to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:03 | 30.07.2020

Οικονομία

Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - Ούτε λέξη από Μητσοτάκη για την πρώτη κατοικία

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι, το Κίνημα Αλλαγής παρών, το ΚΚΕ όχι, η Ελληνική Λύση παρών και το ΜέΡΑ25 όχι


Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης 29/7/20 από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι, το Κίνημα Αλλαγής παρών, το ΚΚΕ όχι, η Ελληνική Λύση παρών και το ΜέΡΑ25 όχι.

Στην τροπολογία (εξαπάτησης) για να αναδρομικά στους συνταξιούχους, ναι ψήφισαν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση, όχι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε παρών.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζει απόψε η Βουλή περιλαμβάνει παρεμβάσεις φορολογικής ελάφρυνσης αλλά και διατάξεις που αντιμετωπίζουν παθογένειες, διαμορφώνουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για την άσκηση της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος που πρόσθεσε ότι μετά από πολλά χρόνια που είχε διαρραγεί το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες, πλέον αποκαθίσταται.

Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους, μέσα στο 2020, τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται, είπε επίσης ο κ. Βεσυρόπουλος που πρόσθεσε ότι μετά το φορολογικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσουν άλλες παρεμβάσεις, θα προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα με την αξιοποίηση των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι κρίσιμο. Το 2015 διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έθετε στόχους και ορόσημα. Ήταν μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας. Το 2015-2019 αναμορφώθηκε η νομοθεσία. Παρά το καθεστώς στενής επιτήρησης. Είχαμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για αδύναμους. Δεν απέδωσε η πλατφόρμα όσα περιμέναμε, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα απ’ όταν αναλάβατε. Εκσυγχρονίστηκε το πτωχευτικό δίκαιο» σημείωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, τόνισε: «Εσείς δώσατε αμνηστία σε τραπεζικά στελέχη και κρίθηκε αντισυνταγματική. Εσείς ετοιμάζεστε να βάλετε την οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμισή σας δεν είναι πλαίσιο προστασίας. 31 Ιουλίου τελειώνει η προστασία. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα περάσει την “γέφυρα”. Θα περάσει από κάτω. Είναι για λίγους οφειλέτες. Θα είναι ελάχιστοι για 9 μόνο μήνες. Απαιτεί παραίτηση του οφειλέτη από τα υπάρχοντα εργαλεία. Είναι συνειδητό σχέδιο. Ανοίξατε το δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική για την κοινωνία, με χιλιάδες πλειστηριασμούς. Μπαίνουμε εκ νέου σε βαθιά ύφεση, με μεγάλη ανεργία και μείωση εισοδήματος των. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτές τις προθέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι υπάρχει μεν απαίτηση από τους δανειστές για πλειστηριασμούς, αλλά, όπως είπε,  «δεν είμαστε πια σε μνημόνιο». «Υποχρέωση είναι να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και τους αδύναμους. Καταθέτουμε τροπολογία για αποφυγή χιλιάδων πλειστηριασμών. Νέο πλαίσιο με λύσεις και ανακούφιση για δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πλαίσιο που θα επεκτείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και θα προεκτείνει την προστασία. Δάνεια που κοκκίνισαν μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Αύξηση προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια. Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών» τόνισε.

«Αλλιώς θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει» είπε στον πρωθυπουργό.

Εξαπέλυσε βέλη και κατά των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, πιέζουν ενώ δεν παίζουν τον ρόλο τους στην οικονομία. «Δάνεια παίρνουν μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνεια. Πήραν τα χρήματα για να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους όχι αυτούς που έχουν ανάγκη.Να αποφασίσετε με ποιον είστε, με τις τράπεζες ή με την κοινωνία» κατέληξε.

Κατά τη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η απόφαση των δικαστηρίων δεν αφορά το ποσό του 1, 4 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αφορά ένα ποσό που, αν δεν κάνω λάθος, είναι 3,9 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, ουσιαστικά, έρχεστε σήμερα στην αίθουσα και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές σας, εξαγγέλλετε, ανακοινώνετε κούρεμα σε αυτά που έχουν να παίρνουν και δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι συνταξιούχοι, κούρεμα πάνω από 60%.

