to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:19 | 01.08.2020

Πολιτική

Κ. Αρβανίτης: Ντίλερ συμφερόντων ο Μητσοτάκης

Για τα ελληνοτουρκικά, τη Σύνοδο Κορυφής, το προσφυγικό και για πολλά θέματα της ευρωπαϊκής και πολιτικής επικαιρότητας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης.


«Η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει»

Για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, τις τουρκικές προκλήσεις και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχολίασε ότι «θα την σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο και είναι φανερό ότι δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει· και βεβαίως, υπάρχουν πολλοί μέσα στη ΝΔ, που θεωρούν σωστό και εθνικά συμφέρον το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, με τον Αλέξη Τσίπρα από την Κω να είναι σαφής στο κομμάτι αυτό.Το μοναδικό θέμα, που θα έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία, και όχι υπό αυτές τις συνθήκες, όχι στην παρούσα φάση, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία βρίσκει και τα κάνει, διότι από τη μια συνομιλεί με την Δύση και από την άλλη έχει μια κυβέρνηση, που ή συναινεί κάτω από το τραπέζι ή είναι αδύναμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».Ο ίδιος συσχέτισε την ιστορία του προσφυγικού με τα «παιχνίδια» που γίνονται στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μασημένη τροφή για ένα κομμάτι του πληθυσμού, που δεν το αφήνουν να το καταλάβει. Αυτό το κομμάτι πληθυσμού θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ο πρόσφυγας και όχι φυσικά, όταν ο γείτονάς σου καταλαμβάνει χώρο ή διεκδικεί χώρο στα δικά σου ελληνικά ύδατα…»

 

«Η Αριστερά, πρωτοπόρα, πατριωτική, να δείξει τί είναι εθνικό και τί ψευδοεθνικό»

«Έχουμε, κατά τη γνώμη μου, ένα παιχνίδι πολύ βρώμικο και επικίνδυνο, που θα πρέπει να προσέξουν πολύ. Είναι οι παίκτες της Ε.Ε. (γαλλικές, γερμανικές εταιρίες) οι ισχυροί της Ευρώπης, που έχουν μεγάλο συμφέρον στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο» συνέχισε, για να αναφερθεί, συμπληρώνοντας, σε έναν ακόμη παίκτη, την Τουρκία, που «δεν παίζει καθαρά και το είδαμε στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, όπου ήταν χλευαστική η απάντηση για εμάς και για όλους τους χριστιανούς, και αν παρατηρήσατε στο θέμα της Αγ. Σοφίας, όπου μιλάμε για καταπάτηση παγκοσμίου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, οι διαμαρτυρίες της Δύσης ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες. Ο Ερντογάν αν δεν έχει πλάτες, σιγοντάρεται σίγουρα από τρεις διαφορετικούς άξονες, με αντιφατικά συμφέροντα. Την Ευρώπη (Γερμανία- Γαλλία), τις ΗΠΑ με τον Ντ. Τραμπ και φυσικά τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος παίζει καθαρά για την πάρτη του. Αυτή είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά» και πρόσθεσε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης είναι ντίλερ συμφερόντων κάποιων στην Ε.Ε. ή πραγματικά δεν ξέρει τι του συμβαίνει. Καλό θα είναι οι πολίτες και η Αριστερά πρωτοπόρα να βάλει το πατριωτικό της ζήτημα πολύ ψηλά, για να καταλάβει ο κόσμος τι είναι εθνικό θέμα και τι είναι ψευδοεθνικό».

 

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κλειδώσει μια συμφωνία με τους δυνατούς παίκτες και τα συμφέροντά τους»

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για τα ποσά, που θα διατεθούν στις χώρες με μορφή επιδοτήσεων και τα δανειακά ποσά, ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα για τα 72 δις ευρώ, αποκρύπτοντας ότι υπάρχουν δεσμεύσεις. «Βγήκε ο κ. Σταϊκούρας και είπε πως ήταν δίκαιη λύση. Δίκαιη για ποιους; Κατανοώ πως για να κλείνουν το μάτι αυτοί, όταν εδώ γίνεται χτύπημα του κράτους δικαίου, μάλλον κάτι έχει ανταλλάξει ο κ. Μητσοτάκης». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η Σύνοδος Κορυφής πήγε πίσω, γιατί κάποιοι δεν σήκωσαν ανάστημα. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κλειδώσει μια συμφωνία με τους δυνατούς παίκτες και τα συμφέροντά τους και δεν νομίζω ότι τα συμφέροντα της χώρας είναι γερμανικά, είναι ευρωπαϊκά και δεν μπορούν να πηγαίνουν μονομερώς σε έναν παίχτη της Ε.Ε. Και το δεύτερο, που θέλω να καταλάβουμε δεν είναι πόσα χρήματα θα έρθουν , αλλά που θα πάνε και με ποιες προϋποθέσεις».

