to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ανταπόδοση της ΝΔ στους σχολάρχες - χορηγούς

Άρθρο της αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Ιωαννίνων στην εφημερίδα «Η Εποχή»


Εδώ και ένα χρόνο, ο νεοφιλελεύθερος ιός της κυβερνητικής πολιτικής εξαπλώνεται και απειλεί τη δημόσια εκπαίδευση. Με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, η μόλυνση διαδίδεται και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, συνοψίζοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη μετατροπή της ΝΔ σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, των «αρεστών» και των χορηγών.

Ο νόμος για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχει σαφές πρόσημο. Αποστρέφεται την Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό και την αντιμετωπίζει σαν εμπορικό προϊόν, ενώ εχθρεύεται τους λειτουργούς της, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Συντάχθηκε καθ’ υπόδειξη των σχολαρχών, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να μετατραπούν σε πολυκαταστήματα που πωλούν εκπαιδευτικά πακέτα, από το νηπιαγωγείο μέχρι τη δια βίου μάθηση. Ώστε να καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να απελευθερωθούν οι απολύσεις. Ώστε η συνταγματική και λειτουργική εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης να περάσει από την Πολιτεία στα χέρια των ιδιοκτητών.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Επάξια εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, μάχιμη υπερασπίστρια των ιδιωτικών συμφερόντων και ενεργή υπονομεύτρια της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για το λόγο αυτό, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εισέπραξε από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα θερμά συγχαρητήρια του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων. «Έδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με νοοτροπίες που καθηλώνουν την ελληνική κοινωνία στο παρελθόν», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του τίτλο «Ημέρα Ελευθερίας!»

▪ Γνωστός εναγκαλισμός με τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο σφιχτός εναγκαλισμός Νέας Δημοκρατίας και ιδιωτικών συμφερόντων απέναντι στο δημόσιο συμφέρον δεν είναι καινούργιος. Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα. Οι «καλές σχέσεις» ήταν ολοφάνερες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ακόμα και κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο. Επίσης, ο ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ χαρακτηρίζεται κυρίως από διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί μια στιγμή ανταπόδοσης. Η ΝΔ ικανοποίησε τις επιθυμίες αυτών που την στήριξαν και τη βοήθησαν να ανέβει στα κυβερνητικά έδρανα. Σε πρόσφατη αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών», μια σειρά από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζονται ως χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας, με ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά είναι καταγεγραμμένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την Επιτροπή Διαφάνειας.

«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με το πορτοφόλι του», θα απαντήσει ο πρόεδρος των σχολαρχών σε σχετική ερώτηση του Νίκου Φίλη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Μια κυνική παραδοχή που προκαλεί μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας θα αρκεστεί να πει πως «η ΝΔ έχει το θάρρος να δημοσιοποιεί τους χορηγούς της και τις πηγές χρηματοδότησής της», προσπαθώντας να κλείσει στα γρήγορα το θέμα. Νέα ήθη και νέα κανονικότητα από την κυβέρνηση των «αρεστών».

Η ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων των σχολαρχών συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις. Το σύνολο των εκπαιδευτικών φορέων, ακόμη και η ΔΑΚΕ, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, η δημόσια διαβούλευση στο οpegov.gr έκλεισε με 1.500 σχόλια επί των άρθρων, με το 80% να είναι αρνητικά. Και η κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας έπιασε δουλειά, κάνοντας λόγο για «ελεεινή διαβούλευση του copy-paste», απαξιώνοντας πλήρως το δημόσιο διάλογο και τις θεσπισμένες αστικοδημοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την περίοδο των μνημονίων ίσχυε ο νόμος του σχολάρχη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη, ώστε να επανέλθει η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τότε οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση πάσχιζε να κλείσει τις αξιολογήσεις και να οδηγήσει τη χώρα εκτός μνημονίων, λειτούργησαν ως «πέμπτη φάλαγγα» της τρόικας, ναρκοθετώντας τις διαπραγματεύσεις με σκοπό να αποσπάσουν οφέλη.

▪ Απώτερος στόχος το δημόσιο σχολείο

Ωστόσο, η αντιδραστική κυβερνητική πολιτική δεν περιορίζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου φοιτά το 5-7% του μαθητικού πληθυσμού. Έχει ως στόχο το δημόσιο σχολείο. Ο νόμος για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα αποτελέσει την ατμομηχανή της οπισθοδρομικής μεταρρύθμισης για το σύνολο της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Μια πραγματικότητας που αδιαφορεί για την ποιότητα των σπουδών, τη μόρφωση των παιδιών και την εργασιακή ασφάλεια των λειτουργών της. Που αναζητά διαρκώς τρόπους μεγιστοποίησης του κέρδους, αύξησης της ιδιωτικής δαπάνης και περιορισμού της κοινωνικής κινητικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των διατάξεων που τορπιλίζουν τη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, έχοντας ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την πρόσβαση σε ποιοτική, δημοκρατική μόρφωση για όλους.

Το ίδιο έπραξε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης, παρά τους οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς των δανειστών. Η θέση αυτή δεν αποτελεί ιδεοληψία, ούτε είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικής. Είναι η ελάχιστη πράξη σεβασμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)