Τα 2,5 δισεκατομμύρια, για να πάμε από το 1,4 στο 3,9, τι θα γίνουν, κύριε Μητσοτάκη; Τι θα γίνουν, επαναλαμβάνω; Και αφήστε τα αυτά τώρα ότι μόνο οι προσφεύγοντες είχαν δικαίωμα, διότι και εμείς βρεθήκαμε σε μια θέση και μάλιστα, υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες, υπό συνθήκες πολύ αυστηρής δημοσιονομικής επιτροπείας και με στόχο κάθε χρόνο, με το πιστόλι στον κρόταφο, να φτάνουμε στο 3,5%. Και τα δώσαμε τα ειδικά μισθολόγια.

Εσείς έρχεστε εδώ και στην ουσία ανακοινώνετε κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Θα ήθελα, πραγματικά, μία απάντηση σε αυτό. Μία απάντηση. Διότι θα μπορούσατε να πείτε ότι θα πάρουν φέτος μόνο την κύρια σύνταξη και τα επικουρικά και τα δώρα σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία, που θα υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα. Δεν είπατε αυτό. Ουσιαστικά, μιλήσατε για κούρεμα».

Σιωπή Κυρ. Μητσοτάκη για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ότι οι δύο παρατάσεις που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ είχαν μειωμένη συμμετοχή. «Οι αιτήσεις για ένταξη έφτασαν μόλις στις 5.000» υποστήριξε.

Παράλληλα στάθηκε υπέρ των απευθείας διακανονισμών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. «Το πρόγραμμα Γέφυρα αποβλέπει στην αποκατάσταση ενός οριστικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας» αρκέστηκε να σημειώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Άσφαιρα πυρά Σταϊκούρα κατά Τσακαλώτου

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσακαλώτος κατήργησαν την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του νωρίτερα στην Ολομέλεια. Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά τη διάρκεια της οποίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Καμία υποχρέωση δεν αναλάβαμε να μην υπάρξει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η μόνη υποχρέωση που αναλάβαμε ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα οριστικό σχέδιο. Πόσο μάλλον που μετά τον Covid 19 έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών, επιχειρήσεων υπερχρεωμένων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε αναλάβει, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Οπότε ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός του δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία, και αυτό είναι άποψη», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Απορώ, με το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα. Αφήστε δε για τους πλειστηριασμούς. Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017 ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλοί, για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους; Τον ενημερώσατε τον κ. Τσίπρα; Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών και κάνετε μαθήματα στην κυβέρνηση;», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Αναφορικά με την στοχοποίηση του Ευλείδη Τσακαλώτου ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Έχετε μια ιδιαίτερη προτίμηση, φαίνεται, μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και κάθε λίγο και λιγάκι δημιουργείτε θέμα γιατί δεν υπέγραψε, γιατί δεν είναι στην αίθουσα κ.λπ. Κύριε Μητσοτάκη, ακούστε τώρα, εγώ θα μιλήσω επί της ουσίας, γιατί δεν μου αρέσει το πολιτικό κουτσομπολιό.

Μου είπατε ότι υπογράψαμε δεσμεύσεις που αφορούσαν το τέλος του 2019. Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Δεν το κρύβουμε. Ξέρετε, όταν υπογράφει ένας υπουργός Οικονομικών, ό,τι υπογράφει ο κ. Σταϊκούρας, το υπογράφετε και εσείς ταυτόχρονα. Δεν είναι άλλο ο υπουργός της κυβέρνησης και άλλος ο πρωθυπουργός. Είναι προφανές. Μη μας λέτε το αυτονόητο. Να αντικαταστήσουμε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είχαμε υποχρέωση μέχρι τέλους του 2019. Θα το αντικαθιστούσαμε με ένα πλαίσιο το οποίο θα έδινε παράταση ζωής και κυρίως, στην πράξη, θα προστάτευε την πρώτη κατοικία και ιδίως τη λαϊκή κατοικία των φτωχών, των αδύναμων συμπολιτών μας. Αυτό ήταν το σχέδιο μας.

