to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 27.07.2020

Πολιτική

Επίσκεψη στις Δομές προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα από Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την Πέμπτη 23.07.2020 με πρωτοβουλία της Οργάνωσής Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επίσκεψή στις δυο δομές προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Μαλακάσα.


 Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο τομεάρχης Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, οι βουλευτές Ανατολικής Αττικής Πάνος  Σκουρολιάκος, Νάσος Αθανασίου και η  Βουλεύτρια Βοιωτίας Γιώτα Πούλου  συνοδευόμενοι από την συντονίστρια της τοπικής οργάνωσης και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής  Βάσω Καλαγιάκου, ,την πρώην Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής και πρώην περ/κή σύμβουλο Ιωάννα Στεργίου το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής Γιάννη Μπουλέκο και μέλη της οργάνωσης που βοήθησαν στην μεταφορά και παράδοση εκ μέρους της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού σημαντικής ποσότητας ιματισμού και ειδών πρώτης ανάγκης όπως κλινοσκεπάσματα πετσέτες και άλλα.

Στην διάρκεια της επίσκεψης, μας συνόδευσε και μας ενημέρωσε ο νέος διοικητής των δυο δομών κος Χρήστου, υπεύθυνοι του ΔΟΜ αλλά και εργαζόμενοι που αναφέρθηκαν σε θέματα λειτουργίας των δομών και απάντησαν σ’ ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπείας.

Στην παλιά δομή που δημιουργήθηκε το 2016 πληροφορηθήκαμε  πως οι φιλοξενούμενοι στην εγκατάσταση ανέρχονται σε 2390 ενώ οι υποδομές επαρκούν για 1500 και χρειάζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των προσφυγών. Σε απάντηση ερωτημάτων μας πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση πως πρόκειται να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι εντός της δομής όπως παιδικές χαρές και γήπεδα ώστε τα παιδιά των προσφύγων και οι ίδιοι να βρουν χώρο και τρόπο για να παίξουν και να αθληθούν.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την νέα δομή που το Υπουργείο Μετανάστευσης δημιούργησε εν μέσω καραντίνας ερήμην της τοπικής κοινωνίας  και διατυμπανίστηκε από τον Υπουργό κ. Μηταράκη ότι θα είναι κλειστή και τελικά μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κομμάτων της αντιπολίτευσης και οργανώσεων του πεδίου -σιωπηρά αυτή την φορά- λειτουργεί σαν ανοιχτή.

Για τους 976 ανθρώπους που διαμένουν στην νέα δομή παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα διαβίωσης  με τις συνθήκες που φιλοξενούνται να είναι απαράδεκτες! Ειδικότερα, δεν υπάρχει οργανωμένος  χώρος διανομής των γευμάτων και ψυγείων για την διατήρηση ευπαθών προϊόντων, δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, η μεγάλη πλειοψηφία μένει σε σκηνές σε μια περιοχή που δεν υπάρχει καθόλου φυσική σκίαση καθώς ήταν πεδίο βολής. Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται και με τους χώρους υγιεινής.

Στην διάρκεια της ενημέρωσης τα μέλη της αντιπροσωπείας πληροφορήθηκαν ότι παρουσιάζονται τεράστιες δυσλειτουργίες στις διαδικασίες αιτήσεων ασύλου που περιπλέκουν ιδιαίτερα μια ήδη μπερδεμένη κατάσταση. Από τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε με έμφαση πως σε καμία περίπτωση οι υπάρχουσες υποδομές δεν δικαιολογούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση από το αρμόδιο Υπουργείο και μάλιστα με υπογραφή μετακλητού διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας, για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών  στην συγκεκριμένη δομή.

Οι  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως σε συνέχεια των συνεχών παρεμβάσεών τους για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ζητήσουν μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου να κατατεθεί στην Βουλή των Ελλήνων η πλήρης μελέτη που έχει εκπονήσει το Υπουργείο για την δημιουργία της συγκεκριμένης δομής.  Επίσης, ζήτησαν από τους αρμόδιους της δομής, να ενεργοποιήσουν άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου οι υφιστάμενες υποδομές να βελτιωθούν γιατί με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους στη δομή, αλλά και την τοπική κοινωνία της Μαλακάσας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως θα σταθούν εμπόδιο σε κάθε εκδήλωση συμπεριφορών φασισμού και μισαλλοδοξίας που  ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό βάζοντας την τοπική κοινωνία απέναντι στους φιλοξενούμενους στις δομές. Στόχος είναι μια ισορροπία που επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτευχθεί. Τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην χρήση βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής φανερώνουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Επίσης κάλεσαν τις υγιείς, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευθούν στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης καλύτερων όρων ζωής για όλους κατοίκους και πρόσφυγες.

Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και έργων υποδομής και ασφάλειας για την ομαλότητα της καθημερινότητας τους, αλλά και στις πολιτικές ένταξης προσφύγων στην ελληνική κοινωνία μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης, εργασίας, κλπ. με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. 

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης ενημέρωσης των μελών της οργάνωσης από την βουλεύτρια Γιώτα Πούλου και τον αντιδήμαρχο Ωρωπού Κώστα Λίτσα στα γραφεία της οργάνωσης και την διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα της Μαλακάσας με τους βουλευτές της περιφέρειας μας Νάσο Αθανασίου, Πάνο Σκουρολιάκο και Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιδήμαρχο Ωρωπού Βαγγέλη Ηλιάσκο. Η παρουσία τεσσάρων κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων στην δομή με επικεφαλής τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιό, συμβάλλει στην κατανόηση όλων των παραμέτρων ενός ιδιαίτερα κρίσιμου ζητήματος όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας χωρίς κανενός είδους επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας παραμένει η αποσυμφόρηση των κορεσμένων δομών ,η αναλογική κατανομή στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου αλλά και η βελτίωση της ζωής όσων ζουν μέσα σ’ αυτές.

Κλείνοντας τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αφού ευχαρίστησαν τον διοικητή και τους εργαζόμενους στην δομή για την ξενάγηση και την ενημέρωση χρησιμοποίησαν  τους στίχους του ποιήματος «Τελευταίος Σταθμός» του Γιώργου Σεφέρη. 

 «Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.

                όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμάλωτου τη σκέψη

                του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια*

                δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)