to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 23.06.2013

Πολιτική

Τάσος Κορωνάκης: Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο


Όσοι δηλώνουν ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση, υπογραμμίζει ο Τάσος Κορωνάκης, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αυγή της Κυριακής, ο Τ. Κορωνάκης σημειώνει πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταλήξει στη συγκρότηση ενός ενιαίου, δημοκρατικού και πολυτασικού κόμματος, καθώς οι συνθήκες το απαιτούν, ενώ υποστηρίζει πως οι απόψεις, σε σχέση με τη νομισματική πολιτική στο εσωτερικό του φορέα, δεν είναι αγεφύρωτες.

* Πώς σχολιάζεις τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών;

Η μαζική απάντηση της κοινωνίας, στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο και τις καταλήψεις της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, απέδειξε για μία ακόμη φορά πως κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τον λαό, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τη δημοκρατία "λεπτομέρεια". Αν και ακόμη βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων, μπορούμε να πούμε πως το στίγμα του μαύρου της ΕΡΤ ράγισε την τρικομματική κυβέρνηση της καταστροφής και ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, που υποστήριξε το κλείσιμο της ΕΡΤ έχοντας ως μοναδικό στήριγμα τους νεοναζί, έχει δεχτεί αδιαμφισβήτητη ήττα, η οποία σαφώς χρεώνεται ισάξια και στο ΠΑΣΟΚ που έχει μεταβληθεί σε συνιστώσα της Ν.Δ. Όσοι δηλώνουν σήμερα ότι διαφωνούν, οφείλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος. Οι στιγμές είναι τέτοιες και τα διλήμματα τόσο σκληρά που δεν αφήνουν περιθώρια για «ναι μεν, αλλά». Ή θα είσαι με τους εργαζόμενους ή με τις απολύσεις, ή με τη δημοκρατία ή με το μαύρο. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή του τέλους της καταστροφής έχει ήδη συντελεστεί και πιστεύω πως σύντομα ο ίδιος ο λαός θα σφραγίσει τις εξελίξεις.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πώς είναι το κλίμα στο Ραδιομέγαρο; Τι μπορούμε να περιμένουμε από το κίνημα αυτό;

Ο λαός του «Άξιον εστί» και της «Λιλιπούπολης» έπιασε το νήμα των πλατειών ενώ, οι πρωτοφανείς συνθήκες της αντιδημοκρατικής αυτής εκτροπής, θύμισαν σε πολλούς και πολλές το Πολυτεχνείο του '73. Τέτοια κινήματα δεν μπορούν παρά να νικήσουν άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα και είναι χρέος της Αριστεράς να τα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και να δεσμευτεί απέναντί τους πως θα δώσει τη μάχη για τη δημοκρατία και την ανατροπή μέχρι το τέλος. Όσοι και όσες βρέθηκαν στο Ραδιομέγαρο αυτές τις μέρες, όσοι και όσες δάκρυσαν μαζί με τις κοπέλες από τα μουσικά σύνολα, όσοι και όσες παρευρέθηκαν στην συγκλονιστική συναυλία του «Άξιον Εστί», σφράγισαν στο συμβολικό επίπεδο αυτή την συμφωνία με έναν τρόπο σχεδόν ιερό.

* Με το ενδεχόμενο των εκλογών να είναι ανοιχτό, πώς προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες συμμαχίες οφείλει να επιδιώξει ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή της καταστροφής του Μνημονίου και της δημοκρατικής εκτροπής και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και τίθεται από την πλευρά μας ως κατεπείγουσα αναγκαιότητα. Την τελευταία περίοδο παρουσιάσαμε προς διαβούλευση πτυχές του προγράμματός μας, ενώ, με τη συνεδριακή μας απόφαση, θα σφραγίσουμε έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση που εμπεριέχει την ακύρωση των Μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την κάλυψη σε κάθε περίπτωση και κατά απόλυτη προτεραιότητα μισθών, συντάξεων και βασικών αγαθών για τους πολίτες, την επαναφορά των κατώτατων μισθών, των κατώτατων συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και το να θέσουμε υπό δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Αυτές οι προτάσεις και οι θέσεις απευθύνονται σε όλο το πολιτικό φάσμα: Από την αριστερά της Αριστεράς μέχρι τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και σε κάθε πολίτη που συμφωνεί ότι με την άποψη ότι πρέπει να δώσουμε σκληρή μάχη για να σταματήσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε δημοκρατικά τη χώρα. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, μπορούν και πρέπει να πάρουν στα χέρια τους αυτό το σχέδιο και να το φέρουν σε πέρας.

