to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ώρα της Λωζάννης

Μετά την Αγια-Σοφιά έρχεται η ώρα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης; Η απάντηση του έγκυρου αυτοεξόριστου αναλυτή Γιαβούζ Μπαϊντάρ είναι καταφατική.


Αμφισβήτηση της Λωζάννης εννοείται σε επίπεδο ρητορικής και κεντρικού αφηγήματος του Ερντογάν προς την εκλογική του βάση.

Αν η Συνθήκη της Λωζάννης προβάλλεται πλέον ως ασυγχώρητη εθνική μειοδοσία, ως εκχώρηση κυριαρχίας προς τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, τότε εξυπακούεται ότι το κεμαλικό καθεστώς που οικοδομήθηκε στη συνέχεια δεν είναι και πολύ διαφορετικό από μια κατοχική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν κρύβει από τους συμπατριώτες του την αλήθεια για τη Λωζάννη, ότι δηλαδή αποτελεί τη μοναδική διορθωτική τροποποίηση συνθήκης υπέρ ηττημένης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χώρας.

Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Βουλγαρία αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν τους επαχθείς όρους των Συνθηκών των Βερσαλιών, του Τριανόν και του Νεϊγί.

Σε πλήρη αντίστιξη, η Τουρκία του Κεμάλ πέτυχε την ακύρωση των πιο επαχθών όρων της Συνθήκης των Σεβρών του 1920 και επιπλέον συνέχισε να διεκδικεί μέχρι το 1926 την περιοχή της Μοσούλης, το σημερινό Βόρειο Ιράκ.

Η επιτυχής αντίσταση του Κεμάλ στη Συνθήκη των Σεβρών, που επικυρώθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, πρόβαλλε στη Γερμανία σαν παράδειγμα προς μίμηση από όλους όσοι πίστευαν ότι υπήρχε περιθώριο διόρθωσης υπέρ του Βερολίνου της Συνθήκης των Βερσαλιών.

Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση Αγκυρας, ήταν συχνά ο πρωτοσέλιδος τίτλος πολλών γερμανικών εφημερίδων στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Το τέχνασμα του Ερντογάν έχει τη δική του λογική: Αν η Συνθήκη της Λωζάννης είναι πράξη εθνικής μειοδοσίας, τότε προφανώς το ίδιο ισχύει για τις μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ που ακολούθησαν και που απέκοψαν τη Νέα Τουρκία από την οθωμανική και ισλαμική παράδοση και συνέχεια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Αγια-Σοφιά και η Λωζάννη μπορούν να συναποτελέσουν μια πλειοψηφική δυναμική που όχι μόνο θα απορροφήσει το κόστος της οικονομικής κρίσης αλλά θα διασφαλίσει τη νίκη Ερντογάν σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)