to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:45 | 25.06.2013

Πολιτική

Μετά τους NYTimes και το Βήμα: Mόνη λύση, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Χωρίς προηγούμενο για συμπολιτευόμενη εφημερίδα είναι το κύριο άρθρο για τον ανασχηματισμό στο "Βήμα". Με τον τίτλο "Χωρίς μεταρρυθμιστικό στίγμα, αποτέλεσμα παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών η νέα κυβέρνηση", το άρθρο της εφημερίδας γράφει:


Μετά την κρίση της ΕΡΤ και τους πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε, άπαντες ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα επιστράτευε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να προσδώσει ικμάδα και αναγεννητική πνοή στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, η πρώτη πράξη, αυτή του ανασχηματισμού, δεν προκαλεί τα καλύτερα των συναισθημάτων και μάλλον απογοητεύει τους πολίτες.

Η νέα κυβέρνηση που παρουσιάστηκε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δεν διακρίνεται ούτε για το πνεύμα της, ούτε για τη σοφία της. Η σύνθεσή της δυστυχώς δεν εμπνέει, ούτε πείθει.

Είναι προιόν κομματικών συμβιβασμών και αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών στους κόλπους των δύο κομμάτων.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναπαράγει την προβληματικότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, που μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού..

Σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτοι ανέλαβαν χαρτοφυλάκια που ούτε υποτυπωδώς γνωρίζουν. Οι μετακινήσεις προέκυψαν εξ ανάγκης και οι νέες τοποθετήσεις φαντάζουν αναιτιολόγητες και μη υποστηριζόμενες από τις δυνατότητες των προσώπων.

Θα περίμενε κανείς επιλογές ξεχωριστές, πρόσωπα εξειδικευμένα, με γνώση, εμπειρίες που θα ενέπνεαν την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. 

Και επίσης ένα σχήμα συνεκτικό, αποτελεσματικό και ικανό να υπηρετήσει τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως οι περιστάσεις επιβάλλουν.

Είχε ο πρωθυπουργός την ευκαιρία να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις και να επιλέξει πρόσωπα που θα φανέρωναν διάθεση πραγματικής αλλαγής.

Δεν το έπραξε. Θα αποδειχθεί σύντομα το λάθος. Το ζήτημα είναι πόσο θα κοστίσει στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η προχθεσινή κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας έπλεκε το εγκώμιο της επικείμενης κυβέρνησης, με τρισέλιδο αφιέρωμα-συνέντευξη του κ. Σαμαρά, ξεχωριστό άρθρο του κ. Βενιζέλου και διθυραμβικό άρθρο του εκδότη κ. Ψυχάρη(δημοσιεύεται παρακάτω). Πηγές του Μέγαρου Μαξίμου απέδιδαν το σημερινό άρθρο-καταπέλτη για τον ανασχηματισμό στην απογοήτευση του κ. Ψυχάρη από την μη υπουργοποίηση του υιού του. 

Το προχθεσινό άρθρο του Σ. Ψυχάρη έχει ως εξής: 

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ!

Φαντάζει παράδοξον αλλά είναι αλήθεια: η αποχώρηση των αριστερών του κ. Κουβέλη οδηγεί στον σχηματισμό μιας ισχυρότερης κυβέρνησης και διευκολύνει την ανασυγκρότηση   της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης της χώρας.

Η ΔΗΜΑΡ ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη λήγουσα  πρώτη Πράξη. Η αποχώρησή της, αν κρίνει κανείς από τα όσα εδήλωσε ο ιδρυτής της, είναι φυσιολογική συνέπεια της πραγματικότητας - είναι δύο κόσμοι διαφορετικοί. Σε θέματα ήσσονος (για το κράτος) σημασίας, έδειξε προσκολλημένη στα στερεότυπα του παρελθόντος.

Αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σκηνικό αιφνίδιας πολιτικής κρίσης έδειξαν ωριμότητα και ψυχραιμία που ξάφνιασε τους πολίτες. Επικαλούμενοι όσα μας ενώνουν (πρωτίστως η οικονομική επιβίωσή μας) έστερξαν  στην προαγγελία συζητήσεως επί νέων προγραμματικών δηλώσεων, μιας ουσία νέας κυβερνήσεως που θα στηρίζεται στην κοινή αντίληψη των πραγμάτων, στη διαμόρφωση κοινής γραμμής, στην υιοθέτηση λύσεων που θα στηρίζονται στη σύγκλιση και όχι σε συμπεριφορές αυταρχικές.

Τις τελευταίες ημέρες οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος υπερέβησαν εαυτούς. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος του στους χειρισμούς του προβλήματος ΕΡΤ και να αποδεχθεί τον συμβιβασμό που με τόλμη και ώριμη πολιτική σκέψη προώθησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Μέσα από το χάος της πολιτικής διαδικασίας αποδεικνύεται  ότι η ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού, υπέρ ποτέ άλλοτε αναγκαία σήμερα, μπορεί να στηριχθεί στις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται στην πολιτική κονίστρα, και ουχ ήττον στις ανεξάντλητες δυνάμεις της κοινωνίας που αναθεωρεί τα πολιτικά δεδομένα της.

Είναι προφανώς η ώρα να κάνει τα δικά της βήματα η ΝΔ του κ. Σαμαρά. Το ΠαΣοΚ του κ. Βενιζέλου απέδειξε ότι ξεπερνώντας τα ανόητα κληρονομικά λάθη του, είναι εδώ, ενωμένο και ικανό να πρωταγωνιστήσει σε έναν συναγερμό για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ηλθε η ώρα!

Πηγή: tvxs.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)