Άρα, σε αυτό που πρέπει να δώσετε απάντηση εσείς σήμερα είναι με τι αντικαθιστάτε αυτό το πλαίσιο. Το αντικαθιστάτε, δυστυχώς, με μία “Γέφυρα”, η οποία δεν συνδέει τίποτα. Με μία “Γέφυρα” η οποία είναι ετοιμόρροπη και όποιος πατήσει πάνω σε αυτή τη “Γέφυρα”, δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο νερό. Και επειδή είναι εφιαλτική η προοπτική και η πιθανότητα -εκτιμήσεις είναι, δεν τις υιοθετώ πλήρως, αλλά μιλάνε ακόμα και για πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα- πιστεύετε εσείς ότι υπάρχει η δυνατότητα, η φέρουσα ικανότητα της ελληνικής κοινωνίας αυτό να το αντέξει;

Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω, αφήστε το τι κάναμε εμείς και τι υπογράψαμε εμείς.

Σας φέρνουμε μία πρόταση νόμου πάρα πολύ συγκεκριμένη, μία τροπολογία. Δώστε τη δυνατότητα να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και κυρίως -για τις λαϊκές γειτονιές- η λαϊκή κατοικία των αδύναμων ανθρώπων. Αν αυτό δεν συμβεί, θα έχετε ακέραια την πολιτική ευθύνη».

Ευκλ. Τσακαλώτος: Προστασία κύριας κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ Vs Προστασία κύριας κατοικίας με ΝΔ

«Ο κ. Μητσοτάκης με κατηγόρησε σήμερα στη βουλή ψευδώς ότι έχω δεσμευτεί σε κατάργηση της πρώτης κατοικίας», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την τοποθέτησή του. Και το έκανε διαβάζοντας αποσπασματικά κείμενο του Eurogroup, εμπνευσμένος από τις χειρότερες στιγμές της μονταζιέρας του κ. Μουρούτη. Όπως αποσπασματικά διάβασε στην συνέχεια και ο κ. Σταϊκούρας κομμάτια από διάφορες παλιότερες τοποθετήσεις μου».

Στη συνέχεια παρέθεσε αυτά που έλεγαν τα κείμενα της Ενισχυμένης Εποπτείας επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ και επί ημερών ΝΔ:

«Ιούνιος 2019 - Προστασία πρώτης κατοικίας με ΣΥΡΙΖΑ: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους προσεχείς μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας. [σημ. πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους]» σελ. 45.


Καμία δέσμευση για κατάργηση της προστασίας ξεκάθαρη δέσμευση για ολιστικό πλαίσιο. Άρα η δικιά μας παρέμβαση ήταν μια πραγματική γέφυρα όπου στην άλλη όχθη του ποταμού θα συνέχιζε να υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας.

Νοέμβριος 2019- Προστασία πρώτης κατοικίας με ΝΔ: «Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίζεται η ελεύθερη επιβολή όλων των εξασφαλίσεων, (σημ. εννοεί πλειστηριασμούς) συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.» σελ. 20-21

Μάιος 2020 -Προστασία πρώτης κατοικίας με ακόμη περισσότερη ΝΔ: «Το σχέδιο κώδικα περιέχει επίσης πρόταση για σχέδιο πώλησης και εκμίσθωσης, σύμφωνα με το οποίο η κύρια κατοικία των επιλέξιμων δανειοληπτών θα μπορούσε να αγοραστεί από κρατική οντότητα και να εκμισθωθεί στον οφειλέτη, με δυνατότητα επαναγοράς, ενώ οι ευάλωτοι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα δικαιούνται επιδότηση για το ενοίκιο του μισθωμένου ακινήτου.» σελ. 111 (Δηλαδή κάποιοι θα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου για το πρώην σπίτι τους)».

Δείτε ζωντανά την συζήτηση στη Βουλή:

«Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ και του πρωθυπουργού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. «Ο διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών, πτώχευσης των φυσικών και των νομικών προσώπων και ταυτόχρονης απαλλαγής τους από χρέη, έχει ανοίξει. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα νέο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών και νομικών προσώπων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι συνεπής, όχι μόνο σε βασικές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και στην αυτονόητη υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος δικαίου», είπε ο κ. Τσιάρας. Δείτε στο τέλος του παρόντος θέματος, πιο αναλυτικά τα σημεία παρέμβασης του νομοσχεδίου.

