to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 10.08.2020

Πολιτική

Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis (ενημέρωση)

Η Άγκυρα εξέδωσε νεότερη NAVTEX μετά την ελληνική αντί-NAVTEX - Συνεδρίασε το ΣΑΓΕ και ακολούθως το ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι της Δευτέρας όπου «εξετάστηκαν τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα» - ΣΥΡΙΖΑ: Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας


Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10' το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν ζητά συνεργασία των χωρών της Μεσογείου για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τις χώρες του Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», σε μια σύντομη δήλωση που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει τη χώρα του στις ακτές της. (αναλυτικά)

Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Γ. Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

«Ανησυχητικές» χαρακτηρίζει μέσω Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τις διαρροές για τη δραστηριότητα του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρει, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση «επίσημη ενημέρωση».

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά "δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων"» γράφει ο τέως υπουργός Εξωτερικών και υπογραμμίζει:

«Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας "θόρυβο". Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». Για τις τουρκικές ενέργειες ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Σαρλ Μισέλ ενώ στις 5 το απόγευμα θα μιλήσει και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, η Τουρκία εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Στο σημείο των ερευνών το Oruc Reis

«Το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruç Reis Seismic Research Ship έφτασε στην Αντάλεια για τη νέα του αποστολή και προσέγγισε την περιοχή όπου θα εργαστεί», γράφει ο Φατίχ Ντονμέζ στο Twitter περί τις 10 το πρωί της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες μας για ενεργειακή ανεξαρτησία στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή. 83 εκατομμύρια [σ.σ.: ο πληθυσμός της Τουρκίας] σε στηρίζουν, Oruc Reis»

ΣΥΡΙΖΑ: Όπως και κατά το παρελθόν, να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει το μεσημέρι της Δευτέρας:

«Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ.

Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν»

Σημειώνεται, όπως έγινε γνωστό από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις, ενώ έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους τομεάρχες Γιώργο Κατρούγκαλο και Θοδωρή Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: ORUC REIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)