to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 25.06.2013

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: "Δεν είναι ανασχηματισμός, είναι πτώση την οποία έφερε η καταλυτική παρουσία του κόσμου"

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ


•Αυτή θα είναι η πρώτη κυβέρνηση η οποία  έπεσε χωρίς προηγούμενα να έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή, την ελάχιστη προγραμματική της δέσμευση..

•Δεν είναι απλώς ένας ανασχηματισμός. Είναι μια πτώση την οποία έφερε η καταλυτική παρουσία του κόσμου που ήταν απέναντι σ΄ αυτή την κυβέρνηση.

•Πρόκειται για ανακύκλωση μνημονιακών προσώπων, τα οποία είναι τόσο φθαρμένα και σηματοδοτούν αυτή τη μαύρη περίοδο του φαύλου δικομματικού πολιτικού συστήματος.

•Είναι μια κυβέρνηση που ξεκινάει χωρίς καύσιμα και τα όσα έχουν απομείνει είναι νοθευμένα. Και θέλω να υπογραμμίσω το νοθευμένα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν για άλλα πράγματα απ΄ αυτά που κάνουν. Ξέρετε ποια είναι τα επόμενα βήματα; Είναι το κλείσιμο των νοσοκομείων, είναι ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις. Το success story πού κατέληξε; Σε 4 δις χρηματοδοτικό κενό, που σημαίνει νέα μέτρα εντός του 2013.

•Μένουν πολλά να γίνουν για να δούμε τελικά εάν και η ΔΗΜΑΡ, για να μιλάω ευθέως, είναι αποφασισμένη αυτό το βήμα που έκανε να το ολοκληρώσει. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα σήμαινε μια πλήρη πολιτική αποστασιοποίηση από το μνημόνιο...και όχι προφανώς αυτή η στάση που μέχρι τώρα εξαγγέλλεται για μια α λα καρτ εφαρμογή του.

•Το μνημόνιο έχει μια εσωτερική λογική. Ή το παίρνεις ή το αφήνεις.

**********

- Ακούσαμε το σχόλιό σας.. Είπατε  ότι η κυβέρνηση μετράει μέρες ανάποδα, μετράει ώρες... Πώς το είπατε;...

Να σας το πω. Αλλά πριν φτάσουμε στις μέρες της κυβέρνησης, αξίζει να κάνουμε κάποιες πολιτικές επισημάνσεις. Γιατί νομίζω ότι αυτή  είναι η πρώτη κυβέρνηση η οποία  έπεσε χωρίς προηγούμενα να έχει πραγματοποιήσει την παραμικρή, την ελάχιστη προγραμματική της δέσμευση..

- Γιατί το λέτε αυτό;...

Γιατί γνωρίζετε ότι είχε συγκροτηθεί ανάμεσα σε τρία κόμματα τα οποία είχαν συντάξει μια προγραμματική συμφωνία. Κανένα απ΄ αυτά τα μέτρα, 17 ήταν αν δεν κάνω λάθος, δεν έγινε πραγματικότητα...,

- Γι αυτό έπεσε η κυβέρνηση.. Έφυγε...

Συμφωνώ λοιπόν με την επισήμανσή σας ότι αυτή η κυβέρνηση έρχεται μετά την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν είναι απλώς ένας ανασχηματισμός που γίνεται ύστερα από ένα διάστημα που  έχει γίνει ένας απολογισμός και ξεκινάει με τις καλύτερες των προϋποθέσεων. Είναι μια πτώση την οποία έφερε η καταλυτική παρουσία της κοινής γνώμης, του κόσμου που ήταν απέναντι σ΄ αυτή την κυβέρνηση. Και συγκροτείται ως επί το πλείστον ή αποκλειστικά θα έλεγα από πρόσωπα τα οποία βγαίνουν από τα σπλάχνα του παλιού δικομματισμού, αυτού του δικομματισμού που έφτιαξε το πελατειακό κράτος, που υπερχρέωσε τη χώρα, που υπερχρέωσε τα δυο κόμματα που την συγκροτούν και τώρα μας ζητούν και τα ρέστα.

- Αυτούς ψήφισε ο λαός όμως...

Κατ΄ αρχήν δεν ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση...

- Όχι.. Είπατε για τα πρόσωπα...

Ναι.. ως πολιτικά πρόσωπα... Πρόκειται για ανακύκλωση μνημονιακών προσώπων, τα οποία είναι τόσο φθαρμένα και σηματοδοτούν αυτή τη μαύρη περίοδο του φαύλου δικομματικού πολιτικού συστήματος.

- Άρα λέτε στην πεπατημένη θα περπατήσουν ..

Στην πεπατημένη του μνημονίου. Τώρα, αν υπήρξε κάποιο παζάρι για τη νομή της εξουσίας, για το ποιος τελικά θα είναι ο εκτελεστής του μνημονιακού συμβολαίου, αυτό μας αφήνει αδιάφορους.

