to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 22.07.2020

Πολιτική

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα: Να εμφανιστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύγκληση τώρα του ΚΥΣΕΑ (βίντεο)

«Διαλέξατε να γίνει αυτή η συνεδρίαση λες και είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη» τόνισε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία έχει επιλέξει την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η «ψύχραιμη αντιμετώπιση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, απαιτεί τη σύγκληση τώρα του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε.


«Από χθες το μεσημέρι έχει βγει ολόκληρος ο τουρκικός στόλος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνω των 40 πολεμικών τουρκικών πλοίων βρίσκονται νότια της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου, προφανώς για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί με Navtex της τουρκικής πλευράς σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή, και κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είστε εδώ και συνεχίζετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από χθες, όλη την ημέρα, το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και όλα τα Μέσα γέμισαν με «διαρροές», «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ' όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αλήθεια, ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.

Ολόκληρη η παρέμβαση:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη.

Σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη.

Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη.

Από χθες, έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου.

Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού “Ορούτς Ρέις”, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά.

Και εσείς εδώ κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας.

Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό. Και συνεχίζετε να τον διχάζετε ακόμα σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού.

Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα socialmedia.

Για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της Εθνοφυλακής στα νησιά μας, ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή.

Και όλα αυτά δεν τα έδιναν κάποια τρολς, όλα αυτά τα έδιναν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Και την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ το έπαιζαν κομάντο στο Twitter.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο.

Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι έξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει.

Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει λένε τη κατάσταση.

Μα πόσο πιο πολύ από όσο είναι να τη δραματοποιήσει;

Και πόσο περισσότερο θα δραματοποιούσε η σύγκληση του αρμόδιου θεσμικού οργάνου για να συντονίσει και να πάρει αποφάσεις απ όλο αυτό το πάρτι που έγινε εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης;

Ίσα ίσα, η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας. Παρουσία του πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών.

Και αναρωτιέμαι: Αλήθεια ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;

Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα; Ήταν ξαφνικό; Δεν γνωρίζατε την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά; Ότι η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε χωρά κανέναν εφησυχασμό;

Η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις.

Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί στωικά, αμήχανα, άβουλα.

Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια.

Μα, πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, αρνήθηκε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν αρνήθηκε να βρεθεί σε μια συναυλία στον Ωρωπό. Για να αποδραματοποιήσει ενδεχόμενος την κατάσταση. Εκεί, όμως, είπε κάτι σημαντικό μεταξύ άλλων. Είπε ότι η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής.

Συμφωνώ. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας συμφωνεί με αυτή τη φράση. Αλλά, την ενότητα τη διασφαλίζει πρωτίστως η ηγεσία της χώρας. Στην πράξη. Με έργα.

Ποια ενότητα επικαλείται όταν ενάμισι μήνα τώρα έχετε ξεκινήσει, με δική του ευθύνη –αυτός είναι και όχι ο κ. Σαμαράς– το γαϊτανάκι της σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων;

Ποια ενότητα, όταν με δική του επιλογή έχει οδηγήσει με σχέδιο τη πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο;

Με τις κασέτες των παράνομων παρακολουθήσεων, με τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Τις παρακολουθήσεις από πρακτόρικους μηχανισμούς των πολιτικών σας αντιπάλων.

Και με τους φακέλους που χτίζατε τόσα χρόνια και τους κρατάγατε στα συρτάρια σας για να τους αναδείξετε σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν θα αισθάνεστε πολιτική αδυναμία. Για να πλήξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με ύπουλα, υποχθόνια μέσα.

Και τώρα μιλάτε για ενότητα; Για ποια  ενότητα;

Μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε, προχθές μόλις, δύο χρόνια μετά, για να σπιλώσετε τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς κανένα στοιχείο. Με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων. Τις οποίες υιοθετήσατε, αλά καρτ βέβαια, στο σκέλος που εσείς θέλατε να υιοθετήσετε και όχι ως προς τα στελέχη σας που αναδείχτηκαν περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε δυόμιση μήνες τώρα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Για ποια ενότητα λοιπόν ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης; Και εθνική μάλιστα…

Όταν γνωρίζει –δεν τα κάνει αυτά σε νεκρό πολιτικό χρόνο, δεν υπονομεύει την πολιτική ζωή του τόπου σε νεκρό πολιτικό χρόνο– αλλά όταν γνωρίζει ότι έχει σχέδιο, έχει στρατηγική η άλλη πλευρά.

