to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 10.08.2020

Πολιτική

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια

«Είναι χρέος της Κυβέρνησης και επιτακτική κοινωνική ανάγκη η άμεση ενίσχυση των πληγέντων, τουλάχιστον με όσα είχε προβλέψει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις: επίδομα 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση και διευκόλυνση σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους»


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο συμμετείχαν ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας αλλά και της Ανατολικής Αττικής, συναντήθηκαν με μέλη οικογενειών που θρηνούν την απώλεια ανθρώπων τους και επισκέφθηκαν κτίρια, υποδομές, καλλιέργειες, αγροτικές εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί από τη θεομηνία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την δήμαρχο Χαλκίδας, Έλενα Βάκα, τον δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, τον δήμαρχο Τανάγρας, Βασίλη Περγάλια και τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη.

Δυστυχώς, η καταστροφή  για τους αγρότες και τους αλιείς είναι τεράστια ενώ για τους καταστηματάρχες των περιοχών που έπληξαν οι πλημμύρες η μικρή λόγω κορωνοϊού καλοκαιρινή περίοδος έχει τελειώσει αφού οι περιοχές δεν είναι πλέον επισκέψιμες. Για όλους αυτούς τους κλάδους χρειάζεται η άμεση αρωγή της πολιτείας.

Οι ευθύνες του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη αλλά και της εδώ και χρόνια παντελώς απούσας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι τεράστιες κυρίως για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, αναγκαίων υποδομών αλλά και τη μη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών. Η κατάρρευση τεσσάρων γεφυρών, δικαιοδοσίας της Περιφέρειας αποδεικνύει την εγκατάλειψη της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας από την Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι πολλοί οικισμοί σήμερα, δύο ημέρες μετά την καταστροφή, δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδότηση και ύδρευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες των έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων είναι εδώ και χρόνια ολοκληρωμένες, πριν το 2014 που εξελέγη περιφερειάρχης ο κύριος Μπακογιάννης. Επομένως, η Περιφέρεια πρέπει να απολογηθεί για την εγκατάλειψη της αντιπλημμυρικής προστασίας της Εύβοιας και γενικότερα της Στερεάς Ελλάδας.

Στην καταστροφή συνέβαλε η μη τοποθέτηση κορμοδεμάτων μετά τις πυρκαγιές του 2019 στην Εύβοια ενώ παρά τις εξαγγελίες του κυρίου Χατζηδάκη τον Αύγουστο του 2019 δεν εκτελέστηκε στην περιοχή ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο.

Προκαλούν, επίσης, οργή τα ψέματα της κυβέρνησης για τη μη χρήση του 112. Διαψεύδονται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς και οι υπουργοί που σήμερα το πρωί έλεγαν ψέματα ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν είχε κάνει εγκαίρως προβλέψεις τόσο από την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΜΥ την Τρίτη 4-8-2020 με το οποίο προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τετάρτη 5/8 έως και την Κυριακή 9/8 αλλά και το έκτακτο δελτίο της 6ης Αυγούστου στο οποίο έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για την περιοχή της Εύβοιας και το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Διαψεύδονται, επίσης, από την ανακοίνωση που έβγαλε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων την Πέμπτη, μία ημέρα πριν τη μεγάλη καταστροφή, βασιζόμενος προφανώς στα προγνωστικά της ΕΜΥ.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές κινήθηκε δυστυχώς στο γνωστό πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας αφού δεν δεσμεύθηκε για τίποτα και απλώς παρέπεμψε σε μελλοντικές ανακοινώσεις από τους υπουργούς του. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι η εξαγγελία για τις επιδοτήσεις στους πληγέντες δήμους δεν επαρκεί στο ελάχιστο για την ανάπλαση των παραλιών και τον καθαρισμό τους αφού η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική είναι τεράστια ενώ η αντιπλημμυρική προστασία μηδενική.

Μετά από την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε:

«Είναι χρέος της Κυβέρνησης και επιτακτική κοινωνική ανάγκη η άμεση ενίσχυση των πληγέντων, τουλάχιστον με όσα είχε προβλέψει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις: επίδομα 5.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, 8.000 ευρώ σε κάθε πληγείσα επιχείρηση και διευκόλυνση σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Προτείνουμε επίσης την έκτακτη επιχορήγηση στις επιχειρήσεις όχι μόνο των πληγεισών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αλλά και στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί στους δήμους Ωρωπού και Τανάγρας οι οποίες λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και καταστροφής των παραλιών ουσιαστικά οδηγούνται σε κλείσιμο.

Ακόμη προτείνουμε:

- την άμεση αρωγή των κεντρικών υπηρεσιών για την ανάταξη των περιοχών και αρωγή για κτίρια και επιχειρήσεις,

- την ενιαία αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων από πετρέλαιο και κάθε είδους ρυπογόνες εστίες στις ακτές, τους πυθμένες, τις παραλίες και τις λιμενικές υποδομές των τεσσάρων δήμων που έχουν πληγεί,

- τη συνδρομή σε στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών για την ολοκλήρωση των αυτοψιών εντός μίας εβδομάδας,

- την πύκνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μέχρι την αποκατάσταση του οδικού δικτύου,

- την αποστολή πρόσθετων συνεργείων για την αποκατάσταση παροχής νερού και ρεύματος στην περιοχή της Εύβοιας,

- την ενημέρωση των πολιτών μιας και τόσο στον Ωρωπό όσο και στην Ερέτρια έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων με απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που πρέπει να μετακινηθούν.

Οι ευθύνες και η ολιγωρία τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι μεγάλες. Ευχόμαστε να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα των συμπολιτών μας και να μην συνεχίσουν την ίδια τακτική που εδώ και ένα χρόνο δεν έχει αποδώσει καμία αρωγή σε πληγέντες συμπολίτες μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)