικά αντιμετώπιση των καταστροφών, γίνεται με κομματικές παρωπίδες,  μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα μείνει για άλλη μία φορά κενό γράμμα.

Εντέλει μια συγγνώμη -που θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή- και μια ειλικρινής προσπάθεια να μην υπάρξει ποτέ ξανά παρόμοια τραγωδία, ως ενδείξεις πολιτικής παρρησίας, φαίνεται δυστυχώς να αποτελούν αρετές άγνωστες για τη ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)