to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 30.07.2020

Διεθνή

Δεύτερο κύμα κορωνοϊού: Ξεπέρασαν τους 150.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Πάνω από 4,41 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ με βάση την καταμέτρηση της Ιατρικής σχολής του John Hopkins.


Με 150.500 νεκρούς συνολικά, αριθμό ίσο με ολόκληρο τον πληθυσμό στην πόλη Σαβάνα (Τζόρτζια), οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από τη Βραζιλία (90.134 θάνατοι), το Ηνωμένο Βασίλειο (45.878), το Μεξικό (45.361) και την Ιταλία (35.123) στην πρώτη πεντάδα της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης των χωρών που θρηνούν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα συνολικά 4.339,997 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 59.862 κρουσμάτων από την προηγούμενη καταμέτρησή τους, και ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1.194 για να ανέλθει σε 148.866. Τις προηγούμενες 24 ώρες, κόπηκε πρόωρα το νήμα της ζωής άλλων 1.267 ανθρώπων - αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τον απολογισμό της προηγουμένης που πλησίασε τους 1.600 νεκρούς και συνιστά το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι μηνών.

Ανησυχία για τη Φλόριντα

Η Φλόριντα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Κατέγραψε χθες Τετάρτη 216 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ρεκόρ στην τουριστική αυτή πολιτεία, αντιμέτωπη με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ και ανεπάρκειες στην ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Συνολικά έχει διαγνωστεί επισήμως η μόλυνση 451.423 ανθρώπων στη Φλόριντα, πολιτεία με πληθυσμό 21 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πυροβόλησε γιατί δεν φορούσαν μάσκα

Άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία στη Φλόριντα διότι χρησιμοποίησε πιστόλι τη Δευτέρα μέσα σε ξενοδοχείο στην παραλία του Μαϊάμι, αφού νωρίτερα καταφέρθηκε εναντίον μιας μητέρας και του γιου της διότι δεν εφάρμοζαν αρκετά πιστά για τα γούστα του τη σύσταση των υγειονομικών αρχών να τηρείται κοινωνική απόσταση. Η Βερόνικα Πένια, και ο γιος της, που είχαν πάει στο Μαϊάμι για τουρισμό από την πολιτεία του Νέου Μεξικού, αγνόησαν τον άνδρα. Κάθισαν σε καναπέ γυρίζοντάς του την πλάτη. Ακολούθησαν πυροβολισμοί στην αίθουσα του ξενοδοχείου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Το συμβάν προδίδει την ατμόσφαιρα αυξανόμενης έντασης στη Φλόριντα, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ: πλέον έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ο ένας κάτοικός της στους πενήντα. Άλλος άνδρας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα διότι έβγαλε πιστόλι και σημάδεψε πρόσωπο που απαίτησε να φορέσει μάσκα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Wal-Mart.

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 90.000 οι νεκροί

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν άλλοι 1.595 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους απο 90.000. Η Βραζιλία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. Έφθασε χθες τους 90.134 νεκρούς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χτές ανήλθαν σε 69.074, σύμφωνα με το υπουργείο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 2.552.265.

Ακόμα χειρότερα, τα επίσημα δεδομένα, επισημαίνουν αρκετοί επιστήμονες, υποτιμούν πολύ το εύρος της πανδημίας στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι αρχές δεν κάνουν συγκριτικά παρά ελάχιστα τεστ. Τα στοιχεία είναι τόσο υψηλά διότι η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, είχε αναβάλει για χθες τη συμπερίληψη προχθεσινών στατιστικών που δεν είχε μπορέσει να εντάξει την προηγουμένη στις εθνικές εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Μεξικό: 485 θάνατοι και 5.752 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 485 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.752 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων να φθάνει πλέον τους 45.361 νεκρούς επί συνόλου 408.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών οι οποίες θρηνούν τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας. Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει εξάλλου πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνει επίσημα, με δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επαρκή αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων.

Ινδία: Για πρώτη φορά ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 50.000

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 50.000 νέα ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά, λόγω της αύξησης των μολύνσεων στις μη αστικές περιοχές σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση χαλαρώνει περαιτέρω τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και το εμπόριο.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 52.123 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών υγείας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φθάνει σχεδόν το 1,6 εκατομμύριο.

