to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιστρατεύουν το βαθύ κράτος

Ενόψει λουκέτων, απολύσεων και οικονομικης κρίσης - Την Τρίτη 21 Ιουλίου αναμένεται η συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis


Όσο η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει και αυτό δεν μένει στους πίνακες και στις προβλέψεις αλλά περνάει στη ζωή των πολιτών, στον τουρισμό και στην αγορά, όσο η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει απρόβλεπτη και το «φάντασμα» ενός δεύτερου, ίσως πιο δύσκολου, κύματος καραδοκεί, όσο η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, τόσο η επιχείρηση αποπροσανατολισμού και η επίθεση στα δημοκρατικά κεκτημένα και τους θεσμούς βαθαίνει.

Το βαθύ κράτος αναλαμβάνει δουλειά

Η κυβέρνηση επιλέγει να καλύψει τις ανεπάρκειες, το μπάχαλο και τους κακούς χειρισμούς επεκτείνοντας μια ολοκληρωτικού τύπου μεταδημοκρατική διαχείριση. Με την, άνιση, δίχως κριτήρια και έλεγχο, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στα Μέσα ενημέρωσης, διασφαλίζοντας τη μονοφωνία και τη «μαγική εικόνα» της καλύτερης κυβέρνησης... όλων των εποχών, τον αυταρχισμό, την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και τον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος στη διαφωνία, στη διαμαρτυρία, την κατασκευή εσωτερικών εχθρών και ενόχων αλλά και τον ρενβασισμό σε όσους τόλμησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα επί των ημερών τους. Το βαθύ κράτος στην πρώτη γραμμή, με απαραίτητο εργαλείο τη βία, την προπαγάνδα και τον περιορισμό των ελευθεριών, ενόψει ενός φθινοπώρου που προβλέπεται «θερμό» καθώς οι προβλέψεις για λουκέτα, απολύσεις και μειώσεις μισθών είναι δραματικές.

Αλ. Τσίπρας: Θα δώσουμε αγώνα

Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καλείται, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, να ανταποκριθεί όχι απλώς στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά στην πρόκληση να υπερασπιστεί την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, την ίδια τη δημοκρατία.

«Όποιος δικαστής τόλμησε να ερευνήσει τα σκάνδαλά τους, τώρα τον διώκουν. Αυτά δεν γίνονται πουθενά σε ευρωπαϊκή χώρα. Θα δώσουμε αγώνα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την περιοδεία του στην Κεφαλονιά την Παρασκευή, σχολιάζοντας τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διοργανώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Φιάσκο Προανακριτικής, προαναγγελθείσες διώξεις

Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποτυχία δεκάδων νομικών ακροβασιών και εκβιασμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, η εν λόγω εξέλιξη επιβεβαιώνει πως «οι δημόσιες απειλές και οι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του ερευνώμενου κ. Γεωργιάδη πως 'θα τη βάλει φυλακή' δεν πήγαν χαμένες». Πρόκειται για μια απόφαση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα, συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης, καθώς η δίωξη σε βάρος της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη βασίζεται σε ένα από τα δυο αντικρουόμενα πορίσματα των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, το οποίο, κατά... διαβολική σύμπτωση, «κουμπώνει» με το αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας.

Όποιο πόρισμα βολεύει καλύτερα

Την ίδια στιγμή όμως, ζητείται έρευνα για το πόρισμα Σοφουλάκη, το οποίο στοιχειοθετεί ότι η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς λειτούργησε σύννομα και ζητάει τη διερεύνηση ψευδομαρτυρίας και άλλων βαρύτατων πράξεων των Ράικου, Αγγελή, Μανία, Μανιαδάκη και Φρουζή, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η δίωξη εναντίον της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πόρισμα Ζαχαρή είναι περίπου 60 σελίδες, το οποίο βρίσκει ενδείξεις σε βάρος της Τουλουπάκη, ενώ το Πόρισμα Σοφουλάκη είναι 800 σελίδες και με πλήρως εμπεριστατωμένα νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα απαλλάσσει όλους τους εισαγγελείς Διαφθοράς, ενώ βρίσκει ενδείξεις ενοχής για Αγγελή και Ράικου, δηλαδή για τους βασικούς μάρτυρες στους οποίους η Ν.Δ. στήριξε το πρώτο κατηγορητήριό της, που επιδίωκε να δώσει απάντηση στο ερώτημα: σκάνδαλο ή σκευωρία;

Ναρκοθετούν οποιαδήποτε διερεύνηση διαφθοράς στο μέλλον

Και όλα αυτά, μετά από μια Προανακριτική που εξελίχθηκε σε φιάσκο, με μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε απολυταρχικά καθεστώτα τύπου Όρμπαν και Ερντογάν, που κατέληξε στην απόφαση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι οι «βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis», συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς στο μέλλον. Την ώρα μάλιστα που η ίδια η Novartis με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις ΗΠΑ ομολογεί την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς και επηρεασμό κυβερνητικών αξιωματούχων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά, για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.

Η ανοσία της αγέλης στην οικονομία φέρνει ένα δραματικό φθινόπωρο

Στην οικονομία, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η πραγματικότητα που διαπιστώνει ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περιοδείες που πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα είναι κοινή. Παντελής έλλειψη στήριξης και σχεδιασμού, κατακόρυφη πτώση του τζίρου, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών τρέχουν. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι καταστροφικοί εάν δεν βρεθούν τρόποι ρύθμισης των χρεών τους και στήριξής τους» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας. «Ο κίνδυνος να βάλουν λουκέτο είναι πάρα πολύ μεγάλος, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία» πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα μιλάμε για κλειστές επιχειρήσεις και συσσίτια.

Στηρίζουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κρώουν τον κώδωνα του κινδύνου για χιλιάδες λουκέτα και θέσεις εργασίας χαμένες το φθινόπωρο, την ώρα που οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Μιλώντας Στο Κόκκινο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής εκτίμησε ότι όσο δεν υπάρχει στήριξη τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο να κλείνουν τα μαγαζιά και «περιστατικά όπως το κοριτσάκι στη Ρόδο που λιποθύμησε από την πείνα» να αυξάνονται. «Όντως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που μας παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας θα βοηθούσε πάρα πολύ τους επαγγελματίες» τόνισε.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)