- Λέει όμως η άλλη πλευρά, ναι, αλλά τώρα είναι συγκροτημένη πολιτικά περισσότερο η κυβέρνηση απ΄ ότι στην προηγούμενη φάση που ήταν και λίγο.. είχε και πρόσωπα τεχνοκράτες, δεν είχε αμιγώς κομματικά στελέχη κ.λπ. Τώρα είναι μια πολιτική κυβέρνηση, με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, αυτό που λέτε, και μάλιστα σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, λένε από την κυβερνητική πλευρά με ανθρώπους που είναι πεισμένοι, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.... Θέλω να πω, μήπως εξ αιτίας αυτού, στο ότι συγκροτήθηκε σε ένα πιο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση αποκτά και μεγαλύτερη δυνατότητα να εφαρμόσει αυτό που θέλει να εφαρμόσει; ...

Εγώ θα σας έλεγα ότι αποκαλύπτεται αυτή η κυβέρνηση με βάση τη συγκρότησή της. Αποκαλύπτεται ο πραγματικός πολιτικός προσανατολισμός της, που είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, γι αυτό είναι πιο επικίνδυνη. Αυτό βέβαια δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο της δίνει κάποιο πλεονέκτημα. Το αντίθετο θα έλεγα, Είναι μια κυβέρνηση που ξεκινάει χωρίς καύσιμα και τα όσα έχουν απομείνει είναι νοθευμένα. Και θέλω να υπογραμμίσω το νοθευμένα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν για άλλα πράγματα απ΄ αυτά που κάνουν. Ξέρετε ποια είναι τα επόμενα βήματα; Είναι το κλείσιμο των νοσοκομείων, είναι ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις συντάξεις. Το success story πού κατέληξε; Σε 4 δις χρηματοδοτικό κενό, που σημαίνει νέα μέτρα εντός του 2013, σε σχέση δε με το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον,ακούσατε σήμερα την είδηση ποια είναι.. μια μεγάλη ιστορική επιχείρηση ο Κατσέλης έκλεισε. Για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ακούγονται διάφορα.. Άρα..

- Είναι μια πιο δεξιά κυβέρνηση από την προηγούμενη; ..

Είναι μια πλήρως αυθεντική έκφραση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Ναι, θα έλεγε κανείς με μέσους όρους μιλώντας είναι μια κυβέρνηση η οποία είναι πιο κοντά  στις απόψεις της ηγεσίας της Ν.Δ.  και του κ. Σαμαρά, άρα πιο δεξιά.

- Το περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται, τα δυο παλιά μεγάλα κόμματα να συγκροτούν την κυβέρνηση, δηλαδή στο κάδρο να είναι αυτοί οι οποίοι καθοδήγησαν τη χώρα επί 30-35 χρόνια, βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ στο να διαμορφώσει σε ένα νέο πεδίο τις συμμαχίες του; Και με την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ.  από την κυβέρνηση;..

Νομίζω ότι κυρίως, κι αυτό αφορά τον κόσμο, προδιαγράφει το τι είδους πολιτική και από ποιους θα εφαρμοστεί. Από κει και έπειτα, η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης ξεπαγώνει το πολιτικό σκηνικό και προφανώς αυτό περικλείει δυνατότητες. Μένουν πολλά να γίνουν για να δούμε τελικά εάν και η ΔΗΜΑΡ, για να μιλάω ευθέως, είναι αποφασισμένη αυτό το βήμα που έκανε να το ολοκληρώσει. Τι θα σήμαινε αυτό; Θα σήμαινε μια πλήρη πολιτική αποστασιοποίηση από το μνημόνιο, μια οριοθέτηση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και όχι προφανώς αυτή η στάση που μέχρι τώρα εξαγγέλλεται για μια α λα καρτ εφαρμογή του.

- Στηρίζω όπου συμφωνώ και δεν στηρίζω όπου διαφωνώ...

Ξέρετε το μνημόνιο έχει μια εσωτερική λογική. Ή το παίρνεις ή το αφήνεις.

- Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το είδα και σε ορισμένες μετρήσεις,  θα διαμορφώσει στο συνέδριό του, το οποίο θα γίνει τώρα φαντάζομαι τον Ιούλιο,  θα διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα περιλαμβάνει και συμμαχίες αλλά και που θα περιλαμβάνει και ρεαλιστικότερες, χρησιμοποιώ τον όρο που χρησιμοποιούσαν και ορισμένες δημοσκοπήσεις, θέσεις σε σχέση με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, τη δανειακή μας σύμβαση, το μνημόνιο κ.λπ.;..

Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο ρεαλιστικότερες, με την έννοια ότι θεωρώ ότι ρεαλιστικές και εφικτές ήταν όλες οι προτάσεις που παρουσιάσαμε τον τελευταίο χρόνο και που παρουσιάσαμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο..

- ....Όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν τα πράγματα και γίνονται και πιο πιεστικά και από την άποψη αυτή δεν χρειάζεται και μια αναπροσαρμογή πολιτικών;...

Νομίζω ότι κάθε φορά πρέπει να λαμβάνεις υπ'  όψιν σου τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλείσαι να καταθέσεις τις προτάσεις σου και αυτές, όπως πάρα πολλές φορές έχετε ακούσει και από μας τους ίδιους, επιδεινώνονται καθημερινά με ραγδαίο τρόπο. Αλλά από κει και έπειτα, νομίζω ότι το βασικό, το οποίο είναι η ρήξη με το μνημόνιο ως προϋπόθεση για να ακολουθηθεί οποιαδήποτε άλλη πορεία ανάπτυξης, εξόδου από την κρίση,  είναι ένα κόκκινο νήμα το οποίο χαρακτηρίζει την πολιτική μας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)