Το ίδιο διάστημα, 775 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να πλησιάζει τους 35.000 –που αν και είναι χαμηλός συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, δεν εμφανίζει ιδιαίτερες τάσεις επιβράδυνσης.

Ενώ οι μεγάλες πόλεις, όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι, καταγράφουν επιβράδυνση στον αριθμό των κρουσμάτων, τα περιστατικά στις αγροτικές περιοχές συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς που φοβούνται ότι το αδύναμο υγειονομικό σύστημα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει.

Η Ινδία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Έχει περίπου 20 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από την Κίνα, η οποία έχει ανάλογο μέγεθος πληθυσμού και η όποια είναι η χώρα όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους.

Γαλλία: Σχεδόν 1.400 τα νέα κρούσματα, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση τον τελευταίο μήνα

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 1.392 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού -- η υψηλότερη ημερήσια αύξηση τον τελευταίο και πλέον μήνα-- τα οποία αυξάνουν σε 185.196 τον συνολικό τους αριθμό. Υπάρχουν επίσης 15 νέοι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια -- αριθμός υψηλότερος από τη μέση ημερήσια αύξηση των εννέα που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα -- οι οποίοι αυξάνουν σε 30.238 τον συνολικό τους αριθμό.

Το Λονδίνο ανησυχεί για το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν θα διστάσει να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για τη διασφάλιση της υγείας των Βρετανών. “Ανησυχώ για ένα δεύτερο κύμα. Πιστεύω ότι βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα να ξεκινά στην Ευρώπη και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εμποδίσουμε να φτάσει σε αυτές τις ακτές και να το αντιμετωπίσουμε”, τόνισε ο Χάνκοκ σε συνέντευξή του στο Sky News.

“Ανησυχούμε πολύ για το δεύτερο κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Ισπανία (…) αλλά και άλλες χώρες στις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων (της covid-19). Και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ασφαλή αυτή τη χώρα”, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός. Η Βρετανία επανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα την καραντίνα των 14 ημερών για όσους φτάνουν στη χώρα από την Ισπανία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες προτιμούν οι Βρετανοί τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές όπως η Γαλλία, εξακολουθούν να εξαιρούνται από το μέτρο αυτό, όμως τα πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν καθώς και σε αυτές παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ρωσία: Η Μόσχα ελπίζει να αρχίσει τη βιομηχανική παραγωγή ενός εμβολίου τον Σεπτέμβριο

Η Ρωσία κατέγραψε 5.509 νέα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 834.499, αριθμός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε κρούσματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, 129 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από την covid-19. Με τους θανάτους αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 13.802. Η Ρωσία ελπίζει να αρχίσει τη βιομηχανική παραγωγή δύο εμβολίων κατά του κορονοϊού αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα. Δύο εμβόλια που σχεδίασαν ερευνητές ρωσικών κρατικών κέντρων "είναι σήμερα τα πιο πολλά υποσχόμενα", δήλωσε η Γκολίκοβα, κατά τη διάρκεια συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την πανδημία Covid-19.

Το πρώτο αναπτύσσεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κέντρο επιδημιολογικών και μικροβιολογικών Ερευνών Nikolay Gamaleya. Δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους, σύμφωνα με την Γκολίκοβα. "Η έναρξη της βιομηχανικής του παραγωγής προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2020", έπειτα από μια πιστοποίηση και επιπλέον κλινικές δοκιμές σε 1.600 ανθρώπους, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος.

Το δεύτερο εμβόλιο σχεδιάστηκε στο κρατικό Κέντρο Ερευνών Vektor (στη Σιβηρία) και αποτελεί αντικείμενο κλινικών δοκιμών που αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο πριν από μια πιστοποίηση τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την Γκολίκοβα. Οι πρώτες δόσεις μπορεί να παραχθούν "τον Οκτώβριο του 2020", πρόσθεσε. Δυτικοί ερευνητές εξέφρασαν ωστόσο την ανησυχία τους απέναντι στην ταχύτητα της ανάπτυξης των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας ότι οι Ρώσοι ειδικοί μπορεί να παραλείψουν ορισμένα στάδια για να επιταχύνουν το έργο τους υπό την πίεση των αρχών. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)