 

Κούρεμα έως 60% στα αναδρομικά

Εφάπαξ και εντός του 2020 θα δοθούν τελικά μέρος των αναδρομικών που οφείλονται, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, σε όλους τους συνταξιούχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση αυτή έρχεται μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών στις διαρροές, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, βλ. χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, οι οποίες ήθελαν τμηματικές πληρωμές και κούρεμα (βλ. παρακάτω).

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασή του στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 2.5 εκατ. συνταξιούχους. Μιλάμε για 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που όμως επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην απόφαση του ΣτΕ η οποία αναφέρει ρητά πως τα αναδρομικά οφείλονται για τις αντισυνταγματικες περικοπες Βρούτση (2012) σε κύριες, επικουρικές και δώρα.

Τι κρύβει η τροπολογία της κυβέρνησης για τα αναδρομικά

Νέα ανατροπή, προς το δυσμενέστερο, επιχειρεί να φέρει η τροπολογία για τα αναδρομικά. Όπως τονίζεται με την πληρωμή των ποσών για τις κύριες συντάξεις, χάνονται τα ποσά για δώρα και επικουρικές, ενώ το εφάπαξ ποσό δεν είναι 1,4 δισ. ευρώ αλλά 900 εκατ. ευρώ.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων και όπως φαίνεται κρύβει δύο σημαντικά ζητήματα.

Πρώτο με την τροπολογία αποκαλύπτεται ότι το ποσό είναι στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον με την ίδια τροπολογία επιχειρείται να μπει τέλος στις όποιες διεκδικήσεις είχαν κερδίσει οι συνταξιούχοι για τα δώρα και τις επικουρικές, καθώς τονίζεται ότι με την καταβολή των 900 εκατ. ευρώ για τις κύριες, αποσβαίνονται και τα ποσά για δώρα και επικουρικές!

Ειδικότερα, χάνουν το δικαίωμα να προσφύγουν όσοι συνταξιούχοι δεν το έχουν κάνει για να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Πάρα το γεγονός ότι η τροπολογία δεν περιλαμβάνει καταβολή αναδρομικών επικουρικών συντάξεων και δώρα σε 2,5 εκ. συνταξιούχους δεν τους επιτρέπει και να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν καθώς όπως αναφέρεται στην τροπολογία το δικαίωμα χάνεται και η αξίωση παραμένει μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι που περίμεναν ότι θα λάβουν αναδρομικά κύριας, επικουρικής σύνταξης και δώρων θα αναγκαστούν να αρκεστούν στα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξής τους.

Έφη Αχτσιόγλου: Κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων

Για μια «πρωτοφανή, αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης και για μια κατάφωρα άδικη ενέργεια εις βάρος των δικαιωμάτων των συνταξιούχων», κάνει λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αναδρομικά 1,4 δισ., ενώ το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται στους συνταξιούχους είναι 3,9 δισ. Είπε ότι θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ξεκάθαρα ότι οι αντισυνταγματικές περικοπές που έκανε ο κ. Βρούτσης αφορούν τόσο τις επικουρικές συντάξεις όσο και τα δώρα», τονίζει.

Δ. Κουτσούμπας για αναδρομικά: Κλοπή μέσα από το πορτοφόλι των συνταξιούχων

Να μην αποδεχθούν την «κλοπή της σκληρής δουλειάς και των εισφορών τους» καλεί τους συνταξιούχους και συνολικά τους ασφαλισμένους ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την κυβερνητική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών.

«Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτή την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός», αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «με το “έτσι θέλω” δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. που εκδίκασε το ΣτΕ, κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Κι αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία»

Τροπολογία 69 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, τροπολογία για την επέκταση αλλά και συγκεκριμενοποίηση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Με την προτεινόμενη τροπολογία διευρύνεται το πλαίσιο του νόμου ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μια επικοινωνιακή φούσκα αναπτυξιακής προσδοκίας από τη ΝΔ»

«Πρόκειται για ένα κακό νομοσχέδιο, χωρίς συνοχή και με έντονη την απουσία κάθε αναπτυξιακής προοπτικής, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια επικοινωνιακή φούσκα αναπτυξιακής προσδοκίας» αναφέρει σε δήλωσή του για το ν/σ των φορολογικών παρεμβάσεων του Υπ. Οικονομικών που συζητείται σήμερα Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.                                                                                                               

