to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 19.07.2020

Οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: «Για μια ακόμη φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων» (βίντεο)

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»: «Η πίεση του οικονομικού προβλήματος πιέζει τους πάντες να βρουν λύση – Στην Ελλάδα θα έρθουν αρκετά χρήματα – Το κρίσιμο είναι να έρθουν χωρίς όρους που να μυρίζουν μνημόνιο, να αξιοποιηθούν με σχέδιο, συνεννόηση, μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά»


Συνέντευξη για τις εξελίξεις επί της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην τηλεοπτική εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».

«Για μια ακόμη φορά η ευρωπαϊκή ηγεσία αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, και επί μήνες τσακώνεται γι’ αυτό που επιβάλλουν οι καιροί να γίνει», διεμήνυσε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έκβαση των διαπραγματεύσεων επί της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεώρησε την αρχική πρόταση θετικό βήμα, αλλά ήδη χειροτερεύει. Χειροτερεύει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, και όσο αυξάνουν τα δάνεια, αυξάνεται και το χρέος. Χειροτερεύουν οι όροι της εκταμίευσης των δανείων, αφού με ολλανδική επιμονή προτείνεται μηχανισμός που μυρίζει μνημόνια. Και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων».

Δείτε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

Πάντως, ο Δημ. Παπαδημούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής, που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα: «Η πίεση του οικονομικού προβλήματος πιέζει τους πάντες να βρουν λύση. Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση 10%. Η στροφή της στάσης της Γερμανίας οφείλεται στη σωστή ανάγνωση των συμφερόντων τους». «Αν καταρρεύσει ο Νότος, θα την πληρώσουν και οι Γερμανοί γιατί το 70% των εξαγωγών τους είναι εντός ευρωζώνης», υπενθύμισε.

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως «η ΕΕ λειτουργεί μέχρι σήμερα με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρανομαστή», και είπε πως «ανεξαρτήτως της τελικής πρότασης, σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα θα έρθουν αρκετά χρήματα».

«Το κρίσιμο είναι να έρθουν χωρίς όρους που να μυρίζουν μνημόνιο, γιατί μετά από 10 χρόνια συνεχούς ύφεσης και κρίσης δεν αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Αυτή τη φορά τα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν με σχέδιο, με συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης της αντιπολίτευσης και των φορέων, μακριά από πελατειακά δίκτυα και διαφθορά». Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα, καθώς «στο παρελθόν στην Ελλάδα πάλι απορροφήσαμε χρήματα, αλλά δεν τα αξιοποιήσαμε, γιατί δυστυχώς πήγαν για να εξυπηρετήσουν αυτά τα πελατειακά δίκτυα και τη διαφθορά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)