to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:19 | 23.07.2020

Κοινωνία

Ο Τζαβέντ Ασλάμ δικαιούται άσυλο! Η συνέντευξη τύπου με τον φακό του Left (φωτογραφίες-βίντεο)

Μετά από 25 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, χωρίς ούτε μία μετακίνηση σε άλλη χώρα, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα” ζητά και πρέπει να πάρει άσυλο στην Ελλάδα, ενώ διώκεται από το κράτος του Πακιστάν για τη δικαιωματική δράση του. Δείτε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, μέσα από τον φακό του Left.


Φωτογραφία-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
Κείμενο: Κωστής Λιερός

Την Τρίτη 4 Αυγούστου εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ, του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας. Ο Τζαβέντ ζει στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα μιλήσουν με τα θερμότερα λόγια για την ενεργή του συμμετοχή στον αγώνα για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, μάλιστα με παρέμβαση και σε ευρύτερες κοινωνικές και εργατικές διεκδικήσεις.

Το αίτημα του Τζ. Ασλάμ έχει ήδη απορριφθεί σε πρώτο βαθμό. Η αιτιολογία, ότι δεν διώκεται στη χώρα του, αγνοώντας πλήρως τις διώξεις που έχει υποστεί από το Πακιστάν, όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλευρό του Τζαβέντ στέκονται πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες μεταναστών και προσφύγων, οργανισμοί προάσπισης δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ήδη έχουν εκδοθεί δελτία Τύπου στήριξης από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων, ενώ σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, στις 12 μ., η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου, όπου τον λόγο πήραν σειρά ομιλητών, μεταξύ των οποίων, ο ίδιος ο Τζαβέντ, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες (το οποίο ανέλαβε την νομική στήριξη του Τζαβέντ Ασλάμ) και πρώην γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και δικηγόρος, καθώς και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ενώ παρουσιάστηκε και κείμενο με υπογραφές στήριξης του Τζαβέντ Ασλάμ.

Το παρών έδωσαν επίσης και η Θεανώ Φωτίου, αν. τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης, ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Χρυσούλα Λαμπούδη, ΠΑΜΕ, ο Παύλος Αντωνόπουλος ΣΥΠΡΟΜΕ, ο Θανάσης Γούναρης, διευθυντής του 144 δημοτικού σχολείου, ο Θέμις Αμπλάς, μέλος του ΓΣ της ΓΣΕΕ.

Ο φακός του Left βρέθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και μεταφέρει τις τοποθετήσεις-παρεμβάσεις των ομιλητών για το ζήτημα. Δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο.

Τζαβέντ Ασλάμ: «Θέλω να είμαι ζωντανός και δημιουργικός γι΄ αυτό δεν θέλω να γυρίσω στο Πακιστάν»

«Θέλω να είμαι ζωντανός και δημιουργικός γι΄ αυτό δεν θέλω να γυρίσω στο Πακιστάν», ήταν μία από τις πρώτες φράσεις της παρέμβασης του Τζαβέντ Ασλάμ κατά τη συνέντευξη τύπου. Εδώ στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, νοιάζεται για όλους τους εργάτες και όλους τους ανθρώπους και για αυτούς θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μέσα και έξω από τη δράση του ως πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όλα ξεκίνησαν όταν το 2005 ξεκίνησε η δράση κατά των περιστατικών απαγωγών Πακιστανών από βρετανούς πράκτορες, μια δράση που αγκαλιάστηκε από το κίνημα και συνεχίστηκε με την πολύμηνη αντίδραση κατά των δωροδοκιών στις οποίες ήταν μπλεγμένη η πρεσβεία και στις οποίες εξαναγκάζονταν πολλοί Πακιστανοί ώστε να έχουν ελπίδες για τα απαραίτητα έγγραφά τους. Εκεί ξεκίνησε η «καμπάνια» της δίωξης του, όπως αναφέρει, με τις περιπέτειές του να κορυφώνονται με την άρνηση ανανέωσης του διαβατηρίου του. «Πιστεύω στη δικαιοσύνη και επιδιώκω να μην υπάρχει ρατσισμός και φασισμός, να μην υπάρχει αδικία...», τονίζει ο ίδιος. «Η στήριξη στην υπόθεσή μου δεν είναι στήριξη στο πρόσωπό μου», συμπλήρωσε.

Από εκείνο το χρονικό σημείο της αντίστασης στην επιχείρηση τρομοκρατίας των ξένων υπηρεσιών, γεννήθηκε ένας απέραντος σεβασμός εκ μέρους Ελλήνων και ευρύτερα αλληλέγγυων στο πρόσωπο του Τζαβέντ, ανέφερε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Την ίδια στιγμή όμως αναπτύχθηκε και ένα μίσος εναντίων του, κυρίως εκ μέρους της πακιστανικής πρεσβείας, η οποία φρόντισε να ενορχηστρώσει σειρά ενεργειών εναντίων του Τζαβέντ Ασλάμ.

