to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 29.07.2020

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Ανασχηματισμός με σφραγίδα... Πισσαρίδη

Εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες θα στελεχώσουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας - Ετοιμάζεται υπουργοποίηση μελών της επιτροπής Πισσαρίδη, υπό τον Θ. Σκυλακάκη. Ακούγονται Βέττας και Τσακλόγλου


Επανέρχεται στο προσκήνιο το... σίριαλ του ανασχηματισμού, μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το σενάριο της διενέργειας των “διορθωτικών αλλαγών” τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές. Δεν αποκλείεται ωστόσο η αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος να επισπευστεί, από τη στιγμή που την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ωστόσο ότι «το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με την υφιστάμενη σύνθεση». Υπ' αυτό το πρίσμα, υποχωρεί η προοπτική της πραγματοποίησης του ανασχηματισμού στις αρχές του φθινοπώρου, χωρίς ωστόσο να έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό η εισήγηση ορισμένων συμβούλων του για “παρεμβάσεις’’ πριν την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (5-6 Σεπτεμβρίου).

Νεοφιλελεύθερη σημαία

Το κυβερνητικό επιτελείο συνδυάζει τον ανασχηματισμό με τη στόχευση της “αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου” αλλά και της “απορρόφησης των 40 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα μας από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο”. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση θα πορευτεί με “σημαία” το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη που διατηρεί ακόμα στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου. Υπ' αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να... αξιοποιήσει εμβληματικά στελέχη του νεοφιλελεύθερου πολιτικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Το περίγραμμα, άλλωστε, του σχεδίου των “σοφών” της ελληνικής οικονομίας συνιστά ευθεία βολή στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική επικουρική ασφάλιση, ενώ παραλείπει οτιδήποτε σχετίζεται με το εργασιακό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, κομβική παρέμβαση στην κυβερνητική αρχιτεκτονική αναμένεται να αποτελέσει η δημιουργία μιας δομής εντός του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον -προερχόμενο από τη “Δράση”- Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Αποδυνάμωση Σταϊκούρα - Γεωργιάδη

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι βρίσκεται στα... σκαριά η “υπουργοποίηση” μελών της Επιτροπής Πισσαρίδη, που στελεχώνεται από καθηγητές που εισηγήθηκαν ή ύμνησαν τα δρακόντεια μέτρα των πρώτων δύο Μνημονίων! Ήδη “κυκλοφόρησαν” στη δημοσιογραφική αγορά τα ονόματα των Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή ΙΟΒΕ, και Πάνου Τσακλόγλου, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Εκ των πραγμάτων, ο ρόλος των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χρήστου Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη (αμφότεροι θεωρούνται αμετακίνητοι), αποδυναμώνεται, από τη στιγμή που τα χαρτοφυλάκιά τους μένουν μακριά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα...

Λιβανός αντί Πέτσα;

Επιπλέον, διατηρείται το σενάριο της μετακίνησης του Στέλιου Πέτσα στο υπουργείο Εργασίας. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε αξιώσει την παραμονή του Γιάννη Βρούτση όταν ακύρωσε, πριν σαράντα ημέρες, τις δρομολογημένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει διακινηθεί το όνομα του Σπήλιου Λιβανού, που μόλις χθες ανέδειξε τη... σημασία για τον ελληνικό τουρισμό που είχε η κίνηση του πρωθυπουργού να δώσει το ελληνικό διαβατήριο στον Τομ Χανκς!

"Άρωμα γυναίκας"

Σημειώνεται ότι σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντίθετα, αναμένεται η αναβάθμιση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι “οι επικείμενες αλλαγές, όποτε κι αν γίνουν, θα έχουν έντονο άρωμα γυναίκας”. Μεταξύ άλλων ακούγονται τα ονόματα της Όλγας Κεφαλογιάννη, της Άννας Καραμανλή και της Έλενας Ράπτη.

Οι... "ήσυχοι"...

Τέλος, “αλώβητοι” στο πόστο τους θα πρέπει να θεωρούνται οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)