to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η FRONTEX εκθέτει ξανά την Ελλάδα

Εικόνες από το σύστημα εναέριας επιτήρησης απεικονίζουν ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές


Υποπτο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο έχει καταγράψει το σύστημα εναέριας επιτήρησης της FRONTEX, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού Φαμπρίς Λετζέρι. Το οπτικό υλικό που καταγράφηκε από τα εναέρια μέσα της FRONTEX απεικονίζει ανθρώπους να μετεπιβιβάζονται από σκάφος σε φουσκωτή βάρκα και στη συνέχεια να διασώζονται από τις τουρκικές αρχές.

Οπως σημειώνει ο κ. Λετζέρι, στις 24 Ιουλίου σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, ο οργανισμός προχώρησε στη σύνταξη Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού και την έθεσε υπόψη των ελληνικών αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν ότι ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα.

Δεν έχουν γίνει γνωστά το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας των ελληνικών αρχών ούτε η ημερομηνία που σημειώθηκε το περιστατικό ή άλλες λεπτομέρειες. Η απάντηση του επικεφαλής της FRONTEX αποτελεί τουλάχιστον την τρίτη δημόσια αναφορά του σε παράνομη επιχείρηση αποτροπής ή επαναπροώθησης στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες από τις ελληνικές αρχές.

Η απάντηση εκθέτει σοβαρά τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη όπως και το αρχηγείο του Λιμενικού, που όχι μόνο δεν έχουν ενημερώσει σχετικά με τα καταγραμμένα στοιχεία, την αναφορά της FRONTEX και την πορεία της έρευνας, αλλά και αρνούνται επίμονα ότι γίνονται παρόμοιες παράνομες επιχειρήσεις, αποδίδοντας τα συντριπτικά στοιχεία που δημοσιεύονται στον διεθνή και ελληνικό τύπο, ανάμεσά τους στην «Εφ.Συν.», σε δήθεν ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας.

Ο ρόλος της FRONTEX

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα ερωτήματα ευρωβουλευτών, της διεθνούς κοινότητας και του Τύπου για τον ρόλο της FRONTEX σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσιοποίησε βίντεο των τουρκικών αρχών από τις 8 Ιουνίου 2020, όπου απεικονίζεται σκάφος του ελληνικού λιμενικού να αφαιρεί τη μηχανή βάρκας προσφύγων και στη συνέχεια να τους επαναπροωθεί ανοιχτά του Τσανάκαλε, ενώ παρόν στο περιστατικό βρίσκεται σκάφος της FRONTEX, το οποίο δεν παρεμβαίνει ούτε προχωρά σε επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με το βίντεο, στο σημείο παρευρίσκεται και γερμανικό σκάφος της νατοϊκής δύναμης που περιπολεί στο Αιγαίο από το 2016, λίγο πριν από την υπογραφή της διαβόητης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

«Μια Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού δημιουργήθηκε βασισμένη στο οπτικό υλικό που κατέγραψε η εναέρια επιτήρηση, κατά το οποίο άνθρωποι μετεπιβιβάζονταν σε φουσκωτή βάρκα από σκάφος και αργότερα διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Σε συνέχεια αυτής της Αναφοράς Σοβαρού Περιστατικού, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το περιστατικό», σημειώνει ο κ. Λετζέρι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ.

Σε ερώτηση αν έχει δείξει ανησυχία ή αν έχει αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι παράνομες πρακτικές των επαναπροωθήσεων και των παράνομων μαζικών απελάσεων στην Τουρκία, ο κ. Λετζέρι διευκρινίζει ότι ειδοποίησε ο ίδιος το Ελληνικό Λιμενικό για περιστατικό που σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι ενημερώθηκε πως ξεκίνησε εσωτερική έρευνα αλλά δεν είναι σε θέση να τη σχολιάσει.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις 6 Ιουλίου, ο κ. Λετζέρι είχε παραδεχτεί ότι το ελληνικό Λιμενικό είχε δώσει εντολή σε σκάφος της Δανίας που συμμετείχε στην αποστολή της FRONTEX να μην επιβιβάσει διασωθέντες, αλλά να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. Σημείωσε ότι ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από την Ελλάδα αλλά πήρε την απάντηση «ότι έγινε παρανόηση, κάποιος δεν κατάλαβε καλά την εντολή!» («Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...», Eφ.Συν., 7/7/2020)

Στις αρχές Ιουνίου, σε συνεδρίαση ομάδας εργασίας των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο κ. Λετζέρι είχε επίσης επιβεβαιώσει περιστατικά επαπροώθησης στο Αιγαίο και είχε υποδείξει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τα αρνούνται («Αδειασμα της Ελλάδας από Frontex», Εφ.Συν., 4/6/2020).

Ερώτηση και από ευρωβουλευτή του ΕΛΚ για επαναπροωθήσεις

 Στην πληθώρα ερωτήσεων και αντιδράσεων ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) για τις παράνομες επιχειρήσεις των ελληνικών αρχών στα σύνορα, προστίθεται τώρα και η φωνή του Βέλγου ευρωβουλευτή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πασκάλ Αριμόντ. Πρόκειται βέβαια για την ευρωομάδα στην οποία ανήκει η Ν.Δ. Εξού και η ερώτηση του κ. Αριμόντ έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδίως από τη στιγμή που υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και άλλοι, φροντίζουν να στοχοποιούν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το στραπάτσο που έχει υποστεί διεθνώς η ακροδεξιάς κοπής συνοριακή πολιτική της κυβέρνησης στον Εβρο και στο Αιγαίο από τον Μάρτιο και μετά.

«Ενα κλιμακούμενο κύμα από κατηγορίες κατά της Ελλάδας αναδεικνύεται μέσα από ανακοινώσεις και αναφορές οργανώσεων πως η χώρα πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, το ελληνικό Λιμενικό επιστρέφει στα ανοιχτά βάρκες με πρόσφυγες ή τους επιβιβάζει σε διασωστικές σχεδίες. Η Υπατη Αρμοστεία έχει ήδη ζητήσει από την Αθήνα να ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές. Η Επιτροπή έχει διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και τους έχει θέσει ενώπιον της ελληνικής κυβέρνησης; Τι κάνει για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο;» ρωτά ο κ. Αριμόντ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)