«Γιατί στηρίζουμε τον Τζαβέντ;». Ζουμε σε μία εποχή που γίνεται ένας διαγωνισμός για το ποιος θα δυσφημίσει περισσότερο το άσυλο  - όλοι ψάχνουν στατιστικές για να δείξουν το πόσο δεν εφαρμόζουν τις πολιτικές ασύλου. «Απαιτούμε η υπόθεση του Τζαβεντ να κριθεί όχι μέσω πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά με το γράμμα του νόμου», συμπλήρωσε η Τ. Χριστοδουλοπούλου κάνοντας μια εκτενή αναφορά τόσο στο παρελθόν της υπόθεσης, όσο και στο ανοιχτό ζήτημα των κριτηρίων ώστε να κριθεί κάποιος πρόσφυγας - κριτήρια που θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους «πρόσφυγες φτώχειας» από χώρες με ακραίες ανισότητες, ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ως πρόεδρος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με την «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή». Γνώρισε τον Τζαβέντ στην υπόθεση των απαγωγών, ωστόσο η συνεργασία τους έγινε πολύ στενότερη όταν εκδηλώθηκε η μεγάλη αύξηση στη ρατσιστική βία στην Ελλάδα, ιδίως μετά το 2010. «Η δράση του Τζαβέντ ήταν τότε πολύ σημαντική για την καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας στη χώρα, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική πολιτεία αρνιόταν τόσο την ύπαρξη του φαινομένου όσο και την έκτασή του», είπε ο Θ. Καμπαγιάννης. «Ο Τζαβέντ δίνει τη μάχη της αρμονικής συνύπαρξης και της ειρηνικής συμβίωσης των Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα με τους ντόπιους», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως «ήταν πάντα μια φωνή καταλαγής και δημοκρατίας».

Από τη μεριά του ο Πέτρος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για μια κρίσιμη περίοδο που δεν επιτρέπει εφησυχασμούς σε αυτή, και όχι μόνο, διεκδίκηση. Τόνισε τον ρόλο του Τζαβέντ Ασλάμ ως μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία και ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό, ενώ ανέφερε πως «μια ήττα στην υπόθεση του Τζαβέντ θα είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στη δημοκρατία».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαπολύσει μια τεράστια προσπάθεια ελέγχου του θεσμού της Δικαιοσύνης και η μάχη του Τζαβέντ αποτελεί, μαζί με την υπόθεση της ΧΑ, κομβικό σημείο στην εξέλιξη αυτή, εκτίμησε ο Π. Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια, ο Π. Κωνσταντίνου έδειξε τη χαρακτηριστική καρτέλα επικήρυξης του Τζαβέντ Ασλάμ από τις διεφθαρμένες υπηρεσίες ως έναν... από τους «πιο καταζητούμενους εγκληματίες» και θύμησε την ανάρτηση αυτής στον ιστότοπο της Πακιστανικής Πρεσβείας. Εξήρε επίσης τον ρόλο της Πακιστανικής Κοινότητας στη δημοσιότητα που έλαβε η περίφημη υπόθεση της Μανωλάδας.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τόνισε καταρχάς την απόφαση του συμβουλίου να στηρίξει ανοιχτά την υπόθεση του Τζαβέντ Ασλάμ. Το συμβούλιο έχει αναλάβει την υπόθεση του Τζαβέντ Ασλάμ στον δεύτερο βαθμό, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα. Ο Β. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μια από τις πιο δραστήριες μεταναστευτικές κοινότητες, με ενεργή κοινωνική παρουσία.

Το ίδιο το Πακιστάν τον ζητάει «πίσω» με σκοπό να τον δικάσει σε μια μη δίκαιη δίκη, για «εγκλήματα» που «διέπραξε» το 2005 στην υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Η καρτέλα που τον δείχνει ως καταζητούμενο έχει αφαιρεθεί από την ελληνική εκδοχή της ιστοσελίδας της πρεσβείας, παραμένει όμως στην πακιστανική. Στην Ελλάδα ο Τζαβέντ είναι πρόσφυγας, παρότι βρίσκεται εδώ 25 χρόνια, καθώς εάν καταφέρουν να τον αποσπάσουν πίσω στο Πακιστάν, αναμένεται να υποστεί βαρύτατες διώξεις.

Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, δήλωσε πως αναμένεται να φύγει, σήμερα κιόλας, επιστολή, την οποία έχει επεξεργαστεί ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ως διευθυντής της ομάδας που έχει αναλάβει την συγγραφή ενός κειμένου συμπαράστασης στο οποίο καλούνται να υπογράψουν πρόσωπα από όλες τις πολιτικές ομάδας (εκτός από την ακροδεξιά και τα φασιστικά κόμματα).

Ο Κ. Αρβανίτης προανήγγειλε μάλιστα πως η υπόθεση του Τζ. Ασλάμ θα αναδειχθεί σε όλα τα αρμόδια όργανα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)