Και όταν ένα χρόνο τώρα έχει μια αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές έχει υψώσει ανάστημα υπευθυνότητας. Που δεν έκανε αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ όταν φέρναμε μια επωφελή για τη χώρα συμφωνία με τον βόρειο γείτονα μας που τώρα θα ήταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στον εναέριο χώρο της.

Έβαλε μπροστά το εθνικό από το στενά κομματικό συμφέρον. Και στα ελληνοτουρκικά και στον Έβρο και στην ΑΟΖ με την Ιταλία και στις γκάφες σας των μυστικών διαβουλεύσεων σε τριμερείς συσκέψεις. Σε όλα.

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, παρόλα αυτά, δύο μήνες τώρα, ενώ γνωρίζει την κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς, να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Και σήμερα επιλέγει, την πιο κρίσιμη στιγμή με όλον τον τούρκικο στόλο στο νότιο Αιγαίο, να έρχεται εδώ να  στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο.

Αυτό είναι για εσάς το μείζον. Αυτό είναι το κορυφαίο ζήτημα σήμερα. Πάντοτε ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις. Πάντοτε είχε κορυφώσεις. Αλλά για αυτή την απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα που έχει στηθεί σε αυτούς τους δυο μήνες ενόσω η χώρα βρίσκεται σε κρίση -και σε οικονομική και σε εθνική- είναι απολύτως υπό την ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες γι άλλη μια φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία.  

Κι αναρωτιέμαι: Τι μήνυμα στέλνετε με αυτές τις πράξεις και με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σας στον ελληνικό λαό;

Και, κυρίως, τι μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που μας παρακολουθούν από απέναντι. Έχουν σχέδιο. Έχουν στρατηγική. Και δημιουργούν ήδη τετελεσμένα.

Τι μήνυμα στέλνει σήμερα η Αθήνα όταν, την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει τον διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και η εμμονή όλων όσων ελέγχτηκαν από τη Δικαιοσύνη να πάρουν ρεβάνς και από τους δικαστές και από τους πολιτικούς τους αντιπάλους;

Εγώ λοιπόν σήμερα θα επιφυλαχτώ να τοποθετηθώ επί της ουσίας –γιατί θα υπάρξει και συνέχεια, κύριοι, δεν θα τελειώσει έτσι σήμερα η μέρα– της συζήτησης για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, αλλά και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη.

Και θα ζητήσω, κύριε πρόεδρε, να έρθει ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το μείζον ζήτημα της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Να έρθει εδώ. Δεν μπορεί να κρύβεται.

Να έρθει εδώ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Αφού αρνείται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αφού αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, αλλά έχει αποφασίσει να στήσει κάλπη για τους πολιτικούς του αντιπάλους, σήμερα, να έρθει εδώ.

Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και την κρίσιμη στιγμή, να ενημερώσει με υπευθυνότητα την εθνική αντιπροσωπεία.

Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι το ίδιο έπραξε και το 2018, τον Οκτώβρη. Το “Μπαρμπαρός” ήταν τότε.

Άλλα, η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης. Οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα. Και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα. Και περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή. Και να ενημερώσει για αυτό την εθνική αντιπροσωπεία.

Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και την ύστατη στιγμή, να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Και σήμερα να πράξει τα δέοντα. Να ενημερώσει τη Βουλή. Να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ. Και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου.

Διότι, ας μην ξεχνάμε, δεν απειλείται μονάχα η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας: απειλείται  η παραβίαση της ευρωπαϊκής υφαλοκρηπίδας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας και ας αναλάβουν και οι εταίροι μας την ευθύνη τους απέναντι σε αυτό.

Κύριε πρόεδρε, θα αναμένω την παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στο κοινοβούλιο και επιφυλάσσομαι να λάβω εκ νέου τον λόγο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)