to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 07.08.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Γαβρόγλου: Οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή αποδεικνύουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα

Ο Κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις και σε αυτές τις προσλήψεις και είναι απαράδεκτη εντούτοις για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα είναι η κοινωνία και όχι μόνο το να ασκεί αντιπολίτευση στη ΝΔ.


Πρώτα και γενναιόδωρα και χωρίς καμιά μιζέρια πρέπει να συγχαρούμε τους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή που θα έχουν μια μόνιμη θέση, επισήμανε μιλώντας στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο πρώην υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς όπως είπε καθηγητές που για χρόνια προσέφεραν ως αναπληρωτές τώρα μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ο κ. Γαβρόγλου στην Ευγενία Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις τεράστιες καθυστερήσεις και σε αυτές τις προσλήψεις και είναι απαράδεκτη εντούτοις για τον ΣΥΡΙΖΑ προτεραιότητα είναι η κοινωνία και όχι μόνο το να ασκεί αντιπολίτευση στη ΝΔ.

Η σκέψη μας πάει πρώτα στους γονείς και στα παιδιά, εξήγησε ο πρώην υπουργός, καθώς έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχει τεράστια αύξηση του ποσοστού των παιδιών που πάνε στα σχολεία και έχουν ειδικές ανάγκες, γιατί η κοινωνία πείστηκε μετά από δεκαετίες ότι η Πολιτεία ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις και δεν πρέπει ενοχικά να έχουν τις πόρτες κλειστές και να μην μπορεί η κοινωνία να κάνει για ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχουν πάρα πολλές οικογένειες.

Το θετικό είναι ότι η κοινωνία συμφιλιώνεται με τη διαφορετικότητα και το δημόσιο σχολείο παίρνει στα σκήπτρα και είναι πρωτοπόρο σε αυτό, σημείωσε ο καθηγητής και εξήγησε ότι στα ιδιωτικά σχολεία οι γονείς πληρώνουν επιπλέον για Ειδική Αγωγή και επί χρόνια οι σχολάρχες αρνιόντουσαν να δεχτούν εγγραφές μαθητών με ειδικές ανάγκες, καθώς τα αντιμετώπιζαν ως μιάσματα της κοινωνίας.

Ο κ. Γαβρόγλου θύμισε ότι αυτές οι θέσεις αυτές δρομολογήθηκαν σε μια δύσκολη περίοδο και παρά τις αντιδράσεις της τρόικας και εξήγησε ότι ήταν τεράστια επιτυχία της Όλγας Γεροβασίλη που είχε καταφέρει μέσα από διαπραγματεύσεις να ανατρέψει το «1 προς 5» δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων από το δημόσιο μια μόνο πρόσληψη. Και αυτό το μετέτρεψε η κα Γεροβασίλη σε ένας προς έναν.

Το Υπουργείο Παιδείας μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις - καθώς η τρόικα είχε ολοκληρωτική άγνοια - κατάφερε να πάρει την έγκριση για 7.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή τις οποίες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2018 από τη ΔΕΘ.

Γι’ αυτές τις θέσεις υπήρχε γραφειοκρατική δυσκολία με το ΑΣΕΠ, εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου και στο μεταξύ εξασφάλισαν άλλες 10.500 θέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την Ειδική Αγωγή και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση γι’ αυτό – καθώς ήταν χρονιά εκλογών – και το σκέλος αυτό προχωράει εντούτοις οι ρυθμοί του Υπουργείου Παιδείας είναι πάρα πολύ χαμηλοί.

Η ΝΔ δηλώνει τώρα ότι υλοποιεί μια δέσμευση της ενώ δεν είναι έτσι και ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι «πρόκειται για το κόμμα που η συμβολή του στην ενίσχυση μιας δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας στον τόπο μας δεν είναι απλώς υπονομευτική είναι καταστροφική».

Η κυβέρνηση δεν έχει ηθικούς φραγμούς και αυτό παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην κοινωνία. Ανεξάρτητα από τι ψηφίζει ο πολίτης πρέπει να εκπαιδεύεται από τον ηθικό κώδικα μιας κυβέρνησης.

Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών πρέπει να πηγαίνουν χέρι – χέρι με τη ενίσχυσης της δημόσιας Παιδείας και αυτό εν προκειμένω δεν ισχύει αφού η ΝΔ καυχιέται για τον νόμο των σχολαρχών και για την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων.

Ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι σ’ έναν μήνα ανοίγουν τα σχολεία και από την κυβέρνηση δεν ακούμε τίποτα. Όπως εξήγησε χάθηκε ευκαιρία όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Μάιο και δεν έγινε και καμιά εκπαίδευση στα παιδιά για τον κορονοϊό, ώστε ένα εκατομμύριο παιδιά - μαθητές να είναι φορείς αυτής της γνώσης και είναι σημαντικό να έχεις και τέτοιου είδους κοινωνικές διεργασίες μέσα από την εκπαίδευση.

Ο κ. Γαβρόγλου πρότεινε τη λειτουργία σχολείων πρωί και απόγευμα και την παράλληλη πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών, ως μέτρο για την εκπαίδευση των παιδιών και προστασίας τους από τον ιό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)