Εξήγησε ότι τα χρήματα δεν πηγαίνουν στις πραγματικές ανάγκες, που θέλει η ευρωπαϊκή οικονομία και πόσο μάλλον η ελληνική, δηλαδή σημαντικά ποσά δεν θα διατεθούν για την υγεία και την εργασία.«Στη δημόσια υγεία πηγαίνουν για όλη την Ευρώπη μόνο 7 δις ευρώ, μηδέν ευρώ για την εργασία και μηδέν για το περιβάλλον. Τα χρήματα πάνε στις επιλογές της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας στο πως θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επόμενη εποχή. Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατάλαβαν τίποτε τι έγινε στον κορονοϊό».

 

Τα χρήματα δεν θα έρθουν όλα μαζί αλλά με δόσεις και θα συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις

«Είναι οι αλλαγές, που θα φέρει η ΝΔ, που θα τις βαφτίσει μεταρρυθμίσεις, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνεται ένα σικέ παιχνίδι μεταξύ Αθηνών- Βρυξελλών. Η Δεξιά και οι σύμμαχοί της έχουν εκφυλίσει πλήρως την λέξη “μεταρρύθμιση” και όταν ο πολίτης την ακούει τρέμει. Θα αφορούν πιο σκληρές εργασιακές σχέσεις, κάτι, που δεν έχει θέμα η ΝΔ να κάνει, αλλά θα έχει και τις πλάτες της Ε.Ε., να λέει δηλαδή “μας πιέζουν”»,συμπλήρωσε.

 

Είναι δυνατόν η ΕΕ να δεχθεί τις τρέλες του κ. Μηταράκη για «μυστικά κονδύλια»;

Όσον αφορά την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση της ευρωομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα «μυστικά κονδύλια» Μηταράκη, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε πως η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, YlvaJohansson, επιβεβαιώνει έμμεσα πως η διάθεση κοινοτικών χρημάτων μέσω λογαριασμών «μυστικών κονδυλίων» για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι πέραν του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.«Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει τώρα, να μας πει για τα μυστικά κονδύλια στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, από ποιο κωδικό θα βγουν και σε τι αναφέρονται και προς τα πού πάνε. Ένα ευρώ να φύγει από την Ε.Ε. πρέπει να έχεις τόσα παραστατικά για να είναι απόλυτα σύννομη η διαδικασία. Είναι δυνατόν να δεχθούν τις τρέλες του Μηταράκη για μυστικά κονδύλια;» διερωτήθηκε.

 

Κυβερνητικοί αλαλαγμοί και ψευτοπατριωτικά παιχνίδια με τις επαναπροωθήσεις

Ο ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες εξελίξεις, όπου Βέλγος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ – της ευρωομάδας που ανήκει η Νέα Δημοκρατία –  κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας εξηγήσεις για ανακοινώσεις και αναφορές μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ισχυρίζονται πως η Ελλάδα υλοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Μεσόγειο.

«Η ΝΔ παίζει μικροκομματικά και ψευτοπατριωτικά παιχνίδια και κάτι συμβαίνει με τις επαναπροωθήσεις. Αυτό βγαίνει από τους αλαλαγμούς κυβερνητικών στελεχών της, οι οποίοι θεωρούν ότι οι επαναπροωθήσεις είναι εθνικό καθήκον.Και επαναλαμβάνω:εθνικό καθήκον είναι να μην πατήσει ούτε μια σπιθαμή γης ξένη χώρα, εννοώ στρατιωτικές δυνάμεις, και πατριωτικό καθήκον είναι να μην λέμε στον κόσμο ότι τα καράβια τα παίρνουν οι άνεμοι. Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα να κάνει, αν κάνει, τέτοιες κινήσεις με παράνομες επαναπροωθήσεις. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να βγει και να μας πει αν συμβαίνει και να τις καταγγείλει ή εύχομαι να είναι μεμονωμένα περιστατικά».

 

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, να πάει για εκλογές»

Για τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο Κ. Αρβανίτης ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει παρερμηνεύσει τον ρόλο του και να νομίζει ότι είναι αυτοκράτορας, Λουδοβίκος, για αυτό λειτουργεί στην λογική “εγώ σας δίνω”. Στη λογική αυτή αποφάσισε να δει τον κουμπαρά που είχαμε αφήσει –  δεν ξέρω τι είχε μείνει, γιατί έχει να δώσει σε καναλάρχες, σε προμήθειες, έχει να κάνει δουλειές. Αυτό δείχνει την ιδεοληπτική αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη για τη δημοκρατία» και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης να πάει για εκλογές. Αν θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, να πάει για εκλογές».

 
 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)