* Εν όψει του επικείμενου Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πώς κρίνεις την πρόταση για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών;

Το πολιτικό σχέδιο που περιέγραψα παραπάνω χρειάζεται ένα μαζικό, δημοκρατικό και ενιαίο κόμμα της Αριστεράς που θα το φέρει σε πέρας. Μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε περισσότερο τη μορφή ενός πολιτικού σχεδίου και λιγότερο αυτή κόμματος. Ο χρόνος πέρασε όμως, ο κοινός τόπος διευρύνθηκε και οι σημερινές συνθήκες πόλωσης που ζούμε απαιτούν από όλους μας να κάνουμε το επόμενο βήμα που θα δείχνει και την αποφασιστικότητά μας από κοινού να φέρουμε σε πέρας ένα τόσο δύσκολο και υψηλής ευθύνης σχέδιο. Νομίζω πως, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικά οργανωμένου πολυτασικού κόμματος, υπάρχει χώρος για όλες τις δυνάμεις που σήμερα αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ταυτόχρονα, αυτές οι δυνάμεις πρώτες οφείλουν να δείξουν πως τα μέχρι χτες μέλη τους είναι απολύτως ισότιμα κι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλο πολίτη που έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και θέλει να συνεισφέρει στην κοινή μας προσπάθεια.

* Γίνεται μια κριτική ότι το συνέδριο γίνεται βιαστικά και ίσως θα έπρεπε να αναβληθεί; Ποια είναι η γνώμη σου;

Στις συνθήκες που ζούμε, ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε τρεις μήνες ησυχίας για να αφιερωθούμε στην προσυνεδριακή μας διαδικασία, ούτε μπορούμε να αναβάλουμε την προσυνεδριακή μας διαδικασία στο διηνεκές, περιμένοντας μια συνθήκη κοινωνικής νηνεμίας. Το συνέδριο αυτό συνιστά δέσμευση που απορρέει από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Το είχαμε οριοθετήσει ως το σημείο που θα βάλει ένα τέλος στη μεταβατικότητα. Το συνέδριο αυτό το χρειαζόμαστε για να μπει τέλος στην αμφισβήτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και για να βάλουμε τέλος στο δημοκρατικό έλλειμμα που όλοι και όλες έχουμε διαπιστώσει λειτουργώντας υπό καταστατικό κενό.

Με βάση τα παραπάνω, και κατανοώντας πλήρως τους προβληματισμούς, δεν πιστεύω πως έχουμε άλλο δρόμο από το να προχωρήσουμε ως κόμμα ανοιχτό και σε επαφή με τις κοινωνικές διεργασίες στο συνέδριο μας, διασφαλίζοντας τόσο την εσωτερική συζήτηση, όσο και την αδιάλειπτη παρουσία μας στις μάχες της περιόδου.

* Ένα από τα κομβικά σημεία που απασχολούν τον φορέα ενόψει του συνεδρίου, είναι το ζήτημα της Ευρωζώνης και του ευρώ. Ποια είναι η άποψή σου;

Η συζήτηση για το ευρώ μοιάζει να έχει εξαντληθεί στο εσωτερικό μας. Οι απόψεις που κατατίθενται στα κείμενα και στον προσυνεδριακό διάλογο δεν αφορούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, μιας και δεν μπαίνει από κανέναν ούτε η άποψη για πάση θυσία στο ευρώ, ούτε η άποψη πως η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια μονομερή επιλογή και πως μια λύση που θα αφορά αποκλειστικά το νόμισμα να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για έναν λαό.

Τα κριτήρια με τα οποία οφείλουμε να συγκροτούμε την πρόταση μας, είναι εκείνα που θα δημιουργούν όρους ισχυρής και νικηφόρας διαπραγμάτευσης για τον λαό μας, αλλά και για τους άλλους λαούς, μιας διαπραγμάτευσης που θα συνοδευτεί από την ανατροπή της πολιτικής λιτότητας, μιας διαπραγμάτευσης που τελικά θα απαντάει με τελείως διαφορετικό τρόπο στο πλέον σημαντικό ερώτημα, δηλαδή στο ποιος θα πληρώσει την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή μας πρέπει να είναι συγκροτημένη με έναν τρόπο που θα διευκολύνει την υποστήριξή της και από τους άλλους λαούς του νότου με τους οποίους επιθυμούμε να συγκροτήσουμε ένα νικηφόρο μέτωπο, κι όχι να τη δυσκολεύει μέσω της επιστροφής στον δρόμο της εθνικής αναδίπλωσης και της ανταγωνιστικότητας. Τέλος η πρότασή μας δεν μπορεί να προσφέρει με ευκολία στους δανειστές τον δρόμο του εθνικού νομίσματος αλλά οφείλει να διεκδικεί την συνολική ανατροπή στο επίπεδο της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή, εφόσον πιστεύουμε πως κανένας λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται εσαεί με σημείο αναφοράς το νόμισμα, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Αν εννοούμε αυτά που γράφουμε στα προσυνεδριακά κείμενα, πιστεύω πως μια τέτοια καθαρή θέση θα μπορούσε να αποτελέσει μια συνθετική πρόταση, που θα ένωνε την τεράστια πλειοψηφία του συνεδρίου, δεσμεύοντας όλους μας απέναντι στην κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)