to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 09.08.2020

Πολιτική

Ν. Ηγουμενίδης: Ποιο είναι το «ορθό» ποσοστό επήρειας για το μεγαλύτερο νησί της χώρας και τα νησιά που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης, κ. Δένδια;

«Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο Κάιρο παραμένει άγνωστο. Και παρά τις επιλεκτικές διαρροές από πλευράς της Κυβέρνησης, κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα»


Σχετικά με την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο Κάιρο παραμένει άγνωστο. Και παρά τις επιλεκτικές διαρροές από πλευράς της Κυβέρνησης, κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ας δούμε ενδεικτικά μερικά που αφορούν την Κρήτη: Ποιό το ποσοστό επήρειας που αποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την Κρήτη;  Τι ακριβώς συμφωνήθηκε για Τρόχιλο, Στρογγυλό και Κουφονήσι; Αληθεύει ότι αποδέχθηκε επήρεια 0% για τα παραπάνω μικρά ελληνικά νησιά νοτίως της Κρήτης; Ποιό ακριβώς «κομμάτι της Κρήτης» - όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Δένδιας – χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της συμφωνίας; Και ποιό «πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου; Και για ποιο λόγο έγιναν αυτοί οι διαχωρισμοί; Αντί να πανηγυρίζουν, η Κυβέρνηση και η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ πρέπει άμεσα να απαντήσουν.

Βεβαίως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ που έσπευσε να δηλώσει ότι «η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο». θα πρέπει να απαντήσει εκ της θέσης του και σε ένα ακόμη ερώτημα: Τελικά, ποιό «ακριβώς ποσοστό επήρειας» θεωρεί ο ίδιος ότι είναι το «ορθό» για το μεγαλύτερο νησί της χώρας και τα νησιά που βρίσκονται νότια από αυτό;

Το βέβαιο είναι ότι το επικοινωνιακό πέπλο με το οποίο στήνεται όλες τις τελευταίες ημέρες η επιχείρηση θριαμβολογίας για να αισθανθούμε «εθνικά υπερήφανοι» μόνο ανησυχία προκαλεί. Και σε κάθε περίπτωση, είναι άλλο η επικοινωνία και άλλο η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με γνώμονα την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε σπιθαμής της χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)