to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εμπαιγμός για τους συνταξιούχους

Η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που αντιβαίνει σε κάθε έννοια δικαίου και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, προχωράει αυθαίρετα στο «κούρεμα» άνω του 60% των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειάς του έκρινε εκ νέου αντισυνταγματικές τις περικοπές, που είχαν γίνει κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ το 2012 με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 (νόμος Βρούτση). Τις περικοπές που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές συντάξεις και τα «δώρα» (13η και 14η σύνταξη). Το συνολικό ποσό που απαιτείται για τη συμμόρφωση με την απόφαση για τα 2.500.000 συνταξιούχους μας ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ.
Όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να προσπαθήσει να εξαπατήσει ξανά τους συνταξιούχους. Αγνοώντας επιδεικτικά ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι πολιτική απόφαση ο σεβασμός και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων,  ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στην ολομέλεια της Βουλής, ότι θα καταβληθούν αναδρομικά μόλις 1,4 δις, που αφορούν τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις! Μάλιστα, χρησιμοποίησε το αφήγημα ότι δήθεν η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις και τα «δώρα». Όμως, αν κάποιος διαβάσει απλά το κείμενο της απόφασης θα διαπιστώσει το αντίθετο.
Βέβαια, το κακό δε σταματάει εδώ, καθώς το ποσό που προβλέπεται τελικά να δοθεί στους συνταξιούχους είναι 900 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία, που κατέθεσε και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και τη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Επιπλέον, είναι πιθανόν να ανοίξει ακόμα και υποχρέωση παραίτησης από τα ένδικα μέσα που έχουν ασκήσει οι συνταξιούχοι, ώστε να γίνει η καταβολή των ποσών άμεσα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απειλή και έναν εκβιασμό προς αυτούς, ώστε να μη συνεχίσουν τις δικαστικές διεκδικήσεις. 
Η κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που αντιβαίνει σε κάθε έννοια δικαίου και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, προχωράει αυθαίρετα στο «κούρεμα» άνω του 60% των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.
Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια, που προσβάλει τους συνταξιούχους μας. Η απόφαση της κυβέρνησης καταδικάζει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους, όλους αυτούς, δηλαδή, που θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας. Όσους το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης δε φτάνει τα 1000 ευρώ. Δηλαδή, πάνω από 1.500.000 συνταξιούχοι δε θα λάβουν τίποτα. Μετά την εκ νέου κατάργηση της 13ης σύνταξης και τη μη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, η κυβέρνηση δείχνει για άλλη μια φορά τις διαθέσεις της εναντίον όσων έχουν περισσότερη ανάγκη από την κρατική μέριμνα.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού περί της ύπαρξης δημοσιονομικού ζητήματος. Θυμίζουμε, όμως, ότι για τη φετινή χρονιά έχει ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, επομένως δεν υπάρχει όριο δαπανών, ενώ υπάρχει και το μαξιλάρι των 37 δις, από τις θυσίες του Ελληνικού λαού, που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άρα φέτος θα ήταν εφικτό να καλυφθεί η συνολική δαπάνη καταβολής των αναδρομικών, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Αν πραγματικά τίθεται δημοσιονομικό ζήτημα, θα πρέπει να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοεί ο πρωθυπουργός όταν επικαλείται κάτι τέτοιο, όπως επίσης και για την τύχη του μαξιλαριού των 37 δις. Για την χρηματοδότηση των λίγων και ισχυρών φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκει πόρους. Όμως, για την απόδοση στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται, η ίδια κυβέρνηση λέει ότι έχει δημοσιονομικό πρόβλημα…
Οι συνταξιούχοι συνεχώς βιώνουν την εξαπάτηση και τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι όχι μόνο δε σέβεται και δεν εφαρμόζει, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά εφευρίσκει συνεχώς προφάσεις για να καταπατήσει κάθε έννοια που συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη και το κοινωνικό κράτος.

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός
Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ
Π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)