to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 27.07.2020

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Το μόνο πράγμα που δεν είναι σοβαρό είναι αυτή η κυβέρνηση (βίντεο)

Tα κύρια σημεία ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ήρθε ο κ.Παναγιωτόπουλος ενώπιον του σώματος και με μια ασύγγνωστη αφέλεια δήλωσε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, σε μια συνθήκη κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, δεν γνώριζε ότι το Λιμενικό εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο. Πρόκειται για τραγελαφικές και επικίνδυνες καταστάσεις, για καταστάσεις που αποδεικνύουν ότι εδώ δεν έχουμε κυβέρνηση που μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Έχετε μαζευτεί και παίζετε την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις προκλήσεις στο Αιγαίο να έρχεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και να λέει ότι δεν γνώριζε. Φαντάζομαι ότι δεν γνώριζε τα όσα έκανε το Λιμενικό γιατί ασχολούταν με τη δέσμευση τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων για να πηγαινοέρχεται ο κ. Μητσοτάκης από την Πάρο στην Επίδαυρο».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε στη συνέχεια ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση επιδεινώνεται. Η τιμή του χρυσού έσπασε ιστορικό ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει και ήδη οι διεθνείς αγορές αρχίζουν να ασκούν την πειθαρχική τους εξουσία στην παγκόσμια οικονομία προκειμένου να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες διότι δήθεν αυτό θα οδηγούσε σε στασιμοπληθωρισμό. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποχωρεί στον εκβιασμό και πανηγυρίζει για τα δήθεν 72 δισεκατομμύρια ενισχύσεων ενώ δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι το πραγματικό ποσό ανέρχεται μόλις στα 16,69 δισεκατομμύρια και αυτά χωρίς να υπολογίζουμε την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους. Ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει μια και μόνη συνάντηση και αυτή με τον κ. Αναστασιάδη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο τρόπος που σχεδιάζετε να δαπανήσετε αυτά τα χρήματα είναι στη βάση της έκθεσης Πισσαρίδη που επαναλαμβάνει όλο το μάντρα της πολιτικής του ΔΝΤ. Δηλαδή μια λογική που λέει εκκαθαρίζω τα εργασιακά δικαιώματα, μειώνω τους μισθούς, απορρυθμίζω το εργατικό δίκαιο, διαλύω τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, περνάω την πολιτική της εκ περιτροπής εργασίας και δίνω σήμα στην ιδιωτική οικονομία να πετσοκόψει μισθούς και την ίδια στιγμή δίνω βορρά την κοινωνική ασφάλιση στα ιδιωτικά  συμφέροντα. Αυτή είναι η στρατηγική Πισσαρίδη και η στρατηγική της κυβέρνησης».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «είναι μέσα σε αυτόν το φόντο που η κυβέρνηση ψάχνει ευκαιρίες για χατίρια, για δωράκια και για δουλειές. Η λογική του νομοσχεδίου είναι να διαλύσουμε οποιαδήποτε διοικητική δομή παρουσιάζει αποτελέσματα προκειμένου να την αντικαταστήσουμε με μια νέα δομή που θα έχουμε υπό τον πλήρη έλεγχό μας. Ασφυκτικός έλεγχος δηλαδή, του συνόλου της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο ενός αυταρχικού ολοκληρωτικού νέο-Μητσοτακικού καθεστώτος. Το ενιαίο συντονιστικό που δεν δούλεψε ποτέ μέχρι το 2016 από όταν άρχισε να δουλεύει και έχει σήμερα να παρουσιάσει σοβαρά αποτελέσματα. Και τώρα έρχεστε να το αντικαταστήσετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του  ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «ότι πρέπει ο Υπουργός να πει στο σώμα σε ποιο fund μεταβίβασε τις μετοχές της η κ. Λάτση, διότι τα δημοσιεύματα μιλούν για εταιρεία όπου εκτελεστικό μέλος είναι ο αδερφός του κ. Ζαβού, υφυπουργού οικονομικών. Εδώ μιλάμε για επικίνδυνες καταστάσεις, για σύγκρουση συμφερόντων καραμπινάτη. Θα πρέπει να έρθει εδώ να μας πει και εάν είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ο αδερφός του κ. Σαμαρά και η κ. Ξαφά, μυστικοσύμβουλος του κ. Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «ως προς το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου που αφορά στο Ελληνικό, δείχνει ότι επειδή δεν έχετε δυνατότητα να εκκινήσετε το έργο κάθε φορά υποχωρείτε ή τα βρίσκετε με τον επενδυτή, όπως σε αυτήν την περίπτωση όπου ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να ορίζει το μηχανικό που θα ελέγχει το έργο, ακόμη και την παράδοσή του, η δημόσια διοίκησή  θα πρέπει να δέχεται αναντίρρητα τα πορίσματά του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μήτρα συνεννοήσεων. Επειδή έχετε δώσει υποσχέσεις που δεν είστε σε θέση να τηρήσετε υποχωρείτε σε κάθε απαίτηση του επενδυτή».

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «στο Άρθρο 11 εντάσσετε στον αναπτυξιακό νόμο τους εφοπλιστές και τους πετρελαιάδες ώστε να φτιάχνουν αποθήκες πετρελαίου σε άγονα νησιά. Οφείλετε να μας πείτε τα ονόματά των εταιρειών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ακόμη μια δουλειά και ακόμη ένα χατίρι από τον κ. Πέτσα που δεν μας εξήγησε ποτέ  με ποια κριτήρια χορηγήθηκαν τα 20 εκατομμύρια. Να μας πει πώς καταλήξαμε το 99% της χρηματοδότησης να πηγαίνει σε συμπολιτευόμενα μέσα και μόνο το 1% να πηγαίνει σε μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Αυτή η προσπάθεια να δημιουργήσετε το νέο-Μητσοτακικό καθεστώς, σας έχει οδηγήσει να φτιάξετε ένα αδιανόητο σκηνικό ».

Στη συνέχεια ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «είστε βουτηγμένοι στις δουλειές και στα χατίρια. Ως προς τις τράπεζες που τους δώσατε τη δυνατότητα να καθαρίσουν υποθέσεις θαλασσοδανείων σας είχαμε πει ότι ήταν αντισυνταγματικό και ότι δημιουργεί μια συνθήκη όπου οι τράπεζα καλείται να ελέγξει τον εαυτό της. Έρχονται πριν από λίγες μέρες δύο βουλεύματα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που λένε ότι η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική. Τα πράγματα είναι σε όλα τα πεδία σοβαρά και το μόνο πράγμα που δεν είναι σοβαρό είναι αυτή η κυβέρνηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)