to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:37 | 10.08.2020

Πολιτική

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πλημμύρες στην Εύβοια - Διπλή έρευνα για κακούργημα

Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι της Εύβοιας μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες που άφησαν πίσω τους 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές - Προκαταρκτική ερευνά για τις πλημμύρες στην Εύβοια και για τυχόν ευθύνες αρμοδίων διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Χαλκίδας - Προφάσεις από τον Ν. Χαρδαλιά τόσο για τη μη χρήση του 112 όσο και για τη μη λήψη έγκαιρα ισχυρών μέτρων παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων


(Εύβοια, 9/8/2020 - φωτ.: Μάριος Λώλος)

Προκαταρκτική έρευνα για τις πλημμύρες στην Εύβοια και για τυχόν ευθύνες αρμοδίων διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Χαλκίδας. Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί και η τυχόν διάπραξη κακουργήματος και ειδικότερα της διάπραξης πλημμυρών με κίνδυνο για ανθρώπους κατά συρροή.

Στόχος της έρευνας να εντοπιστούν τα αίτια και οι τυχόν ευθύνες κρατικών λειτουργών που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 8 συνανθρώπων μας.

Ο κ. Προκοπίου ζήτησε τη διενέργεια διπλής έρευνας, μια από την Πυροσβεστική για τυχόν παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Με την παραγγελία του για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας, ο εισαγγελέας  ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν. 

Υπάρχει όμως και δεύτερη  κατεπείγουσα παραγγελία προς στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών  έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Πραγματογνωμοσύνη 

Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, 11 Αυγούστου, στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να  διενεργηθεί αυτοψία.

Μετράει τις πληγές της η Εύβοια, η κυβέρνηση κάνει μπαλάκι τις ευθύνες

Στην Εύβοια οι κάτοικοι μετρούν σήμερα, Δευτέρα, τις πληγές τους μετά τις πλημμύρες που άφησαν πίσω τους 7 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Οι έρευνες των συνεργείων συνεχίζονται ενώ επιβεβαιώθηκε πως η σορός άνδρα που εντοπίστηκε στην παραλία Καλάμου ανήκει στον 72χρονο που αγνοείται από χθες στο Μπούρτζι, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νησί μαζί με τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, την Αμφιθέα και το Λευκαντί. 

Πρόκειται για τον Κύπριο, Γιώργο Λιβέρα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Η σωρός αναγνωρίσθηκε από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα οποία κατάφεραν να σωθούν από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Ο 72χρονος Κύπριος αγνοείτο από τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή Μπούρτζι Ευβοίας.

Στο μάτι του κυκλώνα μπήκαν τα Πολιτικά, με όλο το χωριό να βουλιάζει μέσα στη λάσπη και τις πέτρες. Τρεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα νερά του φουσκωμένου Λήλαντα και έχασαν τη ζωή τους. Το Μπούρτζι μετρά άλλους 2 νεκρούς. Άλλοι δύο, ζευγάρι 43 και 38 ετών, πνίγηκαν στην Αμφιθέα.

Στα Ψαχνά, η περιοχή παραδόθηκε στην καταστροφή, όταν ο Μεσσάπειος ποταμός ξεχείλισε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Στο Λευκαντί, ολόκληρη η παραλιακή περιοχή, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα.

Σήμερα θα μεταβεί στην Εύβοια και ο πρωθυπουργός, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία και να ενημερωθεί από τους τοπικούς φορείς.

Προφάσεις Χαρδαλιά

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να κάνει... μπαλάκι τις ευθύνες που της αναλογούν, με τον αρμόδιο υφυπουργό να βρίσκει αρχικά προφάσεις για να δικαιολογήσει τη μη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 λέγοντας πως η χρήση του με εντολή εκκένωσης θα οδηγούσε σε εκατόμβη νεκρών - λες και το 112 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση πολιτών σε κίνδυνο.

Παράλληλα, ο Ν. Χαρδαλιάς επιχείρησε να ενοχοποιήσει τους μετεωρολόγους λέγοντας πως δεν είχε δοθεί σωστή πρόβλεψη, ισχυρισμό που καταρρίπτει ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς με σαφή στοιχεία.

(Οι δηλώσεις Χαρδαλιά για 112)

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του αναμένεται να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξαγγέλοντας μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την προστασία της περιοχής, συνοδευόμενος από συναρμόδιους υπουργούς για τα έργα αποκατάστασης.

Το Υπουργείο Υγείας αποστέλλει στις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη των κατοίκων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

Για την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές μίλησε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στην ΕΡΤ, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή με ανυπολόγιστες ζημιές. Ήταν έντονη η βροχόπτωση και ήταν αδύνατο να βγουν έξω οι άνθρωποι, είπε αναφορικά με την κινητοποίηση των αρχών και τη χρήση του 112. Όσον αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε χθες αργά το βράδυ ωστόσο δεν έχει ρεύμα μια περιοχή στα Πολιτικά. Όσον αφορά την υδροδότηση γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το πρόβλημα καθώς στις περισσότερες περιοχές γίνεται με γεωτρήσεις. Όλοι έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες είπε ο κ. Ψαθάς, επισημαίνοντας ότι πάνω από 1.000 σπίτια έχουν υποστεί ολική καταστροφή.


Ο δήμαρχος απέδωσε την καταστροφή στον όγκο της βροχής, σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση τεχνικών έργων που είχαν εγκριθεί και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ -όπως είπε- είχε ενημερώσει από την Πέμπτη για επικείμενα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα φερτά υλικά έφτασαν στις ακτές της Αττικής

Την ίδια ώρα, νεκρά ζώα και τόνοι φερτών υλικών, ακόμη και κοντέινερς, έφτασαν στους απέναντι παράκτιους Δήμους της Αττικής, όπως στο Δήλεσι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση αποκομιδής. Να κηρυχθεί το Δήλεσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού. Στόχος, όπως είπε, να έχουν καθαριστεί οι ακτές τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

ΣΥΡΙΖΑ: η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω

Σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Εύβοια με τους νεκρούς από τις πλημμύρες συγκλονίζουν όλη την Ελλάδα», και τονίζει πως «είναι πλέον ολοφάνερο πως η μοναδική ικανότητα που διαθέτει το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι οι επικοινωνιακές φιέστες και τίποτε παραπάνω. Οι δε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Ν. Χαρδαλιά, αποτελούν μνημείο προκλητικότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η γραμμή 112 δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα! Και την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι ενώ γνώριζαν για τις καιρικές συνθήκες, δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα».

«Η κομματικοποίηση και πλήρης διάλυση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικά αποτελέσματα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Αυτές τις δύσκολες ώρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τα στελέχη του βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής»

tags: Εύβοια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)