Το ν/σ «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις» είναι ένα ν/σ χωρίς συνοχή, παράδειγμα κακής νομοθέτησης προς αποφυγή, που χαρακτηρίζει την γενικότερη τακτική του πανάκριβου «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη, αφού:

  • Δεν λαμβάνει υπόψιν του τις άκρως δυσοίωνες εκτιμήσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η έκθεσή του Ο.Ο.Σ.Α. προβλέπει ύφεση στο 8% του ΑΕΠ στο βασικό και 9,8 % στο δυσμενές σενάριο, με παράλληλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας μέχρι και πάνω από 20%.
  • Δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της Ελληνικής οικονομίας που επιβάλλει να υπάρχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος ορίζοντας και σαφείς στόχοι για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
  • Οι διατάξεις του συγκεκριμένου ν/σ δεν έχουν καμία συνοχή και δεν οδηγούν σε συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η «ιδέα» της Κυβέρνησης της ΝΔ ότι η ανάπτυξη θα έρθει με την αυτοτελή φορολόγηση των κεφαλαίων του εξωτερικού με συντελεστή 7 %, την ευνοϊκότερη φορολόγηση 15% της δωρεάν διάθεσης μετοχών που δίνονται ως κίνητρο σε εργαζομένους, μετόχους και εταίρους, την ευνοϊκότερη φορολόγηση καλοπληρωμένων προπονητών, την απαλλαγή από το φόρο δωρεάς των δωρεών κινητών περιουσιακών στοιχείων που έχουν αποκτηθεί στην αλλοδαπή, αλλά και την ευνοϊκότερη, αλλά όχι αντίστοιχα την απαλλαγή της δωρεάς και γονικής παροχής χρηματικών ποσών για αγορά πρώτης κατοικίας, είναι απολύτως εσφαλμένη. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αφού:
  • Εισάγει ρύθμιση  μείωσης προκαταβολής φόρου, ωστόσο αυτή δεν είναι μόνιμη. Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μόνιμη μείωση της προκαταβολής του φόρου.
  • Στο Κεφάλαιο Γ’ του Τρίτου Μέρους του σ/ν για τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία των δανειοληπτών, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προστασία της πρώτης κατοικίας. Μια προστασία της κύριας κατοικίας από αναγκαστική ρευστοποίηση η οποία λήγει σε λίγες μέρες, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να υπάρχει προστασία έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Η Κυβέρνηση συνεχίζει στο πνεύμα του άριστου «επιτελικού» κράτους να προωθεί οργανωτικές ρυθμίσεις για αποσπάσεις υπαλλήλων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και αλλάζει, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, την ισχύ του Πίνακα Κατάταξης των επιτυχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού του ΝΣΚ ως 30 Σεπτεμβρίου 2020 ενώ, με Κ.Υ.Α. τον Μάρτιο 2020 είχε ορίσει ως ημερομηνία ισχύς του πίνακα την 12η Απριλίου 2021. Εξακολουθεί με αυτόν τον τρόπο να προσπαθεί να «τακτοποιήσει» τα «δικά της παιδιά», παρά το ότι, αποδεδειγμένα πλέον, αυτό το «άριστο επιτελικό κράτος» δεν είναι σε θέση να δράσει εγκαίρως, μελετημένα και στοχευμένα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, και πόσο μάλλον για να φέρει την ανάπτυξη που δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους αλλά όλους.

Τα σημεία του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ)2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις» εισάγονται διατάξεις που περιλαμβάνουν:

  1. Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, αφ' ενός, με την παροχή φορολογικών κινήτρων και στοχευμένων φορολογικών απαλλαγών, και αφ' ετέρου με την εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών.
  2. Σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον των δικαστηρίων φορολογικών διαφορών.
  3. Παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ.
  4. Το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που παρέχει υποστήριξη, μέσω της συνεισφοράς του Δημοσίου, για την αποπληρωμή δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις του κορωνοϊού.
  5. Το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.
  6. Ρυθμίσεις για την παροχή της εγγύησης του Δημοσίου προς όργανα και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  7. Οργανωτικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις, που, μεταξύ άλλων, αφορούν δημοσιονομικές ρυθμίσεις, την υποστήριξη της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την επίλυση θεμάτων για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την άσκηση κτηματολογικών αγωγών κ.ά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)